Van mbo naar hbo

Via een mbo-opleiding niveau 4 kun je naar het hbo.

Mbo-opleiding op niveau 4

Zit je op de havo of heb je op de havo gezeten? Dan kun je overstappen naar het mbo. Als je een opleiding volgt op niveau 4 kun je doorstromen naar het hbo. 
 
Je hoeft niet verder te gaan naar het hbo. Na een niveau 4-opleiding heb je een waardevol mbo-diploma waarmee je direct aan het werk kunt.
 
Aan het begin van je opleiding bekijken we samen met jou wat de mogelijkheden zijn.

Voordelen van havo-mbo-hbo

  • Op het mbo leer je een echt vak.
  • Je doet werkervaring op tijdens stages. Daar heb je voordeel van tijdens je studie op een hogeschool of wanneer je na het mbo wilt gaan werken.
  • Een mbo niveau 4-opleiding is een goede tussenstap. Bijvoorbeeld omdat je de overstap van havo naar hbo erg groot vindt.
  • Na een mbo-opleiding heb je op het hbo een grotere kans van slagen.

Toelatingseisen

Je moet in elk geval een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben. Je kunt ook overstappen naar het mbo als je havo 4 hebt afgerond. Als je bent gezakt voor je havo-examen of als je je havo-diploma op zak hebt.

Niveau 4-opleidingen

» Bekijk alle niveau 4-opleidingen bij het ROC van Flevoland

De opleidingen kun je volgen bij MBO College Almere, MBO College Lelystad en MBO College Poort.

Flex-opleidingen

Ben jij extra gemotiveerd? Of heb jij bepaalde vakken al gevolgd? Kijk dan eens naar onze flex-opleidingen. Een flex-opleiding is flexibel. Je studie wordt aangepast aan jouw hoge snelheid en de kennis en ervaring die je al hebt.

» Meer informatie over flex-opleidingen

Is dat iets voor mij?

Je kunt een flex-opleiding meestal doen met een overgangsbewijs van 4-5 havo. Als je het vmbo-t met goede cijfers hebt afgerond vaak ook.

Samenwerking met Windesheim Flevoland

Het ROC van Flevoland en Windesheim Flevoland werken nauw samen in een uniek doorstroomtraject. Dit om de aansluiting van mbo niveau 4 naar het hbo voor jou zo goed mogelijk te laten verlopen.
 
Op het hbo werk je zelfstandiger en moet je meer plannen en zelf uitzoeken. Je studeert ook anders: je doet niet alleen kennis op, maar je leert vooral hoe je kennis kunt toepassen. Je kunt meedoen aan een algemeen introductieprogramma:
 
Je maakt een doorstroomtest. Daarmee krijg je inzicht in je sterke punten en de punten waaraan je moet werken om succesvol te zijn op het hbo.
 
Je volgt 10 weken lang een oriëntatieprogramma. Je volgt lessen op het hbo, gaat in gesprek met studenten van Windesheim Flevoland en doet in een groep een onderzoeksopdracht.
 
Sommige opleidingen bieden een apart oriëntatieprogramma aan. Je krijgt dan een goed beeld van hoe het is om de opleiding die je leuk lijkt bij Windesheim Flevoland te volgen.
 
Bij de opleiding HBO-ICT - Information Engineering kun je een paar maanden ochtendcolleges volgen en daarna de afsluitende tentamens maken.
 
De opleiding Verpleegkunde, Pedagogiek, Logopedie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) bieden je de mogelijkheid om drie periodes  een vak te volgen. Tussendoor kun je ook wisselen met een vak bij één van de andere opleidingen. Op deze manier kom je er niet alleen achter of studeren aan het hbo bij je past, maar ook of de hbo-opleiding die je leuk lijkt de juiste is voor jou.
 
» Met deze mbo-4 opleidingen kun je naar een hbo-opleiding bij Windesheim Flevoland
 
Lees verder