Voor volwassenen

Medisch Pedicure

Voor volwassenen
Introductie

Over de cursus

Als je de opleiding tot pedicure met succes hebt afgerond, dan kun je je bij het ROC van Flevoland specialiseren tot medisch pedicure. De opleiding tot het branchediploma medisch pedicure wordt in modules aangeboden. Een deelnemer kan zich dus voor de hele opleiding inschrijven. Als je het diploma basispedicure al behaald hebt, kun je je ook inschrijven voor een module. 

Deze opleiding is ook toegankelijk voor mensen die nog geen opleiding bij het ROC van Flevoland volgen.

Let op: de opleiding gaat alleen van start met een minimaal aantal van 5 deelnemers. De groepsgrootte is niet groter dan 10 deelnemers.

Programma

De verschillende onderdelen van de brancheopleiding worden allemaal aangeboden als verplichte lesstof voor het behalen van het diploma. Vier maal per jaar worden examens afgenomen door exameninstituut TCI Examens. Als je het diploma medisch pedicure hebt behaald, kun je worden opgenomen in het Kwaliteitsregister Pedicure (KRP).

Tijdens de opleiding Medisch Pedicure ben je ongeveer 10 maanden bezig met de gehele opleiding af te ronden. Dit is inclusief vakantie en vrije schooldagen. De opleiding is verdeeld over 10 lessen.

Naast de lesuren op school zal je er rekening mee moeten houden dat voor zowel de module risicovoeten en specialistische technieken 3 uitgewerkte opdrachten/casuïstiek moeten worden ingeleverd. Deze opdrachten zijn een verplicht onderdeel van de opleiding. 

De opdrachten/casuïstiek omvatten ongeveer 70 studie-uren en moeten worden nagekeken door de docent en voorzien van feedback. Door de feedback van de docent uit te werken, ben je beter voorbereid op de theorie- en praktijkexamens.
 

» Meld je nu aan voor deze opleiding

Lees verder

Wat leer je tijdens de cursus?

De opleiding Medisch Pedicure bestaat uit onderstaande modules:
 
Module Risicovoet
De module Risicovoet telt 5 lessen van 3 klokuren en bestaat uit:

Theorie
 • Diabetische voet
 • Reumatische voet
 • Overige risicovoeten
 • Ondernemersvaardigheden (digitale portfolio assessment)
Praktijk
 • Proeve van bekwaamheid Beroepssimulatie Risico Voet
Module Specialistische technieken
De module Specialistische technieken telt 5 lessen van 3 klokuren en bestaat uit de volgende technieken:
 
Theorie
 • Nagelbeugeltechnieken: om problemen aan nagels te voorkomen of te repareren worden verschillende beugels gebruikt.
 • Nagelregulatie: verschillende technieken worden aangeleerd om nagels te repareren.
 • Antidruktechnieken: je leert hoe je drukproblemen met behulp van verschillende materialen op passende wijze oplost, met als doel de voet tijdelijk of preventief drukvrij te maken, zodat er minder eeltplekken en likdoorns kunnen ontstaan.
 • Orthesiologie: je leert hoe je ortheses maakt om blijvende drukvermindering bij de tenen (als gevolg van het dragen van schoenen) te geven.
Praktijk
 • Proeve van bekwaamheid Beroepssimulatie Specialistische Technieken.
Module Ondernemingsvaardigheden
Voor de module Ondernemersvaardigheden leg je een digitaal portfolio aan waarover een assessment wordt afgenomen. Op tci-examens.nl vind je meer informatie over de examens.
Lees verder

Diploma

Na succesvolle afronding van het examen, heb je het branchediploma Medisch Pedicure op zak. Dit is een ProVoet branche-erkend diploma. Het niveau hiervan is vergelijkbaar is met een mbo niveau 4-opleiding.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Om te kunnen starten met de opleiding Medisch Pedicure, dien je te beschikken over een geldig vakdiploma Pedicure of diploma Voetverzorger mbo-niveau 3. Een intakegesprek of toets kan deel uitmaken van de toelatingsprocedure.
Lees verder

Lees verder
De kosten voor deze opleiding bedragen € 1950.

De kosten zijn exclusief:
 • Boeken (ca. € 260)
 • Werkmaterialen (ca. € 590)
 • Examengeld TCI (ca. € 685)
Lees verder
Lees verder
Voor meer informatie over de opleiding kun je contact opnemen met de afdeling Hair & Beauty Care van ROC van Flevoland. Deze is te bereiken via telefoonnummer 0320 - 237 500. 
Lees verder
Pagina inhoud
Geen open dagen voor deze opleiding