Voor volwassenen

Eetcultuur en -wensen

Eetcultuur en -wensen
Voor volwassenen
Voor deze opleiding kun je € 1000,- STAP-subsidie ontvangen!

Deze cursus gaat van start bij een minimum aantal van 12 deelnemers.

 
MBO College Almere
Straat van Florida 1, Almere Buiten
3|4
8 lessen
sep '22
Cursus
Introductie

Over de cursus Eetcultuur en -wensen

Gezonde voeding en duurzaamheid zijn thema’s die steeds belangrijker worden in de horecasector. Gasten hebben hogere verwachtingen als het om eten gaat. Dit kan cultureel gebonden zijn, maar ook vanuit medische redenen. Uw gasten zijn zich bewust van de effecten van eten op het lichaam en gaan ervan uit dat een restaurant hier rekening mee houdt. 

In deze module gaan studenten aan de slag met het thema Eetcultuur en -wensen. Ze leren hoe ze kunnen inspelen op de wensen van de gast: van het koken voor een persoon met een islamitische achtergrond tot een diabetespatiënt die door middel van een aangepast voedingspatroon op zijn bloedsuikergehalte let.

Programma

De cursus Eetcultuur en - wensen wordt klassikaal gegeven in groepen van circa 12 deelnemers. Je krijgt 8 weken lang 2 uur in de week les. Alleen de presentatieles beslaat 4 uur. 
Lees verder

Wat leer je tijdens de cursus?

De uitleg van de module, beknopte informatie over de onderdelen
In les 1 wordt de opzet van deze module uitgelegd en beknopte informatie gegeven over de onderdelen. Studenten krijgen de keuze om een onderwerp te kiezen voor het onderzoek van Eetcultuur en -wensen. Als er geen keuze gemaakt wordt, krijgt de student een werkkaart met een onderwerp.
 
Islamitisch en joods eetpatroon / Boeddhistisch en hindoeïstisch eetpatroon
In les 2 duiken we in de wereld van de bekendste culturele en religieuze eetpatronen. Hierin wordt duidelijk dat er veel overlapping is, zowel tussen het islamitische en joodse eetpatroon als het boeddhistische en hindoeïstische eetpatroon.
 
Allergenen en additieven
Les 3 staat in het teken van allergenen en additieven. Mensen worden zich steeds meer bewust van hun eetpatroon. Ook mensen die geen levensbedreigende allergische reacties krijgen van producten kiezen er tegenwoordig bewust voor om bepaalde producten niet in hun voedingspatroon op te nemen. Haal jij alles uit het etiket? Welke wetgeving is bepaald vanuit de overheid? En wat moet een horecaondernemer doen om zich aan te passen aan de vraag vanuit de overheid?
 
Vegetarisch en veganistisch voedingspatroon
In les 4 bespreken we de wereld van vegetarische en veganistische voeding. De mens wordt zich steeds meer bewust van de ecologische afdruk die de vleesindustrie met zich meebrengt. In deze les leren studenten welke alternatieven voorhanden zijn en welke producten er worden vervangen om toch aan de dagelijkse vitaminen en mineralen te komen.
 
Glutenvrij en lactosevrij eetpatroon
In les 5 krijgen studenten een beeld van hoe allergische reacties op het menselijke lichaam werkt. Hoe ontstaat een allergie en kan je er ook vanaf komen? Het glutenvrije en lactosevrije eetpatroon zijn de meest voorkomende eetpatronen gebaseerd op allergische reacties die de mens kan krijgen van voeding. De student krijgt inzicht in welke vervangende producten er kunnen worden gebruikt om de gast toch dezelfde eetervaring te kunnen geven als tafelgenoten.
 
Diabetes en suikervrij eetpatroon
In les 6 staat het diabetes en suikervrije eetpatroon centraal. Een allergische reactie kan levensbedreigend zijn, Maar ook een te hoge bloeddruk kan levensgevaarlijk zijn voor de mens. Voeding heeft een grote factor in deze kwalen. In sommige gevallen is het echter gewoon domme pech omdat iemand genetisch zo is gebouwd. De student leert in deze les hoe je een voedingspatroon kan aanpassen voor een diabetespatiënt en welke alternatieven een soortgelijke eetervaring kunnen geven. Suikervervangers, alternatieve smaakstoffen, verse kruiden en het reduceren van vloeistoffen zijn voorbeelden van hoe een gerecht toch smaakvol wordt.
 
Praktijkles / koken aan de hand van het uitgekozen onderwerp
In les 7 gaan studenten aan de slag in de praktijkkeuken van de school. Aan de hand van het uitgekozen onderwerp zullen ze een gerecht presenteren. Het gerecht moet voldoen aan de eisen van het eetpatroon van het uitgekozen onderwerp. Studenten krijgen circa 3 uur de tijd om voorbereidend werk uit te voeren. Daarna volgt de doorgifte. De gerechten worden door de hele groep gegeten. Aansluitend volgt de feedback. De uitvoering van de opdracht is een verplichting, maar er zit geen beoordeling vast aan het gemaakte gerecht.
 
Presentaties / panelgesprek / klassikaal
In deze laatste les zullen studenten hun uitgekozen onderwerp presenteren aan de hand van het uitgewerkte verslag (10 tot 15 minuten). Deze presentatie wordt gedaan aan de hand van visuele ondersteuning. Tijdens en na de presentatie is er tijd voor het stellen van vragen. Dit zal ook meteen de beoordeling van het panelgesprek zijn. Nadat alle verslagen zijn ingeleverd en voorzien zijn van feedback wordt er een bundel van gemaakt. Deze bundel met de titel ‘Eetcultuur en -wensen’ krijgt de student toegestuurd, een leuk aandenken aan deze module.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

MBO niveau 3 en 4, referentieniveau Nederlands 3F.

 
Lees verder

Lees verder
De totaalprijs voor de cursus Eetcultuur- en wensen bedraagt € 436,-.
Lees verder
Lees verder
Voor meer informatie over de cursus kunt u contact opnemen met Jacqueline van Egmond.

Telefoon: 036 549 59 35
E-mail: LLO@rocvf.nl 
 
Lees verder
Ontvang tot € 1000,- STAP-subsidie!
Voor deze opleiding kun je gebruik maken van het STAP-budget. Met deze regeling kun je jaarlijks tot € 1000,- subsidie ontvangen. Die kan je gebruiken om een opleiding, cursus of training te volgen. Je investeert daarmee in je ontwikkeling. En zo blijf je interessant voor werkgevers.
 
Vraag je STAP-budget aan in 3 simpele stappen
Let op: vraag je STAP-budget zo snel mogelijk aan, want op is op.
1.    Meld je aan voor de opleiding en je ontvangt binnen 24 uur het STAP-aanmeldingsbewijs in je mailbox. Hiermee kun je de subsidie aanvragen.  
2.    Ga naar het STAP-portaal van het UWV en log in met je DigiD.
3.    Kies je opleiding en upload je STAP-aanmeldingsbewijs.


Klaar! Je hoort binnen 4 weken of je aanvraag is goedgekeurd. 

» Meer informatie over het STAP-budget en al onze STAP-opleidingen
Lees verder
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Geen open dagen voor deze opleiding
Meld je aan