MBO College Lelystad zet in op duurzaamheid
Fotobijschrift: v.l.n.r Frenk van den Berg, Maurijn Odé, Harm Edens, Eva van Hagen en Bram Peters​

Dagvoorzitter Harm Edens maakte het publiek bewust van het feit dat we jaarlijks zo’n 50 kilo plastic per persoon gebruiken en dat 40 procent van het geproduceerde voedsel niet eens op een bord belandt. Van zulke uitspraken kan de moed je natuurlijk in de schoenen zakken. Maar niets bleek minder waar: ruim 80 betrokkenen en geïnteresseerden woonden de sessie bij. Dit leidde tot een vol Agora-theater met publiek dat vooral geïnspireerd raakte zelf aan de slag te gaan, bomvol ideeën zat en vooral ook goede voorbeelden aandroeg van dingen die ze al deden. 
 

We hebben maar één aardbol om op te leven

Practor en trekker van dit initiatief Maurijn Odé, nam het publiek mee in de aanpak van het practoraat. In het panelgesprek dat vervolgens volgde, vulde Bram Peters (Save Plastics) aan: "De koppeling met scholen is essentieel voor frisse en nieuwe ideeën." Een circulaire economie krijg je niet met alleen studenten of juist alleen met werknemers die al veel ervaring hebben op gang, maar juist de combinatie van die twee leidt tot (circulair) succes. Eva van Hagen, student Bouwkunde en voorzitter van de studentenraad sluit zich helemaal aan bij dit project: "Je ziet het nu overal in het nieuws: het klimaat is echt een ding. We kunnen niet langer bouwen zoals we nu bouwen, want we hebben maar één aardbol om op te leven. Daarom moeten we kijken naar manieren om circulair te bouwen." 
 

Wat is de Leerlijn Circulaire Regionale Economie?

MBO College Lelystad vindt het belangrijk dat het thema duurzaamheid niet beperkt blijft tot het universitair en hoger onderwijs. Middenin de circulaire transitie van Nederland voelt MBO College Lelystad een eigen verantwoordelijkheid om ook mbo-studenten kennis te laten maken met de circulaire economie en de gevolgen hiervan voor hun toekomstige beroep. Het practoraat CRE is daarom verbonden aan MBO College Lelystad. Binnen het expertiseplatform werkt MBO College Lelystad nauw samen met Aeres Hogeschool, het bedrijfsleven en de overheid. In de komende vijf jaar ontwikkelt het practoraat een gedegen leerlijn CRE voor de hele regio. Studenten gaan in diverse fases van hun opleiding kennis maken met de theorie over de circulaire economie en de praktische uitvoering daarvan binnen het lokale bedrijfsleven.

Ander nieuws

Nieuws Breedveld & Schröder beste technische leerbedrijf Flevoland Breedveld & Schröder uit Almere is het beste leerbedrijf in de provincie Flevoland in de sector Techniek en gebouwde omgeving. Op 10 juli werd... MBO College Almere
Nieuws Techniek en technologie in de schijnwerpers Woensdag 3 juli opende Almeerse wethouder Maaike Veeningen de bijeenkomst Sterk Techniek Onderwijs vmbo Almere. Op deze bijeenkomst kwamen... MBO College Almere
Nieuws Boekje 'Onderwijs ontregeld' verschenen Goed onderwijs vraagt om een mentale vrijheid van onderwijsteams om het onderwijs zo in te richten dat de student het beste kan leren.
Bekijk al het nieuws