Creativiteit houdt ons op de been

Stagecoördinator Rachel Brands en docent Jasper Willems zijn werkzaam op MBO College Poort bij de studierichting Hospitality & Leisure, gericht op een sector die hard is getroffen door alle coronamaatregelen. Hoe gaan zij en hun studenten om met deze crisis?
 


Studenten volgen nu al twee maanden online les. Evenementen en festivals zijn afgelast en reizen naar het buitenland zit er even niet in. Als dat nu net de branche is waarvoor je opgeleid wordt, is dat een flinke teleurstelling. Voor de ondernemende studenten van de opleidingen van Hospitality & Leisure was ‘the sky the limit’. Nu gaat de wereld even niet verder dan de huiskamer. “Ondernemen en creativiteit is het kenmerk van deze sector en dat zie je ook in onze studenten.”

Rachel Brands, stagecoördinator en coach bij de opleidingen van Hospitality & Leisure bij MBO College Poort, zag een aantal van haar normaal zo actieve en enthousiaste studenten terugvallen in een soort passieve toestand. "Het was ook wel heftig voor ze: de buitenlandse stages waar ze zich zo op verheugen, gingen niet meer door. De samenwerkingen met hotels, reisbureaus, bungalowparken en campings staan allemaal ‘on hold’ door de pandemie. Echt dramatisch voor deze jongeren. Het zijn sowieso meer doeners en op afstand leren is best lastig voor ze.”

Verbeterplan

Een deel van hun examen bestaat uit het organiseren van een event. Ook dat kan nu niet, dus moeten ze nu een verbeterplan opstellen van een eerder event dat ze hebben gedaan. Toch minder spannend. Rachel: “Gelukkig gaan nu de parken en campings weer open en kunnen ze voorzichtig weer aan de slag. Het blijft onzeker in deze branche. Het is continu kijken wat er wel mogelijk is en hoe. Maar het is een ondernemende sector die barst van de creativiteit, dus die vindt zichzelf wel opnieuw uit.”

Die creativiteit zie je ook terug bij docenten zoals Jasper Willems. Met een achtergrond in kunstgeschiedenis en veel werkervaring in de entertainmentindustrie bedacht hij een alternatief programma voor zijn studenten. Studenten die nu als gastheer/-vrouw, animator of organisator bij verschillende bedrijven aan de slag hadden moeten zijn, duiken nu de geschiedenis in. En dat is leuker dan je misschien zou denken.

Oorsprong van events onderzoeken

“Ik wilde ze bewuster maken van hun profiel en de overlap met andere richtingen. Daarom geef ik wekelijks online hoorcolleges”, licht Jasper toe. “Ik heb veel gereisd dus ik heb ook mijn eigen verhaal erin verwerkt. Dat inspireert toch meer, merk ik. Ze hebben zelf een thema gekozen en ik laat ze onderzoeken wat de oorsprong daarvan is of hoe dat vroeger werd gedaan. Dat geeft enorm interessante uitkomsten. De één is in de dance-events gedoken, de ander in tattoofestivals. Maar ik heb ook studenten die zich in de geschiedenis van de Olympische Spelen, Foodtrucks of MMA Fighting hebben verdiept.”

Live presentaties na 15 juni

Lachend vervolgt hij: “En nee, in het begin zagen ze dat niet echt zitten. Maar inmiddels zijn ze enthousiast en komen de studenten met hele interessante dingen. En blijkbaar zijn mijn collega’s ook geïnteresseerd, want regelmatig luisteren er wel een paar mee als ik mijn presentatie boordevol video’s en foto’s in Microsoft Sway geef. Ik ben ook heel benieuwd naar de presentaties van de studenten straks. Die gaan we wel live doen. Dat kan gelukkig weer na 15 juni. Ik kijk er enorm naar uit om onze studenten weer in levende lijve te zien!”