Sport & Bewegingscoördinator

Sport en Bewegen - 23163
Sector:
Sport
MBO College Poort
Jasper Warnerstraat 20, Almere Poort
4
3-4jr.
aug
BOL 23163
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Wil jij van sport en bewegen je beroep maken? Vind je het leuk om leidinggevende taken te hebben? Met het diploma Sport & Bewegen kun je verschillende kanten op. Je werk is vaak heel afwisselend. Je kunt bijvoorbeeld werken bij een buitensportorganisatie, in een zwembad, in de gehandicaptenzorg, op een bungalowpark of bij een sportvereniging. Kies uit een van de volgende profielen:  
 
Bewegingsagoog - Je helpt mensen met persoonlijke problemen of een handicap bij hun ontwikkeling. Daar gebruik je sport voor. Met jouw hulp kunnen ze zichzelf beter redden.  

BOS-medewerker - Je stimuleert kinderen van de basisschool om meer te bewegen en te sporten. Dat doe je bijvoorbeeld op school of op de buitenschoolse opvang. Je kunt ook aan de slag als beleidsmedewerker bij de gemeente of de overheid (combinatiefunctionaris). 

Trainer / Coach - Je geeft trainingen en/of begeleidt individuele sporters of sporters in teamverband. Dat kunnen gezonde of (langdurig) zieke mensen zijn. 

Vitaliteitscoach - Je begeleidt, ondersteunt en motiveert mensen bij het wijzigen van hun leefpatroon. Je geeft bijvoorbeeld advies over voeding en bewegen.  

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Sport & Bewegingscoördinator is een BOL-opleiding. Je krijgt 3 tot 4 jaar theorie- en praktijkles op niveau 4. Na het eerste jaar kies je een specialisatie. Bijvoorbeeld aerobics, fitness, vechtsport, buitensport, voetbal, skiën, snowboarden of tennis. Je kunt ook kiezen voor een bepaalde doelgroep, zoals gehandicapten.  

Je doet werkervaring op door stage te lopen bij verschillende sportinstellingen. In dit beroep werk je vaak als andere mensen vrij zijn. Dat betekent dat je soms onregelmatige werktijden hebt. Soms loop je overdag stage, soms 's avonds en soms in het weekend of tijdens de vakantie. Tijdens de opleiding heb je een loopbaanbegeleider. Die bekijkt samen met jou hoe het gaat en helpt je bij het maken van keuzes.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten 
 • Beheren en onderhouden van een plek waar sport en bewegingsactiviteiten plaatsvinden 
 • Organiseren van wedstrijden, toernooien en evenementen 
 • Trainingen en lessen geven op het gebied van sport en beweging 
 • Uitvoeren van bijkomende taken binnen een sportorganisatie 
 • Activiteiten die te maken hebben met het gekozen profiel
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

 • Sportverenigingen 
 • (Buiten)sportbedrijven 
 • Zwembaden 
 • Sporthallen 
 • Fitnesscentra 
 • Gehandicaptenzorg 
 • Campings
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Welke vooropleiding heb je nodig?

Je bent bij deze niveau 4 opleiding van harte welkom met een vmbodiploma G/T-leerweg. Als je kiest voor de opleiding op niveau 4 en tijdens je studie blijkt dat de niveau 3 opleiding beter bij je past, dan bestaat de mogelijkheid om over te stappen. Daarnaast moet je voldoende resultaat hebben gehaald bij het assessment en een positief advies op basis van een sportmedische keuring hebben. Aan de sportmedische keuring zijn kosten verbonden, die voor eigen rekening zijn. In de eerste tien weken van de opleiding vindt een uitgebreid vervolg-assessment plaats om je competenties op het gebied van sport- en bewegingsleider in kaart te brengen. Om deel te kunnen nemen aan de opleidingen van Sport & Bewegen moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) inleveren. Bij ROC van Flevoland kun je daar een aanvraagformulier voor krijgen. Als je niet in het bezit bent van een VOG kun je de opleiding niet volgen.

Lees verder
Welke speciale eisen zijn er?
 • Het is voor dit beroep belangrijk dat je gezond en fit bent. Vaste onderdelen van de toelating zijn de sportpraktijktest, een medische sportkeuring en een toelatingsgesprek
 • Je hebt een zwemdiploma
Lees verder
Met dit niveau 4 diploma kun je doorstromen naar diverse hbo-opleidingen, zoals Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), Academie voor Fysiotherapie, Sportmanagement, Psychomotorische therapie (BPT), Leisuremanagement of Leraar basisonderwijs (PABO).
Lees verder
Lees verder
 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Je hebt boeken, readers en andere leermiddelen nodig
 • Je hebt het sportkledingpakket van de opleiding nodig  
 • Je betaalt soms een extra bijdrage. Bijvoorbeeld voor een excursie
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
 • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou

Misschien is dit ook iets voor jou!

Sport & Bewegingsleider

Sport & Bewegingsleider

Leerweg BOL
Niveau 3

Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Aanmelden

Om je aan te melden voor deze opleiding kun je hieronder je e-mailadres invullen.Bedankt!

Check je e-mail voor meer informatie.

Brochure

Sport & Bewegingscoördinator Ontvangen per post Downloaden als PDF
Meld je aan