Sport & Bewegingsleider

Sport en Bewegen - 23366

Sector:
Sport
Wil je tussentijds starten met de opleiding? Stuur dan een mail naar commalmere@rocvf.nl. Dan kunnen we de mogelijkheden bespreken. 
MBO College Poort
Winterspelenplein 25, Almere Poort
3
3 jr.
aug 2024
BOL 23366
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Vind je het leuk om jouw passie voor sport en bewegen over te brengen op anderen? Kies dan voor de opleiding Sport- & Bewegingsleider.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Sport & Bewegingsleider is een mix van theorie en praktijk. Je leert sportinstructies geven, coachen en hoe je mensen kunt helpen om gezond en fit te blijven. Ook leer je tijdens de opleiding hoe het menselijk lichaam in elkaar zit, hoe energiesystemen werken en het ontwikkelen van trainings- en activiteitenprogramma’s. Daarnaast volg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen.

Ook kun je een bonds- of branchediploma halen dat door de opleiding wordt vergoed. Denken daarbij aan bondsdiploma’s van de KNVB (voetbal), NL Actief (fitness), de NPZ-NRZ (zwemmen) of een branchediploma sportmassage of ASM. Daarnaast doe je veel echte opdrachten in de praktijk. Je organiseert en begeleidt sportieve evenementen. Natuurlijk leer je ook alles over verschillende sporten, zoals voetbal, fitness, zelfverdediging, mountainbiken en watersport.

De sportlessen zijn in het Topsportcentrum, sportcomplex Olympiakwartier en in ons eigen, moderne Sportlab. Hier staan crossfit- en cardio-apparaten, squat racks, gewichten, yogaballen en barbells. Verder organiseren we elk jaar diverse buitenschoolse activiteiten, zoals een teambuildingsweek of een wintersportweek.

Bij MBO College Poort leiden we je op tot een actieve sport & bewegingsleider die klaar is om de wereld te veroveren! Als je voor deze opleiding kiest, word je in eerste instantie ingeschreven op niveau 4. De eerste twee jaar volg je de opleiding in een gemengde klas met zowel niveau 3 als niveau 4 studenten. Na het tweede jaar krijg je van je studiecoach een advies over of je gaat afstuderen op niveau 3 of niveau 4.
 

Keuzedelen
In het tweede jaar kun je je specialiseren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit fitness, voetbal, zelfverdediging, buitensport, aerobics, instructeur voor mensen met een beperking, skiën of snowboarden en Atheletic Skills Model (ASM). Wat je leert breng je direct in de praktijk. Elk jaar ga je op stage. Je kunt stage lopen bij verschillende (sport-)organisaties, maar ook bij je eigen sportvereniging. Studenten liepen eerder stage bij de Bonjasky Academy, Almere City FC en Sail Today. Als sport en bewegingsleider werk je vaak als andere mensen vrij zijn, je kunt dus soms deels stage lopen buiten reguliere werktijden. In het tweede jaar kun je in het buitenland stage lopen. Een fantastisch avontuur, dat echt meerwaarde geeft aan je opleiding.

Persoonlijke begeleiding
Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. Je volgt les in kleine klassen en de docenten kennen je bij naam. Tijdens de opleiding heb je een eigen studiecoach. Hiermee heb je wekelijks contact. Samen bespreek je hoe het gaat.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten 
 • Organiseren van wedstrijden, toernooien en evenementen 
 • Uitvoeren van bijkomende taken binnen een sportorganisatie
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

 • (Buiten)sportbedrijven 
 • Zwembaden 
 • Sporthallen 
 • Fitnesscentra 
 • Gehandicaptenzorg 
 • Sportorganisatiebureaus 
 • Bungalowparken en campings
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder

Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.


Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten: 
 • Sporttest*, om te ontdekken of deze opleiding de juiste keuze is
 • Kennismakingsgesprek
*  De sporttest is niet verplicht voor leerlingen van Echnaton die een voldoende hebben voor hun sporttest.
** Meeloopdagen zijn niet verplicht, maar optioneel.
Lees verder
Lees verder
Lees verder
 • Je betaalt les- /cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 
 
MBO College Poort - indicatie kosten BOL: € 655,-, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
Tijdens de opleiding Sport & Recreatie bij MBO College Poort worden studenten opgeleid in het Athletic Skills Model (ASM). Dit is uniek in Nederland.
 
» Bekijk de video
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Sport & Recreatie
Sport & Recreatie
Leerweg BOL
Niveau 2
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Geen open dagen voor deze opleiding
Meld je aan