Sport & Recreatie

Medewerker sport en recreatie - 25961

Sector:
Sport
Wil je tussentijds starten met de opleiding? Stuur dan een e-mail naar commalmere@rocvf.nl, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.
MBO College Poort
Winterspelenplein 25, Almere Poort
2
2 jr.
aug 2024
BOL 25961
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Als medewerker sport & recreatie voer je (delen van) sportieve en recreatieve activiteiten uit. Je gaat graag met mensen om, bent gastvrij en je kunt gasten op een leuke manier enthousiast maken om mee te doen aan sport- en spelactiviteiten. Je zorgt ervoor dat gasten van bijvoorbeeld een attractiepark, camping of bungalowpark een fantastische tijd hebben. Je kunt ook actief zijn in sporthallen, fitnesscentra of zwembaden. Tijdens activiteiten help je mee met toezicht houden en met het begeleiden van gasten.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Sport & Recreatie is een BOL-opleiding. Je krijgt 2 jaar theorie- en praktijkles op niveau 2. Je helpt bij het uitvoeren van sportieve en recreatieve activiteiten, waarbij de nadruk ligt op de sportieve kant. Je leert bijvoorbeeld hoe je groepen mensen moet begeleiden tijdens het sporten.

De sportlessen zijn in het Topsportcentrum, sportcomplex Olympiakwartier en in ons eigen, moderne Sportlab. Hier staan crossfit- en cardio-apparaten, squat racks, gewichten, yogaballen en barbells waarmee jezelf kunt trainen. Ook kun je een bonds- of branchediploma halen dat door de opleiding wordt vergoed. Je kunt hierbij denken aan bondsdiploma’s van de KNVB (voetbal), NL Actief (fitness), NPZ-NRZ (zwemmen) of een branchediploma sportmassage.

Het schooljaar is verdeeld in periodes. Die hebben telkens een ander thema. Daarnaast doe je werkervaring op door stage te lopen bij sportinstellingen. In dit beroep werk je vaak als andere mensen vrij zijn. Dat betekent dat je soms onregelmatige werktijden hebt, ook tijdens de stage. Soms loop je overdag stage, soms 's avonds en soms in het weekend of tijdens de vakantie.

Eerste studiejaar
In het eerste jaar leer je alles over het de werkzaamheden van een sport & recreatiemedewerker. Tijdens dit jaar staat dienstverlening centraal. In februari start je met een stage. Je start dit jaar ook met je keuzedeel Lifeguard en doe je je eerste examen tijdens de AKT-sportdagen. In het eerste jaar doe je ook mee aan de Watersportdag van Sail-Today.

Tweede studiejaar
In het tweede jaar help je mee met het ontwikkelen en organiseren van het kersttoernooi. En volg je weer een keuzedeel. Je kunt dan kiezen tussen het keuzedeel Doorstromen naar niveau 3 of het keuzedeel Internationalisering. Ook dit jaar loop je stage.

Stages
Tijdens de opleiding loop je twee keer tien weken stage en je volgt een eindstage die twintig weken duurt. Dit kan bij bedrijven als buurtorganisatie TIO en de Schoor, het zwembad, fitnesscentrum, Kids Playground en het Topsportcentrum.

Persoonlijke aandacht
Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. Je volgt les in kleine klassen en de docenten kennen je bij naam. Tijdens de opleiding heb je een eigen studiecoach. Hiermee heb je dagelijks contact. Samen bespreek je hoe het gaat.

Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Helpen bij het organiseren en uitvoeren van sportieve activiteiten 
 • Samenwerken in een team 
 • Ontvangen van gasten 
 • Enthousiast maken van deelnemers 
 • Werken bij een receptie 
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

 • Sportbedrijven 
 • Fitnesscentra 
 • Indoor en outdoor centra voor sport en spel 
 • Zwembaden 
 • Campings  
 • Reisorganisaties 
 • Vakantiebestemmingen voor groepen
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder

Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten: 
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • Gesprek met aankomend student en ouders
 • Sporttest, om te ontdekken of deze opleiding de juiste keuze is
 • Meeloopdag
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
Lees verder
 • Je betaalt les- /cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 
 
MBO College Poort - indicatie kosten BOL: € 329,-, exclusief verplichte laptop. 
Lees verder
Tijdens de opleiding Sport & Recreatie bij MBO College Poort worden studenten opgeleid in het Athletic Skills Model (ASM). Dit is uniek in Nederland.
 
» Bekijk de video
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Sport & Bewegingsleider
Sport & Bewegingsleider
Leerweg BOL
Niveau 3
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Meld je aan