Skillshavo

(mbo-4 plus havo-keuzedelen)

Heb je lang genoeg stilgezeten in de schoolbanken en wil je praktisch bezig zijn? Houd jij wel van een uitdaging? Start dan in februari of september met deze praktijkgerichte havo. Je start met een mbo 4-opleiding en je volgt daarnaast één of meer keuzedelen op havo-niveau. Naast je mbo-4 opleiding met havo-keuzedelen loop je stage bij bedrijven in de regio, of misschien wel in het buitenland. 
 
De havo-vakken volg je met een aantal andere ambitieuze studenten. Omdat iedereen andere vakken kan volgen, verwachten we voldoende discipline om zelf te studeren. Tweewekelijks kom je bij elkaar en is je coach aanwezig om je vragen en planning met je te bespreken. Resultaat is een mbo-4 diploma en één of twee havo-certificaten waarmee je uitstekend voorbereid bent op een hbo-opleiding of een leuke baan in jouw vakgebied.

Wil je meer weten? Robine (16) doet de opleiding tot verpleegkundige en volgt tegelijkertijd biologie op havo-niveau. Lees alles over haar ervaringen op de skillshavo in een uitgebreid interview.

Voor wie

  • Je verwacht je havo-diploma (net) niet te halen
  • Je gaat naar 4- of 5-havo en je wilt liever theorie en praktijk combineren
  • Je hebt in je diploma vmbo-tl of vmbo-gl gehaald en twijfelt over een vervolg op de havo

De voordelen van de Skillshavo

  • Je bent praktisch bezig op je eigen niveau
  • Je hebt een theoretische verdieping op je mbo-diploma
  • Je hebt een betere voorbereiding op het hbo

Keuzedeel kiezen en afronden

We adviseren je om in je eerste leerjaar op het mbo te starten met dit keuzedeel, zodat je voldoende tijd hebt om de lesstof te doorlopen. 

De lesstof wordt verspreid over twee leerjaren. In het eerste leerjaar volg je de stof van havo 4 en in het tweede leerjaar de stof van havo 5. Als je start in periode 2 (november) van 2021, dan kun je deelnemen aan het staatsexamen in mei 2023.

Het keuzedeel rond je af met een examen van MBO College Almere. Daarnaast kun je het centraal staatsexamen doen. Als je hiervoor slaagt, krijg je een officieel certificaat van de overheid.

FAQ

Kan je bij ons volledige havo doen?
Nee, je volgt een mbo-4 opleiding met een aantal keuzedelen. Uit alle keuzedelen die beschikbaar zijn kun je ook voor havovakken kiezen. Je rondt een keuzedeel af met een examen. Een voldoende levert een havocertificaat op.

Welke vakken kan ik kiezen?
Je kunt nu kiezen uit de volgende havovakken: Wiskunde A, Biologie en Natuurkunde.

Kan ik bij alle opleidingen havo-vakken doen?
Je kunt havo-vakken doen bij een aantal niveau 4 opleidingen van Zorg, Welzijn, Techniek en ICT. Bespreek met je mentor of coach wat voor jou en binnen jouw opleiding mogelijk is.

Hoe lang duurt mijn opleiding met havo-vakken?
In principe kun je je mbo-4 opleiding met keuzedelen (havovakken) doen in de tijd die ervoor staat (3 of 4 jaar) zonder vertraging. De keuzedelen beslaan maximaal 15% van je studieprogramma net als de andere keuzedelen. Als je een extra keuzedeel wil doen dan komt het wel bovenop je opleiding.

Waarom zou ik havo-vakken doen?
Met een mbo-4 diploma en één of twee havo-certificaten ben je uitstekend voorbereid op een hbo-opleiding of een leuke baan in jouw vakgebied. Het laat zien dat je ambitieus bent, praktisch ingesteld én ook de theorie (op het hbo) goed aan kan.

Welke voorkennis heb ik nodig?
Het is handig als je op het vmbo-eindexamen hebt gedaan of wanneer je havo hebt gedaan in het vak dat je gaat kiezen. De lesstof begint op havo 4 niveau en loopt door tot en met het eindniveau van havo 5. De lessen beginnen met een instaptoets om je niveau te bepalen. Als blijkt dat je nog niet kunt beginnen op havo 4 niveau adviseren we je eerst een basiskennis traject te volgen, dat kan ook in dit keuzedeel.
 
Lees verder

Meer weten?

Mail met Lieke Witlox (l.witlox@rocvf.nl) en Kaylee Ruizendaal (k.ruizendaal@rocvf.nl