Manager / Ondernemer Horeca

Manager/ondernemer horeca - 25184
MBO College Poort
Winterspelenplein 25, Almere Poort
4
3jr.
Aanmelden gesloten
BOL 25184
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Wil jij leidinggeven in een hotel of restaurant? Ben je gastvrij, flexibel en een aanpakker? En wil je altijd het beste voor je gast? Dan is de opleiding Manager / Ondernemer Horeca echt iets voor jou. Bij ons leer je een succesvol horecabedrijf te runnen. Je krijgt 3 jaar les en praktijk op niveau 4. Met je diploma op zak ben jij de horecamanager van de toekomst!

Als horecaondernemer zit je vol ideeën die je ook durft uit te voeren. Bij ons ga je dan ook direct in de praktijk aan de slag. Je wordt door deskundige professionals in de praktijk opgeleid tot floor manager. Op de werkvloer breng je dus direct de theorie in de praktijk. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

In het eerste leerjaar ga je letterlijk ruiken, voelen, snuiven en proeven wat horeca inhoudt. Je volgt exclusieve masterclasses over bier, wijn en cocktails. Ook zijn er inspirerende excursies naar hotels en een bierbrouwerij. 

Tijdens het keuzedeel wijnkennis ga je wijnen proeven, ruiken en beoordelen. Je moet natuurlijk wel weten wat je je gasten adviseert! Met het volgen van dit keuzedeel kun je het certificaat wijnkennis behalen. Tijdens het vak ‘training management skills’ leer je werkzaamheden organiseren & plannen, hoe je een team kunt motiveren en kennis kunt dragen. Daarnaast krijg je tijdens de opleiding ook vakken zoals Nederlands, Engels, Duits, burgerschap, sport, economie en digitale vaardigheden.

In de praktijk ga je direct aan de slag bij verschillende restaurants. Hier leer je het vak letterlijk op de werkvloer. Je leert uitserveren van gerechten en dranken, communicatie met gasten en begeleiden van gasten in het restaurant. In de keuken ga je onder meer aan de slag met snijtechnieken en calculatie van gerechten. Ook leer je in teamverband te werken en leiding te geven aan een team. 

Aan het eind van dit jaar doe je een praktijkstage en loopt door in het tweede jaar. We hebben uitstekende connecties bij bekende hotel- en restaurantketens in binnen- en buiteland. Studenten liepen eerder stage in bijvoorbeeld Spanje, België, Italië, Maleisië, Singapore en Amerika.

2e jaar
In het tweede jaar ga je aan de slag met het schrijven van een businessplan. Je leert bijvoorbeeld hoe je je de verkoopprijs van een menu berekent en houdt een pitchgesprek om je eigen bedrijf te starten. Tijdens de vakken sales, marketing en communicatie leer je een bedrijf en menu te verkopen en te promoten. Hoe innovatief ben jij om gasten te werven? 

Ook ga je in de praktijk leidinggeven aan eerstejaars studenten. Dit doe je uiteraard onder deskundige begeleiding van praktijkbegeleiders en onze docenten.

3e jaar 
In het laatste jaar maak je een ondernemersplan voor een fictief bedrijf. Dit plan presenteer je voor echte horecaondernemers. Ook doe je je managementstage (food & beverage of front office). 
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Kennis en inzicht in de horeca 
 • Communicatie met gasten 
 • Kennis van eten en drinken 
 • Koken en uitserveren
 • Financieel- en personeelsmanagement 
 • Leidinggeven en management skills
 • Sales, marketing en communicatie 
 • Nederlands, Engels, Duits, en rekenen
 • Digitale vaardigheden
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

 • Hotels
 • Restaurants
 • Beurzen en congressen
 • Recreatiebranche
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
 • Een soortgelijke hbo-opleiding
 • Hbo - Hoger Hotelonderwijs Stenden - Leeuwarden
 • Hbo - Hogere Hotelschool Den Haag (met nevenvestiging in Amsterdam)
Lees verder
 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende studiekosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Studiekosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog studiekosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt. 
 
Extra’s
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen. 
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen. 

» Meer informatie over studiekosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten voor het eerste leerjaar van de opleiding. De kosten per mbo-college kunnen verschillen, vanwege een andere invulling van het lesprogramma. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 

MBO College Poort - indicatie kosten BOL: € 493, exclusief verplichte laptop. 
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Gespecialiseerd Kok
Gespecialiseerd Kok
Leerweg BBL
Niveau 4
Zelfstandig Werkend Kok
Zelfstandig Werkend Kok
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Zelfstandig Werkend Gastheer /-vrouw
Zelfstandig Werkend Gastheer /-vrouw
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Pagina inhoud
Brochure
Manager / Ondernemer Horeca Ontvangen per post Downloaden als PDF