Update Corona 16 oktober ’20: MBO College Almere & MBO College Poort
Mondkapjes verplicht
Vanaf maandag 19 oktober moet je overal in onze gebouwen een mondkapje dragen. Vanaf dinsdag a.s. gaan we daar ook op handhaven, dat wil zeggen: draag je geen mondkapje dan kan de toegang tot de school worden geweigerd.
 
Houd 1,5 meter afstand
Ook met een mondkapje blijft het belangrijk dat studenten en medewerkers zich houden aan de 1,5 meter afstand. In onze gebouwen houden we rechts aan.
 
In het klaslokaal is aangegeven waar je kunt zitten. We vragen iedereen om de werkplek schoon te houden. Ook omdat er nu in de klas gegeten wordt. In principe zit iedereen steeds met de eigen klasgenoten in een lokaal. Mocht iemand besmet raken, verkleint dit de groep die in quarantaine moet.
 
Wat doe je bij klachten?
Op de site van het RIVM staat wanneer en waarom:
1. Heb je milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? En/of heb je plotseling verlies van reuk of smaak? Laat je testen en blijf thuis tot de uitslag van de test bekend is.
2. Heb je ook koorts (vanaf 38 graden) en/of benauwdheid? Dan blijft iedereen in het huishouden thuis.
3. Als iemand in het huishouden positief is getest op COVID-19, blijft iedereen in het huishouden thuis. Krijg je klachten? Dan laat je je testen.
 
De algemene regel voor scholen luidt: studenten en medewerkers die zelf geen klachten hebben, maar gezinsleden hebben met milde klachten zoals onder punt 1, hoeven NIET thuis te blijven.
 
Wanneer een medestudent een test ondergaat, is het niet nodig om thuis te blijven. Nogmaals als je zelf geen klachten hebt zoals beschreven onder punt 1 kun je gewoon op school zijn.  
 
Wat doe je als jij of een huisgenoot positief getest is op corona?
Volgens de richtlijnen van het RIVM (zie punt 3 hierboven) blijven gezinsleden van coronapatiënten thuis. Het RIVM en de GGD geven aan dat het in zo’n geval niet nodig is dat andere studenten of docenten van de klas uit voorzorg thuis blijven. Alleen gezinsleden en ‘nauwe contacten’ van iemand met corona waarbij geen 1,5 meter afstand in acht is genomen, blijven thuis.
 
Let op:
Indien een student besmet is met het coronavirus, doet de GGD bron- en contactonderzoek om vast te stellen wie in thuisquarantaine moet. Studenten waarvan de GGD het noodzakelijk acht dat zij in quarantaine gaan, worden en zijn door de GGD zelf benaderd.
 
Afwezigheid ivm testen
Gelukkig merken we dat medewerkers en studenten zich snel laten testen bij klachten. Dit betekent echter wel dat ze hierdoor een paar dagen afwezig zijn. In het najaar verwachten we meer medewerkers en studenten met verkoudheidsklachten. Uiteraard proberen we de lesuitval te beperken. Medewerkers die thuis zitten kunnen hun lessen wel online voortzetten.  
 
Studenten die thuis zitten vanwege quarantaineregels, kunnen (eventueel in overleg met de studiecoach) alle lessen op afstand volgen.
 
Afwezigheidsmelding
Let op: bij ziekmeldingen bel je het nummer van je opleiding. Je vindt het nummer hier:
Voor MBO College Almere: www.rocvanflevoland.nl/MBO-onderwijs/Ziekmelden/Afwezig-melden-Almere
Voor MBO College Poort: www.rocvanflevoland.nl/MBO-onderwijs/Ziekmelden/Afwezig-melden-Poort
  
Luchtbehandelingssysteem en ventilatie
In de media wordt geadviseerd om in schoolgebouwen ramen te openen voor goede ventilatie. Vaak gaat het dan om gebouwen die geen volledig geautomatiseerd ventilatiesysteem hebben. Onze gebouwen hebben een zeer geavanceerd ventilatiesysteem waarbij 100% verse lucht wordt ingeblazen. Wanneer de ramen worden opengezet, wordt het ventilatiesysteem en de verwarming juist verstoord. De luchtbehandelingsinstallatie voldoet aan het Bouwbesluit waar het RIVM naar verwijst.
 
Stages
Stages gaan door zolang de student welkom is op het stageadres. We volgen hierin de besluiten van het stageadres. Het leerbedrijf is primair verantwoordelijk voor de veiligheid van de student tijdens de stage omdat een stagiair op dit punt wordt gelijkgesteld aan een werknemer. Ben je ziek of heb je klachten zoals eerder genoemd dan gelden de RIVM-richtlijnen en stem je af met de begeleider van je stage.
 
In de media lezen we veel over een tekort aan stages. Op een paar sectoren na, waar de gevolgen van de maatregelen fors zijn, merken we dat onze studenten wel een stageplek hebben. We zijn onze relaties heel dankbaar dat zij in de afgelopen periode hebben meegedacht en stageplekken beschikbaar hebben gehouden.
 
Voor vragen kunnen studenten en hun ouders terecht bij de studiecoach. Specifieke corona-gerelateerde vragen kunnen gestuurd worden naar corona@rocvf.nl 

 

Ander nieuws

Nieuws Lelytalent biedt helpende hand bij tekorten in Logistiek, Zorg, Bouw en Horeca. Het project Lelytalent van MBO College Lelystad is sinds enkele jaren niet meer weg te denken uit het arbeidsmarkt landschap van Lelystad en... MBO College Lelystad
Nieuws Stagelopen in coronatijd bij MBO Moves MBO College Almere en MBO College Poort, onderdeel van het ROC van Flevoland, besloten het afgelopen jaar zelf stageplekken te ontwikkelen in...
Nieuws Stagemogelijkheden Almeerse mbo-studenten uitgebreid Almere City FC, MBO College Almere en MBO College Poort werken al geruime tijd naar volle tevredenheid samen: studenten lopen stage tijdens de... MBO College Almere, MBO College Poort
Bekijk al het nieuws