Sport & Recreatie

Medewerker sport en recreatie - 25961

Sector:
Sport
Wil je tussentijds starten? Stuur een mail naar: commalmere@rocvf.nl. Dan bespreken we de mogelijkheden. 
MBO College Poort
Winterspelenplein 25, Almere Poort
2
2 jr.
aug 2025
BOL 25961
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Als medewerker sport & recreatie help je bij het uitvoeren van sportieve en recreatieve activiteiten. Je begeleidt gasten en houdt toezicht. Ben jij sportief en gastvrij, en ga je graag met mensen om? Dan is deze opleiding iets voor jou! 

Jij maakt gasten en deelnemers enthousiast voor sport- en spelactiviteiten. Je kunt straks aan het werk bij sporthallen, fitnesscentra of zwembaden. Maar ook bij attractieparken, campings of bungalow- en vakantieparken. Door jou beleven de gasten een fantastische tijd. 

Kijk snel verder of de opleiding Sport & Recreatie bij jou past! 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Sport & Recreatie is een BOL-opleiding. Je krijgt 2 jaar theorie en praktijk op niveau 2. Tijdens de opleiding heb je een eigen studiecoach. Hiermee heb je dagelijks contact. Samen bespreek je hoe het gaat. 

Eerste studiejaar 
Het schooljaar is verdeeld in periodes. Die hebben telkens een ander thema. In het eerste jaar leer je alles over de werkzaamheden van een sport & recreatiemedewerker. Dienstverlening staat centraal. In februari start je met een stage. 

Je start dit jaar ook met je keuzedeel Lifeguard en je doet je eerste examen tijdens de AKT-sportdagen. Je doet ook mee aan de Watersportdag van Sail-Today. 

Tweede studiejaar 
In het tweede jaar help je mee met het ontwikkelen en organiseren van het kersttoernooi. Je volgt weer een keuzedeel. Je kunt kiezen tussen het keuzedeel Doorstromen naar niveau 3 of het keuzedeel Internationalisering. Ook dit jaar loop je stage. 

Stage lopen 
Wat je leert breng je direct in de praktijk. Tijdens de opleiding loop je 2 keer 10 weken stage. En je volgt een eindstage die 20 weken duurt. Dit kan bij bedrijven als buurtorganisaties TIO en de Schoor, het zwembad, fitnesscentrum, Kids Playground en het Topsportcentrum. 

Als sport- en bewegingsleider werk je vaak als andere mensen vrij zijn. Het kan dus zijn dat je soms stage loopt buiten reguliere werktijden. 

Moderne sportlocaties 
Je volgt lessen in het Topsportcentrum, sportcomplex Olympiakwartier en in ons eigen, moderne Sportlab. Verder organiseren we elk jaar diverse buitenschoolse activiteiten, zoals een teambuildingsweek of een wintersportweek. 

Bondsdiploma of branchediploma halen 
Wil je een bonds- of branchediploma halen? Dat wordt vaak door de opleiding vergoed. Denk aan bondsdiploma’s van de KNVB (voetbal), NL Actief (fitness), de NPZ-NRZ (zwemmen) of een branchediploma sportmassage of Athletic Sports Model (ASM). 

Athletic Skills Model 
Tijdens de opleiding Sport & Recreatie bij MBO College Poort word je opgeleid in het Athletic Skills Model (ASM). Dit is uniek in Nederland. 

Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • Helpen bij het organiseren en uitvoeren van sportieve activiteiten 
  • Samenwerken in een team 
  • Ontvangen van gasten 
  • Enthousiast maken van deelnemers 
  • Werken bij een receptie 
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

  • Sportbedrijven 
  • Fitnesscentra 
  • Zwembaden 
  • Indoor en outdoor centra voor sport en spel 
  • Reisorganisaties 
  • Campings, vakantiebestemmingen voor groepen 
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder

Toelating niveau 2
Dit is een opleiding op mbo-niveau 2. Voor deze opleidingen heb je minimaal één van deze diploma’s nodig:
  • Vmbo basis
  • Vmbo kader
  • Vmbo gemengde leerweg
  • Vmbo theoretische leerweg
  • Entree-opleiding niveau 1
  • Overgangsbewijs havo of vwo van klas 3 naar 4
Twijfel je of je deze opleiding kunt volgen?
Weet je niet zeker of je met jouw diploma of overgangsbewijs deze opleiding kunt volgen? Neem contact met ons op, dan kijken we er samen naar.   

Ook zonder geschikt diploma of overgangsbewijs kun je waarschijnlijk een mbo-opleiding volgen. Je start dan bijvoorbeeld met een opleiding op een ander niveau. Heb je geen diploma? Dan start je in een Entree-opleiding. 
 
» Meer informatie over de toelatingseisen van mbo-opleidingen 
 
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten: 
  • Kennismakingsbijeenkomst
  • Gesprek met aankomend student en ouders
  • Sporttest, om te ontdekken of deze opleiding de juiste keuze is
  • Meeloopdag
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Voor deze opleiding betaal je het wettelijk bepaalde les-/cursusgeld. Daarnaast zijn er bijkomende kosten voor leermiddelen en extra’s.

Leermiddelen 

Denk bij leermiddelen aan boeken en een laptop. Ook kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt tijdens de opleiding. Bij je intake krijg je meer informatie over welke leermiddelen jij nodig hebt. 

Geschatte kosten leermiddelen voor deze opleiding 

Het wettelijk bepaalde lesgeld betaal je elk jaar opnieuw. Voor de kosten van de leermiddelen hebben we hieronder een schatting gemaakt. De precieze kosten hoor je bij je kennismaking. 

Voor deze opleiding heb je een eigen laptop nodig. 

BOL
MBO College Poort: € 329,-. 

Extra’s (niet verplicht) 

Tijdens je opleiding kun je soms extra excursies en masterclasses volgen. Deze zijn niet verplicht, maar zijn wel heel interessant en je leert er veel van. Je mag zelf kiezen of je zo’n extra excursie of masterclass doet. 

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Lees verder
Er zijn twee soorten mbo-opleidingen: BOL-opleidingen en BBL-opleidingen. 

BOL: school en stage(s) 
BOL betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Als je een BOL-opleiding volgt, ga je de hele week naar school en loop je één of meerdere periodes stage. Het hangt af van je opleiding hoe vaak en wanneer je stage loopt.  

BBL: werken en leren 
BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Met een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf en ga je daarnaast één of twee dagen per week naar school. Je hebt dus een baan en leert vooral veel vanuit de praktijk.  

Voordat je start met de BBL-opleiding moet je al een werkplek (minimaal 24 uur per week) gevonden hebben. Zonder baan kun je niet starten met de opleiding.  

» Meer informatie over BOL en BBL 
Lees verder
Tijdens de opleiding Sport & Recreatie bij MBO College Poort worden studenten opgeleid in het Athletic Skills Model (ASM). Dit is uniek in Nederland.
 
» Bekijk de video
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Sport & Bewegingsleider
Sport & Bewegingsleider
Leerweg BOL
Niveau 3
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Meld je aan