Medisch pedicure

Specialisatie na het afronden van de opleiding Pedicure.

Als je de opleiding tot pedicure met succes hebt afgerond, dan kun je je bij het ROC van Flevoland specialiseren tot medisch pedicure. De opleiding tot het branchediploma medisch pedicure wordt in modules aangeboden. Een deelnemer kan zich dus voor de hele opleiding, maar ook voor een module inschrijven indien je al het diploma basis pedicure behaald hebt.

Deze opleiding is ook toegankelijk voor mensen die nog geen opleiding bij het ROC van Flevoland volgen.
 
Na succesvolle afronding van het examen, heb je het branchediploma Medisch pedicure op zak. Dit is een ProVoet branche-erkend diploma waarvan het niveau vergelijkbaar is met een mbo niveau 4-opleiding.

Wat leer je?

De verschillende onderdelen van de brancheopleiding worden allemaal aangeboden als verplichte lesstof voor het behalen van het diploma. Vier maal per jaar worden examens afgenomen door exameninstituut TCI Examens. Als je het diploma medisch pedicure hebt behaald, kun je worden opgenomen in het Kwaliteitsregister Pedicure (KRP).

Tijdens de opleiding Medisch pedicure ben je ongeveer 10 maanden bezig met de gehele opleiding af te ronden. Dit is inclusief vakantie en vrije schooldagen. De opleiding is verdeeld over 10 lessen. Naast de lesuren op school zal je er rekening mee moeten houden dat voor zowel de module risicovoeten en specialistische technieken 3 uitgewerkte opdrachten/casuïstiek moeten worden ingeleverd. Deze opdrachten zijn een verplicht onderdeel van de opleiding. De opdrachten/casuïstiek omvatten ongeveer 70 studie-uren en moeten worden nagekeken door de docent en voorzien van feedback. Door de feedback van de docent uit te werken, ben je beter voorbereid op de theorie- en praktijkexamens.
 
De opleiding bestaat uit onderstaande modules:

Module Risicovoet

De module Risicovoet telt 5 lessen van 3 klokuren en bestaat uit:

Theorie
 • Diabetische voet
 • Reumatische voet
 • Overige risicovoeten
 • Ondernemersvaardigheden (digitale portfolio assessment)
Praktijk
 • Proeve van bekwaamheid Beroepssimulatie Risico Voet

Module Specialistische technieken

De module Specialistische technieken telt 5 lessen van 3 klokuren en bestaat uit de volgende technieken:
 
Theorie
 • Nagelbeugeltechnieken: om problemen aan nagels te voorkomen of te repareren worden verschillende beugels gebruikt.
 • Nagelregulatie: verschillende technieken worden aangeleerd om nagels te repareren.
 • Antidruktechnieken: je leert hoe je drukproblemen met behulp van verschillende materialen op passende wijze oplost, met als doel de voet tijdelijk of preventief drukvrij te maken, zodat er minder eeltplekken en likdoorns kunnen ontstaan.
 • Orthesiologie: je leert hoe je ortheses maakt om blijvende drukvermindering bij de tenen (als gevolg van het dragen van schoenen) te geven.
Praktijk
 • Proeve van bekwaamheid Beroepssimulatie Specialistische Technieken.

Module Ondernemingsvaardigheden

Voor de module Ondernemersvaardigheden leg je een digitaal portfolio aan waarover een assessment wordt afgenomen. Op tci-examens.nl vind je meer informatie over de examens.

Benodigde vooropleiding

Om te kunnen starten met de opleiding Medisch pedicure dien je te beschikken over een geldig vakdiploma Pedicure of diploma Voetverzorger mbo-niveau 3. Een intakegesprek of toets kan deel uitmaken van de toelatingsprocedure.

Kosten opleiding

Kosten opleiding € 1950

De opleidingskosten zijn exclusief:
 • Boeken: ca. € 260
 • Werkmaterialen: ca. € 590
 • Examengeld TCI: ca. € 685

Aanmelden / meer informatie

De opleiding gaat van start in de maanden augustus of september van een schooljaar, met een minimaal aantal van 5 deelnemers. De groepsgrootte is maximaal 10 deelnemers. De opleiding wordt gegeven op onze locatie in Lelystad.

» Aanmelden

Voor meer informatie over de opleiding kun je contact opnemen met de afdeling Hair & Beauty care van ROC van Flevoland. Deze is te bereiken via telefoonnummer 0320 - 237 500 Of stuur een e-mail naar informatiecentrum@rocvf.nl