Let op: vanaf 1 oktober 2023 kun je je aanmelden voor augustus 2024.
Deze opleiding heette voorheen Technicus Mechatronica Systemen.
Wil je kennismaken of meelopen met deze opleiding? Heb je vragen? Of wil je hulp bij aanmelden? Stuur dan een e-mail naar techniek@rocvf.nl
MBO College Almere
Straat van Florida 1, Almere Buiten
4
3-4 jr.
BOL
25893
MBO College Almere
Straat van Florida 1, Almere Buiten
4
3-4 jr.
BBL
25893
Is dit beroep iets voor jou?
Heb je je al eens afgevraagd hoe je met een machine, een stroopwafel maakt? Mechatronica is een technische opleiding die bestaat uit de combinatie van werktuigbouw, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en besturingstechniek. Vooral in de industriële automatisering kom je mechatronici tegen. Denk hierbij aan een autowasstraat, een sorteermachine voor pakketjes bij Coolblue of Bol.com, een assemblagerobot in de automobielindustrie of een machine voor het verpakken van zakken chips in dozen. In dit vak moet je een (deel van een) machine/apparaat kunnen ontwerpen, maar ook kunnen samenbouwen, testen en installeren. Hierbij zorg je er voor dat mensen en bedrijven het werk sneller, beter en veiliger kunnen doen.
Als technicus mechatronica installeer je mechatronische producten bij elektrotechnische of metaalbedrijven. Je werkt zowel binnen het bedrijf als op locatie. Je hebt uitgebreide technische kennis van de werking van installaties en werkt nauwkeurig. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor je eigen werkzaamheden en heb je een begeleidende rol. Bij het testen van de producten ben je verantwoordelijk voor het werk dat de monteurs opleveren.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding Technicus Mechatronica is beschikbaar als BOL- of BBL-opleiding. Je krijgt 3 tot 4 jaar lang les en praktijk op niveau 4. Tijdens de opleiding werk je aan 'prestaties'. Dit zijn praktijkopdrachten zoals je ze (later) ook in het bedrijfsleven gaat maken. Om zo'n praktijkopdracht goed te kunnen uitvoeren, moet je ook de theorie kennen. Je krijgt dus ook les in vakken als elektrotechniek, kennis over materialen, service en onderhoud, rekenen, taal, tekenen en tekeningen lezen.
In ons Toekomstgericht Technisch Onderwijs (TTO) is het mogelijk te verbreden, te verdiepen of te versnellen. Je hebt dus zelf heel veel sturing in hoe jij wilt leren.
Kies je voor de BOL-opleiding? Dan zit je wat meer op school en loop je stage. Wij helpen je zoeken naar een bedrijf dat bij je past. Je leert in je eigen tempo. Ook krijg je begeleiding van een loopbaanbegeleider. Kies je voor de BBL-opleiding? Dan moet je al een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.
Lees verder
Wat leer je tijdens de opleiding?
Je leert o.a het maken van elektrotechnische en mechatronische (deel)producten, het toelichten van informatie van de werklocatie en het voorbereiden van de werkzaamheden, het plaatsen en controleren van mechanische onderdelen, het aansluiten van onderdelen en (deel)producten, het maken van elektrotechnische- en werktuigbouwkundige (deel)producten, het begeleiden en sturen van het werkproces, het bewaken van de voortgang van het ontwikkelproces, het geven van instructies en het begeleiden van minder ervaren collega's, het onderhouden van contact met alle betrokken partijen, het plannen en organiseren van de uitvoering van de werkzaamheden, overleggen over uit te voeren werkzaamheden, het controleren en testen van elektrotechnische en mechatronische (deel) producten, het beheren van de administratie en het archiveren van productgegevens, het assisteren bij het testen van installaties en producten, het voorbereiden van testwerkzaamheden, het controleren van de aansluiting van mechatronische en elektrotechnische onderdelen, het verzamelen van prijsgegevens en het maken van voorcalculaties en nog veel meer.
Lees verder
Waar kun je gaan werken?
Bij bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw, die mechatronische producten vervaardigen. Dit zijn bedrijven die machines of onderdelen van machines vervaardigen zoals: liften, allerlei plaatsing- en sorteermachines (pick and place), volautomatische melkmachines. De werkzaamheden worden meestal binnen het
Lees verder