Brochures
Studiekeuze testen
Studiekeuze testen
Testoverzicht
Motivatietest
Sectorchecker
Competentietest
Opleidingenkiezer
Scholenzoeker
Over ROCvF
Over ROCvF
Over ROC van Flevoland
Nieuws
Jaarverslagen
Het Bestuur
Missie en beleid
Voor bedrijven
Voor bedrijven
Samenwerken
Alles over stage
Almere
Lelystad
Werken bij
Werken bij
Decanen & ouders
Decanen & ouders
Voor decanen
Aanvraag voorlichting
Activiteitenkalender
Voor ouders
Contact
Contact
Informatiecentrum
Adressen
Voor bedrijven
Heb je een klacht?
Mbo-onderwijs
Mbo-onderwijs
Mbo-onderwijs home
Opleidingen
Sectoren
Mbo-colleges
Open dagen
Brochures
Meelopen
Aanmelden
BOL/BBL, niveaus
Wat zijn de kosten?
Internationalisering
Flex-opleidingen
Via mbo naar hbo
Sport en studie
Studiehulp en advies
Voor ouders
Toelating
Skillshavo
Vakantiedata
Ziekmelding
Hulp bij aanmelden
Entree-overzicht
Entree-overzicht
Entree-overzicht home
Entree-opleidingen
Open dagen
Volwassenenonderwijs
Volwassenenonderwijs
Volwassenenonderwijs home
Deeltijd mbo-opleidingen
Joke Smit College (vavo)
Cursussen & Trainingen
Cursussen & Trainingen
Cursussen & Trainingen home
Maak een Talent Profiel
Het beste studiekeuzeadvies
Deel jouw advies en laat je vrienden oordelen!
Zoek de perfecte opleiding en locatie!
Doe de studiekeuzetest
Registreren
Inloggen
Actueel
 
2019
 
Tweede Kamerlid en wethouder Almere bezoeken IB+ project op MBO College Almere
Tweede Kamerlid en wethouder Almere bezoeken IB+ project op MBO College Almere
Nieuws, geplaatst op 16-1-2019
Om jonge statushouders tussen de 18 en 29 effectiever te laten integreren heeft een aantal organisaties in Almere samen met de gemeente het In Beweging+ project ontwikkeld. Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) bezocht een jaar geleden het IB+ project en was enthousiast over de aanpak. Op woensdag 9 januari was hij voor de tweede keer op bezoek bij het ROC om samen met wethouder Jerzy Soetekouw de resultaten te zien.
Pieter Heerma en Jerzy Soetekouw gingen in gesprek met beleidsmakers, docenten, coaches én studenten over de resultaten van het eerste jaar en de verbeteringen die zijn doorgevoerd voor het huidige tweede jaar. Allen geven zij aan dat goede begeleiding cruciaal is voor goede inburgering en het vergroten van kansen voor nieuwkomers in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.
Nederlandse taal beheersen cruciaal
Om de kansen van jonge vluchtelingen te verbeteren is het belangrijk dat ze allereerst de taal leren. Daarnaast verhoogt een sociaal netwerk en een kwalificatiebewijs de kans op succesvol integreren aanmerkelijk. Via het IB+ programma, dat gefinancierd wordt uit het Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF), krijgen vluchtelingen niet alleen een inburgeringscursus maar kunnen ze zich ook oriënteren op een beroep en vervolgonderwijs en krijgen zij begeleiding van een peer-to-peer-coach van Academie van de Stad.
De studenten zijn enthousiast over IB+. Het merendeel uit het eerste jaar is doorgestroomd naar werk of onderwijs. Twee studenten van vorig jaar zijn aanwezig en volgen nu een HBO-schakeljaar bij Windesheim. Ze zijn heel tevreden over hoe IB+ hen daarbij heeft geholpen. Belangrijkste componenten waren het opbouwen van een netwerk en een veilige vertrouwde omgeving om de taal, de cultuur en het Nederlandse onderwijssysteem beter te leren begrijpen.
Een studente van het huidige jaar vertelt hoe ze door het traject grote sprongen in haar Nederlands heeft gemaakt: ‘Hiervoor was ik te verlegen om Nederlands te spreken. Door IB+ heb ik zelfvertrouwen gekregen en zie ik veel mogelijkheden voor mijn toekomst. Ik wil graag in de zorg werken, waarvoor ik in mijn land heb geleerd’. Ze is de gemeente erg dankbaar voor de extra begeleiding: ‘Zonder mijn klantmanager en IB+ had ik nu nog thuis op de bank gezeten’.
Goed perspectief
Pieter Heerma en Jerzy Soetekouw zijn het met de studenten eens dat intensieve begeleiding door de gemeente en onderwijspartners ondersteunt bij duurzame inburgering. Het inzetten van succesvolle voorbeelden kan anderen inspireren om ook kansen te pakken voor een opleiding of een baan. Pieter Heerma heeft goede hoop dat, het nieuwe inburgeringsbeleid dat binnenkort besproken wordt in de Tweede Kamer, de gemeente Almere voldoende aanknopingspunten biedt om maatwerk te kunnen leveren voor de verbetering van de inburgering. Zodat nieuwkomers op de langere termijn een goed perspectief in Nederland hebben.
Ander nieuws
Nieuws
Ali B steekt studenten een rap onder de riem
Op de eerste schooldag van 2021 kregen alle studenten van MBO College Almere en MBO College Poort een rap van Ali B in hun mailbox. In zijn rap...
MBO College Almere, MBO College Poort
14-1-2021
Lees verder
Nieuws
Samen sta je sterker
Studenten van de mbo niveau 2-opleidingen van MBO College Almere leren het vak vooral in de praktijk. Dat is niet alleen leuk en leerzaam maar...
MBO College Almere
11-1-2021
Lees verder
Nieuws
Bedrijfsleven Almere steunt MBO College Poort
Dankzij de creativiteit en betrokkenheid van veel Almeerse stagebedrijven lukt het de studenten van MBO College Poort om stage te lopen. De...
MBO College Poort
18-12-2020
Lees verder
Bekijk al het nieuws
Ben je tevreden over de informatie op deze pagina?
Ja
Nee
Hoe kunnen we de informatie verbeteren?
Verstuur feedback
Bedankt voor de feedback!