Demissionair minister bezoekt MBO College Almere

De entree-opleiding is een mbo-opleiding op niveau 1 voor jongeren zonder diploma. Deze mbo-1 opleiding bereidt jongeren voor op de arbeidsmarkt of op doorstroming naar een mbo-2 opleiding. Met de Entree-opleiding kunnen leerlingen de belangrijkste vaardigheden ontwikkelen die zij nodig hebben voor een baan of doorstroom naar mbo-2. De stage is vooral bedoeld om werknemersvaardigheden te leren zoals op tijd komen en ervaring op te doen met bijvoorbeeld de structuur van een werkdag en afstemming over taken. Landelijk heeft meer dan 10% van de Entree-studenten geen stageplek. Omdat de opleiding slechts één jaar duurt - de studenten stromen praktisch allemaal door naar een vervolgopleiding op niveau 2 - is dat een groot probleem.

Samenwerking Almeerse bedrijven

Het succes van MBO College Almere is het resultaat van jarenlang investeren in de relatie met lokale kleine bedrijven. Manager van de Entree-opleiding Nanda de Bruin licht toe: “De lijnen zijn kort en het team is goed bereikbaar. Dat zie je terug in ons onderwijsconcept op school en dat dragen we ook uit naar de stagebedrijven. Mijn stagecoördinator Marjo Koens heeft afgelopen jaar heel intensief persoonlijk contact met alle bedrijven gehouden. Samen hebben we steeds gekeken welke mogelijkheden er ondanks Corona zijn voor onze studenten.” 

Kansrijke route

De Entree-opleiding van MBO College Almere loopt bovendien voor op een wetsvoorstel dat de demissionair minister heeft ingediend. Iedere student die zich aanmeldt voor de Entree-opleiding bij MBO College Almere wordt besproken in een plaatsingscommissie. Hierin zitten orthopedagogen en specialisten van het Praktijkonderwijs Almere, EDU4, AlmeerKans en het MBO College Almere. Een samenwerking die mede mogelijk is gemaakt door de gemeente Almere. De Bruin: “Met elkaar bespreken wij welke route voor de student het meest kansrijk is. Hierin werken wij heel nauw samen met al deze verschillende partijen. In Almere kan een student op vier verschillende onderwijslocaties een Entree-diploma behalen. Bij Praktijkonderwijs Almere gaan ook praktisch alle studenten nog gewoon op stage.” Deze gedifferentieerde aanpak zorgt ervoor dat de studenten een goede kans van slagen hebben. Samen met haar team presenteerde De Bruin de resultaten aan demissionair minister Van Engelshoven die verheugd was te horen dat deze gedifferentieerde aanpak zo goed werkt in Almere.

Waardevolle oplossingen

De minister bezocht één van de stagelocaties van de Entree-opleiding in Almere-Buiten. Een kinderdagverblijf waar meerdere studenten stage lopen. Vervolgens werd de minister – coronaproof – ontvangen in Chapeau, het lesrestaurant van MBO College Almere. Studenten van verschillende opleidingen vertelden op video hoe er samen met school en bedrijfsleven hard gezocht is naar oplossingen om hun stage mogelijk te maken. Demissionair minister Van Engelshoven benadrukte dat zij bewondering heeft hoe de teams van MBO College Almere en MBO College Poort tot waardevolle oplossingen met het bedrijfsleven komen voor de studenten.

 

Ander nieuws

Nieuws Samenwerkingsovereenkomst Onderwijs en Arbeidsmarkt Amsterdam Lelystad Airport verlengd Op 15 juni hebben gemeente Lelystad, Lelystad Airport, Luchtvaartmuseum Aviodrome, Werkbedrijf Lelystad, het ROC van Amsterdam - Flevoland en...
Nieuws Succesvolle MBO Inspiratiedag krijgt vervolg Deze week vond de eerste editie van de MBO Inspiratiedag plaats. Een succes en daarmee krijgt de MBO Inspiratiedag na de zomer een vervolg.
Persbericht Feestelijke opening mock-up SCALA Dinsdag 7 juni opende SCALA (Samenwerkingscollege Amsterdam-Lelystad Airport, onderdeel van het ROC van Amsterdam-Flevoland) op feestelijke wijze... MBO College Lelystad
Bekijk al het nieuws