Robine vertelt

Robine is 16 jaar en doet de opleiding MBO-Verpleegkundige aan MBO College Almere. Na een cum laude-afronding van haar VMBO-TL volgt ze nu de skillshavo: een mbo-4 opleiding met havo-keuzedelen.

 

Waarom heb je gekozen voor skillshavo?

Ik heb biologie altijd heel interessant gevonden, dus de keuze was eigenlijk heel snel gemaakt. Wat mij motiveerde om dit keuzedeel te doen, is dat het extra uitdaging biedt.

Wat spreekt je het meest aan bij deze combi-opleiding?

Biologie is erg handig als je de opleiding tot verpleegkundige volgt. Als je dit succesvol afrondt, komt dit keuzedeel ook op je diploma te staan. Daarnaast krijg je, mocht je ervoor kiezen staatsexamen te doen, een staatscertificaat.

Wat vind je lastig aan deze opleiding?

Je mag zelf beslissen wanneer je jouw ‘huiswerk’ gaat maken. Gelukkig is er elke week een lokaal extra open waar je kunt gaan zitten om te leren. Dit geeft je net dat extra zetje in de rug. Zelf heb ik dit niet nodig, maar het is wel prettig dat die mogelijkheid er is.

Hoe is het om met studenten van andere opleidingen bij elkaar te zitten?

Gezellig! Het is toch weer wat anders dan dat je gewend bent. Je ziet mensen van andere opleidingen en gaat met ze in gesprek. Je leert de verschillen en overeenkomsten over de studies en helpt elkaar op weg met het schoolwerk.

Zou je deze route aan havisten aanraden?

Jazeker! Als je bepaalde havo-vakken niet hebt gehaald, kan je het hier gewoon nog eens proberen. Je zit hier tenslotte voor je eigen toekomst en opleiding. Hoe gaaf is het als je twee vliegen in één klap slaat?

Nieuwsgierig geworden? Hier lees je alles wat je moet weten over de skillshavo!