Technicus Mechatronica

Technicus mechatronica - 25893

Deze opleiding heette voorheen Technicus Mechatronica Systemen.

Wil je kennismaken of meelopen met deze opleiding? Heb je vragen? Of wil je hulp bij aanmelden? Stuur dan een e-mail naar techniek@rocvf.nl 
MBO College Almere
Straat van Florida 1, Almere Buiten
4
3-4 jr.
Meerdere startdata
aug 2024
nov 2024
dec 2024
jan 2025
jan 2025
mrt 2025
apr 2025
mei 2025
jun 2025
BOL 25893
MBO College Almere
Straat van Florida 1, Almere Buiten
4
3-4 jr.
Meerdere startdata
aug 2024
nov 2024
dec 2024
jan 2025
jan 2025
mrt 2025
apr 2025
mei 2025
jun 2025
BBL 25893
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Heb je je al eens afgevraagd hoe je met een machine, een stroopwafel maakt? Mechatronica is een technische opleiding die bestaat uit de combinatie van werktuigbouw, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en besturingstechniek. Vooral in de industriële automatisering kom je mechatronici tegen. Denk hierbij aan een autowasstraat, een sorteermachine voor pakketjes bij Coolblue of Bol.com, een assemblagerobot in de automobielindustrie of een machine voor het verpakken van zakken chips in dozen. In dit vak moet je een (deel van een) machine/apparaat kunnen ontwerpen, maar ook kunnen samenbouwen, testen en installeren. Hierbij zorg je er voor dat mensen en bedrijven het werk sneller, beter en veiliger kunnen doen.

Als technicus mechatronica installeer je mechatronische producten bij elektrotechnische of metaalbedrijven. Je werkt zowel binnen het bedrijf als op locatie. Je hebt uitgebreide technische kennis van de werking van installaties en werkt nauwkeurig. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor je eigen werkzaamheden en heb je een begeleidende rol. Bij het testen van de producten ben je verantwoordelijk voor het werk dat de monteurs opleveren. 
 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Technicus Mechatronica is beschikbaar als BOL- of BBL-opleiding. Je krijgt 3 tot 4 jaar lang les en praktijk op niveau 4. Tijdens de opleiding werk je aan 'prestaties'. Dit zijn praktijkopdrachten zoals je ze (later) ook in het bedrijfsleven gaat maken. Om zo'n praktijkopdracht goed te kunnen uitvoeren, moet je ook de theorie kennen. Je krijgt dus ook les in vakken als elektrotechniek, kennis over materialen, service en onderhoud, rekenen, taal, tekenen en tekeningen lezen.

In ons Toekomstgericht Technisch Onderwijs (TTO) is het mogelijk te verbreden, te verdiepen of te versnellen. Je hebt dus zelf heel veel sturing in hoe jij wilt leren.
 
Kies je voor de BOL-opleiding? Dan zit je wat meer op school en loop je stage. Wij helpen je zoeken naar een bedrijf dat bij je past. Je leert in je eigen tempo. Ook krijg je begeleiding van een loopbaanbegeleider. Kies je voor de BBL-opleiding? Dan moet je al een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.
 
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je leert o.a het maken van elektrotechnische en mechatronische (deel)producten, het toelichten van informatie van de werklocatie en het voorbereiden van de werkzaamheden, het plaatsen en controleren van mechanische onderdelen, het aansluiten van onderdelen en (deel)producten, het maken van elektrotechnische- en werktuigbouwkundige (deel)producten, het begeleiden en sturen van het werkproces, het bewaken van de voortgang van het ontwikkelproces, het geven van instructies en het begeleiden van minder ervaren collega's, het onderhouden van contact met alle betrokken partijen, het plannen en organiseren van de uitvoering van de werkzaamheden, overleggen over uit te voeren werkzaamheden, het controleren en testen van elektrotechnische en mechatronische (deel) producten, het beheren van de administratie en het archiveren van productgegevens, het assisteren bij het testen van installaties en producten, het voorbereiden van testwerkzaamheden, het controleren van de aansluiting van mechatronische en elektrotechnische onderdelen, het verzamelen van prijsgegevens en het maken van voorcalculaties en nog veel meer.
 
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Bij bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw, die mechatronische producten vervaardigen. Dit zijn bedrijven die machines of onderdelen van machines vervaardigen zoals: liften, allerlei plaatsing- en sorteermachines (pick and place), volautomatische melkmachines. De werkzaamheden worden meestal binnen het 
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Welke vakken in je vooropleiding heb je nodig?
  • Wiskunde of nask1
Wil je de BBL-opleiding volgen? Dan moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Is het leerbedrijf nog niet erkend, vraag dan een erkenning aan op s-bb.
Lees verder
Lees verder
  • Hbo - Je kunt een vierjarige hbo-opleiding gaan volgen of kiezen voor een tweejarige hbo-opleiding: de Associate degree (Ad).
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Je hebt boeken, readers en andere leermiddelen nodig en je hebt werkkleding nodig, zoals een overall en veiligheidsschoenen 
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten voor het eerste leerjaar van de opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 
 
MBO College Almere - indicatie kosten BBL/BOL: volgt later.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
  • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Metaaltechnicus - Verspaningstechnoloog
Metaaltechnicus - Verspaningstechnoloog
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Metaaltechnicus - Constructie- en Plaattechnoloog
Metaaltechnicus - Constructie- en Plaattechnoloog
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Allround Medewerker Metaaltechniek - Allround Constructiewerker
Allround Medewerker Metaaltechniek - Allround Constructiewerker
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Eerste Monteur Mechatronica
Eerste Monteur Mechatronica
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Allround Medewerker Metaaltechniek - Allround Precisieverspaner
Allround Medewerker Metaaltechniek - Allround Precisieverspaner
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Meld je aan