Introductie

Is werken in deze sector iets voor jou?

Zet je graag jouw technisch inzicht, creativiteit en nieuwsgierigheid in? En los je graag problemen op?  Kies dan voor een opleiding en beroep in de Metaal & Mechatronica. We zijn steeds meer afhankelijk van machines en systemen. Er is dan ook een grote vraag naar goed opgeleide metaalbewerkers en mechatronische technici.

Welke opleiding vind je het meest interessant?Naar brochures

Metaal

In de wereld van metaal draait het om lassen, ontwerpen, plaatwerken en verspanen. Je maakt onderdelen en constructies van bijvoorbeeld metaal, kunststof of andere harde materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld  aan dakgoten en aan onderdelen van bruggen.

Wanneer er geen standaard oplossing is, dan begint de technische uitdaging voor jou! Als professional in de precisietechniek maak je precisie instrumenten en gereedschappen die bijvoorbeeld ingezet worden in de operatiekamer of bij de nieuwste technieken. Je maakt hierbij gebruik van moderne CNC-gestuurde draai- en freesmachines en verspaningstechnieken. En je maakt vaak prototypes met 3D-printing. Elk product is uniek en daarom is creatief en vernieuwend denken belangrijk.
Lees verder

Mechatronica

Als mechatronicus ontwerp en bouw je apparaten en systemen. Vaak maak je apparatuur die zelfstandig moet kunnen werken, zoals bijvoorbeeld robots. Mechatronica is een technisch vakgebied waarbij verschillende disciplines worden samengevoegd. Als professional heb je kennis van werktuigbouwkunde, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en besturingstechniek. Je ontwerpt en maakt bijvoorbeeld onderdelen van windmolens. Ook huishoudelijke apparaten zouden zonder mechatronica óf niet bestaan óf veel duurder zijn.

Domotica speelt in deze sector een belangrijke rol. Hierbij gaat het om centraal aangestuurde systemen die op afstand door een pc, smartphone of tablet kunnen worden aangestuurd. Hierdoor kunnen ouderen bijvoorbeeld langer zelfstandig thuis blijven wonen. Jij ontwerpt en bouwt complexe systemen en machines op maat. Je werkt hiervoor vaak samen met andere disciplines.
Lees verder

Veelzijdig en uitdagend

Het aanbod aan opleidingen in Metaal & Mechatronica is groot. Van Constructiewerker tot Lasser en van Allround Verspaner tot Technicus Engineering Composiet & Watersportindustrie. De technieken ontwikkelen zich snel en worden steeds belangrijker in ons dagelijks leven. In de industrie, maar ook in de medische wereld, de zorgsector en op het gebied van veiligheid. Je bent creatief en oplossingsgericht ingesteld om problemen zo goed mogelijk op te lossen. Met een opleiding in Metaal & Mechatronica kun je succesvol meewerken aan jouw toekomst en die van ons allemaal!
Lees verder

Sneller door je opleiding?

Er zijn in dit aanbod veel opleidingen die je versneld kunt doen. Heb je hier interesse in? Informeer dan bij de docenten van de opleiding tijdens een open dag of neem contact op met het informatiecentrum.
Dave 'Ik ben altijd al bezig met mijn handen.'
Dennis

Opleidingen binnen deze sector

Filter opleidingen
 • Colleges
 • Niveau
 • Duur
 • Leerweg
Allround Verspaner
Allround Verspaner
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Basislasser
Basislasser
Leerweg BBL
Niveau 2
Constructiewerker
Constructiewerker
Leerweg BOL/BBL
Niveau 2
Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigbouw
Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigbouw
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Entree
Entree
Leerweg BOL
Niveau 1
Monteur Service en Onderhoud
Monteur Service en Onderhoud
Leerweg BOL/BBL
Niveau 2
Technicus Engineering
Technicus Engineering
Leerweg BOL
Niveau 4
Verspaner
Verspaner
Leerweg BBL
Niveau 2
 • 3
 • 1
  • 1
  van 1
 • 6