Eva vertelt

Eva vertelt over haar rol bij de studentenraad van MBO College Lelystad.
Wie ben je?

“Ik ben Eva van Hagen en ik ben nu voor het tweede jaar voorzitter van de studentenraad (SR) van MBO College Lelystad. Voor mijn voorzitterschap was ik drie maanden algemeen lid binnen de SR. Ik zit in het derde jaar van de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw.”


Wat houdt de SR in?

“De SR komt op voor de belangen van de student. Dat klinkt misschien wat vaag, want wat valt daar dan onder? Momenteel zijn we hard bezig om een klassenvertegenwoordigersoverleg (KVO) op te zetten, zodat we meer input van de student krijgen over wat er op dit moment leeft onder onze studenten: is er wat in de lessen aan de hand, gaat het niet goed met de kwaliteit van het onderwijs, zijn de broodjes in de kantine te duur, etc. Kortom: we houden ons bezig met alles wat te maken heeft met school, mits de student het onderwerp belangrijk vindt. Als SR hebben we bepaalde rechten, zoals adviesrecht en instemmingsrecht met betrekking tot bijvoorbeeld de begroting van MBO College Lelystad. Ook houden we ons bezig met de extra studiekosten, dus wat bovenop het collegegeld komt, zoals de studieboeken.”


Wat was voor jou de reden om in de SR te gaan?

“In de klas werd gevraagd wie er in de SR wilde. Dat leek mij wel wat en zo ben ik er als het ware ingerold. Ik zag het aan de ene kant als een kans om een mooie ervaring op te doen en aan de andere kant wilde ik natuurlijk ook opkomen voor onze studenten. Iedereen klaagt over van alles en nog wat, ook over de school, en daar wilde ik wat aan gaan doen.”


Wat heb je tot nu toe het meest geleerd van de SR?

“Met name op het gebied van leiderschap ben ik erg gegroeid. Het is niet makkelijk om voorzitter te zijn van een goed draaiende SR, maar het is nog veel moeilijker als de SR niet lekker draait. Daarnaast heb ik geleerd om met veel verschillende personen om te kunnen gaan. Iedereen is anders en reageert anders. Bovendien kun je als voorzitter niet zomaar een bepaalde voorkeur naar iets uitspreken, maar als student heb ik zelf natuurlijk ook een mening. Dus soms moet ik even afstand doen van mijn rol als voorzitter en aangeven wat ik zelf als persoon vind. Lid zijn van de studentenraad staat verder ook nog eens goed op je cv: het is altijd handig als bedrijven kunnen zien dat je wat extra’s gedaan hebt naast je studie. Het laat ook zien dat je een verantwoordelijkheidsgevoel hebt dat je later kunt toepassen.”


Wat hebben jullie zoal in de afgelopen tijd gerealiseerd als SR?

“Binnen de opleiding Verkoper van Handel & Ondernemen ontstond het plan om de onderwijstijd aan te passen: er was een wens om meer stage te lopen en om minder naar school te gaan, omdat de studenten meer leren van stage. De mening van de SR was nodig om dit door te zetten en wij hebben hier akkoord op gegeven. Verder hebben we wat kleine evenementen georganiseerd, waaronder een paasactie. Via een enquête vroegen we studenten wat ze graag op school zouden willen en wat er leeft, en in ruil daarvoor ontvingen ze een zakje paaseitjes. Momenteel zijn we bezig met het realiseren van een eigen vaste ruimte voor de SR, die centraal in de school ligt en gemakkelijk te bereiken is. De ruimte die we nu hebben is namelijk niet alleen van ons. We hopen dat dat lukt en dat we straks met wat meer leden zijn. Op dit moment weten veel studenten nog niet dat de SR bestaat en wat de meerwaarde ervan is. We hopen met een eigen ruimte onze zichtbaarheid in de school te vergroten, zodat we als SR echt wat voor onze (mede)studenten kunnen betekenen.”


Wat hopen jullie, naast jullie eigen ruimte, nog meer te bereiken in de toekomst?

“We hebben nog heel wat op de agenda staan. Het belangrijkste voor nu is dat we hopen dat het KVO gaat draaien. Dit houdt in dat elke klas een klassenvertegenwoordiger heeft die aan een KVO deelneemt. De afgevaardigde van dit overleg hiervan neemt vervolgens weer deel aan de SR. Doel is dus dat het hele inspraaksysteem tot leven komt en dat het blijft bestaan. Er is al een aantal overleggen gestart en daar zijn we heel blij mee. Ook zouden we graag een groot eindfeest willen organiseren, maar om dat voor elkaar te krijgen hebben we nog wel wat meer leden nodig.”


Raad je andere studenten aan om in de studentenraad te gaan?

“Zeker; het is goed voor jezelf, het is goed voor je klas, het is goed voor de school, het is voor alles goed. Het kost wel wat tijd, dus als je moeite hebt met je opleiding zou ik het niet aanraden. Maar als je fluitend je opleiding doorgaat en je wilt er wat naast doen, kom dan bij ons langs! Ook als je alleen graag je mening wilt uiten ben je van harte welkom. De SR bestaat momenteel uit 4 leden en we hopen straks met 11 à 12 leden te zijn. Het mooiste is het als elke sector van onze school in de SR vertegenwoordigd is, zodat elke afdeling een stem heeft.”