Let op: vanaf 1 oktober 2023 kun je je aanmelden voor augustus 2024.
Wil je tussentijds starten met deze opleiding? Stuur dan een mail naar commalmere@rocvf.nl, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.
MBO College Poort
Winterspelenplein 25, Almere Poort
4
3 jr.
BOL
25184
Is dit beroep iets voor jou?
Bij de opleiding Manager/Ondernemer Horeca pak jij de leiding! Je krijgt drie jaar les en praktijk op niveau 4. Tijdens je opleiding ga je aan de slag bij sterrenhotels in Amsterdam en omgeving. Met je diploma op zak ben jij de horecamanager van de toekomst!
Als horecaondernemer zit je vol ideeën die je ook durft uit te voeren. Je wordt door deskundige professionals in de praktijk opgeleid tot floor-manager. Op de werkvloer breng je dus direct de theorie in de praktijk. Met een diploma Manager/Ondernemer Horeca heb je uitstekende kansen op de arbeidsmarkt of kun je doorstromen naar een vergelijkbare hbo-opleiding.
Lees
hier het verhaal van de ROCvF-studente die goud won tijdens de Europese horecavakwedstrijden.
Hoe ziet de opleiding eruit?
Tijdens de opleiding leer je hoe je een succesvol horecabedrijf kunt runnen. Je leert te werken in de keuken, restaurants en hotels en volgt exclusieve masterclasses over wijn. Ook zijn er inspirerende excursies naar hotels en een bierbrouwerij. Je krijgt ook trainingen in ARBO en EHBO, want als een gast iets mankeert, moet je snel kunnen handelen!
Tijdens het keuzedeel wijnkennis ga je wijnen proeven, ruiken en beoordelen. Je moet natuurlijk wel weten wat je je gasten adviseert! Met het volgen van dit keuzedeel kun je het diploma Wijnkennis deel 2 behalen en ga je op wijnreis naar het buitenland. Tijdens het vak ‘train de trainer’ leer je werkzaamheden organiseren & plannen, hoe je een team kunt motiveren en kennis kunt dragen. Daarnaast krijg je tijdens de opleiding ook vakken zoals Nederlands, Engels, Duits, burgerschap, sport, economie en digitale vaardigheden.
Je gaat direct aan de slag bij verschillende hotels in het hoge segment. In 20 weken leer je wat er in de keuken, restaurant en Frontoffice gebeurt. Je wordt begeleid door tweedejaars studenten en uiteraard de hotelmedewerkers. Je leert het uitserveren van gerechten en dranken, communicatie met gasten en begeleiden van gasten in het restaurant. In de keuken ga je onder meer aan de slag met snijtechnieken en calculatie van gerechten. Ook leer je in teamverband te werken en leiding te geven aan een team.
Aan het eind van dit jaar doe je een praktijkstage en loopt door in het tweede jaar. We hebben uitstekende connecties bij bekende hotel- en restaurantketens in binnen- en buiteland. Studenten liepen eerder stage in bijvoorbeeld Spanje, België, Italië, Maleisië, Singapore en Amerika.
Tweede jaar
In het tweede jaar ga je aan de slag met het schrijven van een ondernemersplan. Je leert een eigen bedrijf te starten en alle financiële zaken die daarbij komen kijken. Tijdens de vakken sales, marketing en communicatie leer je een bedrijf en menu te verkopen en te promoten. Hoe innovatief ben jij om gasten te werven? Ook ga je in de praktijk leidinggeven aan eerstejaars studenten. Dit doe je uiteraard onder deskundige begeleiding van praktijkopleiders en onze docenten.
Derde jaar
In het laatste jaar maak je een ondernemersplan voor een fictief bedrijf of een bedrijf dat je zelf wilt opzetten. Dit plan presenteer je voor echte horecaondernemers. Ook doe je je managementstage in de keuken en restaurant (F&B), frontoffice of personeelszaken (HR).
Lees verder
Wat leer je tijdens de opleiding?
Kennis en inzicht in de horeca, communicatie met gasten, kennis van eten en drinken, koken en uitserveren, financieel- en personeelsmanagement, leidinggeven en management skills, sales, marketing en communicatie, digitale vaardigheden, Nederlands, Engels, Duits, en rekenen en World of Hospitality (hier leer je alles over gastvrijheid).
Lees verder
Waar kun je gaan werken?
Hotels, restaurants, beurzen, congressen en de recreatiebranche.
Lees verder