Klaar voor de start


Voor je het weet ga je beginnen met je opleiding bij ROC van Flevoland. Check of je er klaar voor bent: heb je studieboeken besteld en je onderwijsovereenkomst getekend?

Eerste schooldag Vragen?
Heb je vragen over de start van je opleiding? Stel ze aan je mentor. Als je nog niet weet wie je mentor is kun je contact opnemen met Bureau Studentzaken.

MBO College Almere
(Techniek, ICT, Media & Vormgeving, Zorg, Welzijn)
Telefoon: 036 845 17 24
E-mail: bszalmere1@rocvf.nl
 
MBO College Almere
(Horeca, Veiligheid, Handel, Administratie & Logistiek, Dienstverlening Helpende Zorg & Welzijn)
Telefoon: 036 845 17 40
E-mail: bszalmere2@rocvf.nl
 
MBO College Poort
(Sport & Bewegen, Vrije Tijd & Ondernemen, Business)
Telefoon: 036 845 74 10
E-mail: bszpoort@rocvf.nl

MBO College Lelystad
Telefoon: 0320 237 555
E-mail: bszlelystad@rocvf.nl

Warm Welkom Magazine
Het Warm Welkom Magazine is een online tijdschrift met praktische informatie. Je wordt wegwijs gemaakt in de school en de buurt. Je krijgt bijvoorbeeld informatie over de digitale middelen die je gaat gebruiken, zoals schoolmail en Office 365. Ook lees je meer over je schoolpas, wat je moet doen als je ziek bent en je kunt alvast je vakantieplanning in je agenda zetten.
 
Het Warm Welkom Magazine lees je hier:
» MBO College Almere 
» MBO College Poort
» MBO College Lelystad

Studiefinanciering
Heb jij je studiefinanciering al aangevraagd? Als je een opleiding bij ons gaat volgen en 18 jaar wordt, heb je waarschijnlijk recht op studiefinanciering. Je krijgt studiefinanciering van de Nederlandse overheid. Daarmee kun je je studiekosten, (een deel van) je levensonderhoud, de premie voor je ziektekostenverzekering en je lesgeld betalen.

Het is verstandig om je studiefinanciering 3 maanden van tevoren aan te vragen. Maar doe het in ieder geval één maand van tevoren. De studiefinanciering gaat in vanaf het kwartaal na je 18de verjaardag. Tot dat moment krijgen je ouders nog kinderbijslag voor jou. Je krijgt je studiefinanciering niet automatisch. Dit kan je aanvragen op de website DUO.

Gratis met het OV
In de meeste gevallen krijg je een ov-abonnement waarmee je gratis of met korting kunt reizen met het openbaar vervoer. Dit heet je studentenreisproduct.  Je vraagt je studentenreisproduct aan via DUO.

Let op: doe dit op tijd! Het kan namelijk een aantal weken duren voordat je studentenreisproduct voor je klaarligt.
» Meer informatie

Boeken bestellen
Je boeken kun je digitaal bestellen bij studers.nl (Van Dijk Educatie). Als je de instelling (ROC van Flevoland), de locatie, het schooljaar en je opleiding kiest, krijg je een lijst van de leermiddelen. Studers verzorgt ook het innen van belangrijke licenties, excursies en specifieke trainingen.
 
Welke laptop kun je het beste gebruiken?
Welk type laptop heb je nodig voor jouw opleiding en welke software en ondersteuning krijg je van ons? We hebben drie verschillende laptops geselecteerd, waarvan we per opleiding aangeven welke van de drie wij adviseren. Dit zijn de minimale eisen, een betere laptop kun je dus altijd gebruiken. Een minder goede laptop raden wij niet aan.
» Lees hier welke laptop we adviseren
 
ICT instructievideo’s op YouTube
» Portaal voor Talent en Office 365
» Registreren en wachtwoord wijzigen
» Gedragscode ICT

Aanschaffen materialen: Uiterlijke verzorging
Indien van toepassing op je opleiding, vind je hier extra informatie over materialen en/of kleding die je moet aanschaffen voor je nieuwe opleiding. Dit laatste geldt alleen voor de opleidingen van Uiterlijke Verzorging (Kapper, Allround kapper, Schoonheidsspecialist en Allround schoonheidsspecialist). » Bekijk het overzicht

Tijdelijke regeling vergoeding leermiddelen
In bepaalde gevallen is het mogelijk in aanmerking te komen voor een vergoeding voor leermiddelen.  Denk hierbij aan spullen die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, bedrijfskleding en gereedschap. Deze vergoeding heet de ‘Tijdelijke regeling voorziening leermiddelen’.

De vergoeding is alleen voor leermiddelen die op de leermiddelenlijst van je opleiding staan. Andere kosten, zoals lesgeld en reiskosten, worden niet vergoed. Je kan voor de regeling in aanmerking  komen als je voldoet aan al deze voorwaarden:
  • Je staat ingeschreven voor een opleiding die start in augustus en je bent op 1 augustus van dat schooljaar jonger dan 18 jaar. Of: je staat ingeschreven voor een opleiding die start in januari en je bent op 28 januari van dat jaar jonger dan 18 jaar.
  • Je staat ingeschreven voor een BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg).
  • Het gezinsinkomen is onder 120% van de bijstandsnorm.
Wil je deze regeling aanvragen?
Stuur dan een e-mail naar de budgetcoach van jouw college:
MBO College Almere: budgetcoach.almere@rocvf.nl
MBO College Poort: budgetcoachpoort@rocvf.nl
MBO College Lelystad: moneytalks@mdflevoland.nl

De budgetcoach helpt jou en je ouder/verzorger vervolgens bij de aanvraag en controleert of je voor de vergoeding in aanmerking komt. Dit is een tijdelijke regeling. Er is beperkt geld beschikbaar. Het kan dus voorkomen dat je geen gebruik meer kan maken van deze regeling.