Sport & Bewegingscoördinator

Sport en Bewegen - 23366

Sector:
Sport
Wil je tussentijds starten met de opleiding? Stuur dan een mail naar commalmere@rocvf.nl. Dan kunnen we de mogelijkheden met je bespreken.
MBO College Poort
Winterspelenplein 25, Almere Poort
4
3-4 jr.
aug 2024
BOL 23366
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Wil jij van sport en bewegen je beroep maken? Vind je het leuk om leidinggevende taken te hebben? Met het diploma Sport & Bewegen kun je verschillende kanten op. Je werk is vaak heel afwisselend. Je kunt bijvoorbeeld werken bij een buitensportorganisatie, in een zwembad, in de gehandicaptenzorg, op een bungalowpark of bij een sportvereniging.

Kies uit een van de volgende profielen:
Bewegingsagoog - Je helpt mensen met persoonlijke problemen of een handicap bij hun ontwikkeling. Daar gebruik je sport voor. Met jouw hulp kunnen ze zichzelf beter redden.

Buurtsportcoach - Je stimuleert kinderen van de basisschool om meer te bewegen en te sporten. Dat doe je bijvoorbeeld op school of op de buitenschoolse opvang. Je kunt ook aan de slag als beleidsmedewerker bij de gemeente of de overheid (combinatiefunctionaris).

Leefstijlcoach - Je begeleidt, ondersteunt en motiveert mensen bij het wijzigen van hun leefpatroon. Je geeft bijvoorbeeld advies over voeding en bewegen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Sport & Bewegingscoördinator is een BOL-opleiding. Je krijgt 3 tot 4 jaar theorie- en praktijkles op niveau 4. Na het eerste jaar kies je een specialisatie. Bijvoorbeeld dansen, fitness, vechtsport, buitensport, voetbal, skiën, snowboarden of sportmassage. Je kunt ook kiezen voor een bepaalde doelgroep, zoals gehandicapten. Ook kun je een bonds- of branchediploma halen die door de opleiding wordt vergoed. Je kunt hierbij denken aan bondsdiploma’s van de KNVB (voetbal), NL Actief (fitness) of de NPZ-NRZ (zwemmen) of een branchediploma sportmassage of ASM

De sportlessen zijn in het Topsportcentrum, sportcomplex Olympiakwartier en in ons eigen, moderne Sportlab. Hier staan crossfit- en cardio-apparaten, squat racks, gewichten, yoga-ballen en barbells waarmee jezelf kunt trainen. Verder organiseren we elk jaar diverse buitenschoolse activiteiten, waaronder een teambuildingsweek, watersportweek, buitensportweek en wintersportweek.

Je doet werkervaring op door stage te lopen bij verschillende sportinstellingen. In dit beroep werk je vaak als andere mensen vrij zijn. Dat betekent dat je soms onregelmatige werktijden hebt. Soms loop je overdag stage, soms 's avonds en soms in het weekend of tijdens de vakantie. Tijdens de opleiding heb je een loopbaanbegeleider. Die bekijkt samen met jou hoe het gaat en helpt je bij het maken van keuzes.

Wil je tussentijds starten met de opleiding? Neem dan contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken (commalmere@rocvf.nl).
 
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten 
 • Beheren en onderhouden van een plek waar sport en bewegingsactiviteiten plaatsvinden 
 • Organiseren van wedstrijden, toernooien en evenementen 
 • Trainingen en lessen geven op het gebied van sport en beweging 
 • Uitvoeren van bijkomende taken binnen een sportorganisatie 
 • Activiteiten die te maken hebben met het gekozen profiel
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

 • Sportverenigingen 
 • (Buiten)sportbedrijven 
 • Zwembaden 
 • Sporthallen 
 • Fitnesscentra 
 • Gehandicaptenzorg 
 • Campings
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder

Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten: 
 • Sporttest, om te ontdekken of deze opleiding de juiste keuze is
 • Kennismakingsgesprek
 • Meeloopdag
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
 • Je kunt doorstromen naar diverse hbo-opleidingen zoals: Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), Academie voor Fysiotherapie, Sportmanagement, Psychomotorische therapie (BPT).
Lees verder
 • Je betaalt les- /cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 
 
MBO College Poort - indicatie kosten BOL: € 500,-, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
Brenda Faber (17) is bezig aan het eerste jaar van de niveau 4 opleiding Bewegingscoördinator op MBO College Poort. Hoe bevalt de opleiding haar tot nu toe?
» Lees meer
Lees verder

Tijdens de opleiding Sport & Bewegingscoördinator bij MBO College Poort worden studenten opgeleid in het Athletic Skills Model (ASM). Dit is uniek in Nederland.
 
» Bekijk de video

Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Sport & Bewegingsleider
Sport & Bewegingsleider
Leerweg BOL
Niveau 3
Sport & Recreatie
Sport & Recreatie
Leerweg BOL
Niveau 2
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Geen open dagen voor deze opleiding
Brochure
Sport & Bewegingscoördinator Ontvangen per post Downloaden als PDF
Meld je aan