VeVa ICT in praktijk

Buddy Masfirdaus werkt bij Defensie en heeft daar heel wat uren gemaakt op de ICT-afdeling. Hij vertelt graag meer over de opleiding.


Wat houdt de opleiding precies in?
“Tijdens de opleiding word je voorbereid op een ICT-functie bij de verbindingsdienst van de Landmacht. Dan leer je alles over computertechniek. Je leert meer over het werk in een computercentrum. Je installeert computerapparatuur en je legt netwerken aan. Je kunt de opleiding op niveau 2 en niveau 3 volgen. Bij niveau 2 word je in 2 jaar opgeleid tot manschappen. Bij niveau 3 word je opgeleid tot onderofficier, deze opleiding duurt 2,5 jaar. Je krijgt drie weken les en militaire training. Elke vierde week loop je stage bij de Landmacht.”

Waarin verschilt de opleiding van een gewone ICT-opleiding?
“Bij deze opleiding ben je ook veel met sport bezig en loop je stage op een militaire locatie. Je leert om met de middelen te werken die je later ook bij de verbindingsdienst tegenkomt.”

In welke beroepen kun je met deze opleiding terechtkomen? 
“Je kunt werken bij de verbindingsdienst. Hier kun je alle netwerkverbindingen bedienen. Met de niveau 2-opleiding kun je als Local Support & Installation aan de slag. Dit is een functie voor soldaten & korporaals. Je bent dan verantwoordelijk voor het installeren, bedienen en onderhouden van diverse soorten verbindingen. Dat kunnen bijvoorbeeld radio- en lijnverbindingen zijn. Daarnaast los je kleine ICT- en verbindingsproblemen op.

Met een niveau 3-opleiding onderofficier kun je Incident Manager Junior worden. Als sergeant geef je leiding aan een groep militairen die verantwoordelijk is voor het inzetten van diverse verbindingsmiddelen, zoals telefoon, radio, computers en satellietverbindingen. Je bent ook werkzaam op een helpdesk waar je de eerstelijns problemen oplost voor jouw gebruikers.”
 
Is het gemakkelijk om een baan te vinden?
“Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Zes maanden voor je examen komt er een recruiter langs om je te helpen met solliciteren bij Defensie. Na de opleiding krijg je nog wel een defensiekeuring. Op werkenvoordefensie.nl staan trainingsschema’s zodat je je daarop kunt voorbereiden. Mocht je na je opleiding toch niet bij de Defensie aan de slag gaan, dan heb je al een goede basis voor een ander beroep in de ICT.”

Wat maakt de opleiding zo leuk?
“Geen enkele dag is hetzelfde. Je bent veel buiten bezig en zit niet continu in de schoolbanken. Je doet veel aan sport en komt regelmatig op de kazerne.”

» Lees alles over onze VEvA ICT-opleidingen