Studenten in finale ‘Eet als een pionier’

Wat houdt ‘eet als een pionier’ in ?
Het is een challenge bedacht om mensen bewust te maken van Flevolandse producten. Veel mensen zijn daar niet van op de hoogte. Wij hebben bijvoorbeeld sojabonen in onze gerechten verwerkt en niemand weet eigenlijk dat deze in Flevoland geteeld worden. Daarnaast was het de bedoeling om de gerechten uit 80% groente, fruit, zaden en paddenstoelen en 20% vlees te laten bestaan. In de opleiding hebben we geleerd hoe we het vlees helemaal kunnen gebruiken en zo mooi mogelijk op het bord kunnen krijgen. Dat is duurzaam en respectvol naar het dier. Het is gewoon zonde om sommige delen weg te gooien terwijl het nog gebruikt kan worden en het smaakt nog goed ook!
 
Wat voor gerecht hebben jullie gemaakt?
We hebben gekozen om de polderhoen centraal te zetten. Puur omdat dit een mooi stuk is om naar te kijken als middelpunt. Daar omheen hebben we een bloemkool crème en zelfgemaakte gnocchi gemaakt met daarbij een compote van witlof met karamel. We hebben de Granny Smith appel gegaard in de boter en ook hebben we een saus op roombasis met paddenstoelen en de restanten van de parelhoen toegevoegd.
 
Met welke producten moesten jullie nog meer werken?
Voor de challenge ‘Eet als een pionier’ zijn er acht polderhelden voorgesteld: soja, champignons, aardappel, lof, biet, appel, kip en lam. En eigenlijk hebben wij alles wel in ons gerecht gebruikt behalve biet en lam.
 
In aanloop naar de wedstrijd hebben jullie verschillende masterclasses gekregen. Wat heeft vooral indruk gemaakt?
We kregen een masterclass van een bietenboer uit Lelystad. Hij heeft ons verteld over de samenstelling van de grond en ons laten zien hoe ook de grond invloed heeft op de smaak en de groei van het product.
 
De gerechten die jullie serveren in het restaurant hadden die de afgelopen weken ook te maken met het “eet als een pionier’?
Ja we hebben eerst alles bedacht en vervolgens de gerechten een paar weken in de keuken gemaakt en in het lesrestaurant geserveerd. En deze gerechten zijn dan bereid door de niveau 2 leerlingen. Dus daarmee ook echt een samenwerking met de verschillende opleidingen.
 
En hoe ging de wedstrijd?  
Alle voorbereidingen hebben we een dag van te voren gedaan. Op de dag zelf deden we eigenlijk alleen nog de finishing touch; kleine dingetjes warm maken. Op de dag zelf moesten we het gerecht echt gaan verkopen. We hebben  verteld hoe wij elk onderdeel zien als een Flevolands product.
 
Hadden jullie verwacht dat jullie verwacht dat jullie door zouden gaan?
Als we heel eerlijk zijn hadden we het wel een beetje verwacht maar dat komt omdat we dit heel leuk vinden
 
Wat is jullie het meeste bijgebleven van de afgelopen weken?
Ik heb me enorm verbaasd over de smaak van producten. Ik had gewoon niet verwacht dat verse producten zoveel verschil zouden maken. Ik zou nu nooit meer sojabonen uit de diepvries pakken. De textuur was ook gewoon heel anders. En het feit dat we gewoon veel meer van het product kunnen gebruiken dan dat we dachten.
 
Helaas vielen de studenten uiteindelijk niet in de prijzen.

Meer weten? Kijk op: Eet als een Pionier

 

Ander nieuws

Nieuws Meer maatwerk mogelijk voor student door één leermanagementsysteem Nadat vorig schooljaar de eerste pilot teams zijn gestart met Canvas, zijn dit schooljaar alle mbo-colleges bij het ROC van Amsterdam - Flevoland...
Nieuws MBO College Lelystad verbindt onderwijs, overheid en bedrijfsleven Lelystad is een stad volop in beweging, een stad die open staat voor ambitieuze en innoverende plannen. Een belangrijke spil in deze ontwikkelingen... MBO College Lelystad
Nieuws Centrale Studentenraad 2021-2022 geïnstalleerd Vorige week is de nieuwe Centrale Studentenraad (CSR) van het ROC van Amsterdam - Flevoland geïnstalleerd. Onder toeziend oog van diverse...
Bekijk al het nieuws