Elisa vertelt

Elisa zit in het derde jaar van de opleiding Apothekersassistent (niveau 4) op MBO College Lelystad.
Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
“Ik heb altijd al in de zorg willen werken, omdat ik het fijn vind om mensen te helpen en om een bijdrage te leveren aan de gezondheid van een zieke patiënt. Denk bijvoorbeeld aan het geven van advies over de leefstijl of door een instructie te geven over medicatie. Bij het kiezen van een opleiding heb ik gekeken naar een beroep waarbij je zelf geen medische handelingen bij patiënten hoeft uit te voeren; daar houd ik namelijk niet zo van. Een voordeel van de opleiding Apothekersassistent is dat er in dit vakgebied genoeg werk te vinden is.”
Wat maakt de opleiding zo leuk?
“Na mijn aanmelding werd ik uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met de docente. Het was een ontzettend leuk gesprek, waardoor mijn enthousiasme over de opleiding toenam. Ik zit nu in mijn derde jaar en heb nog geen moment spijt gehad dat ik aan deze opleiding ben begonnen. Ik moet zeggen dat ik tijdens de eerste lesweken wel eens dacht : waar ben ik aan begonnen? Alles was nieuw voor mij en ik vond de overstap van het vmbo naar het mbo een grote verandering. In het begin had ik nooit gedacht dat ik mee kon komen op de opleiding, maar inmiddels verbaas ik me er regelmatig over hoeveel kennis ik van onder meer medicijnen heb opgedaan. Inmiddels loop ik stage en informeer ik mensen gewoon over hun medicijngebruik. Dat geeft mij een enorme boost in mijn zelfvertrouwen!”
Kun je wat meer over je stage vertellen?
“Ik loop momenteel stage bij een apotheek in Lelystad. Ik doe daar praktisch hetzelfde werk als een afgestudeerde apothekersassistent. Natuurlijk wel onder toezicht, want het gaat om verantwoordelijk werk.”
Welke vakken krijg je tijdens de opleiding?
“Tijdens de opleiding krijg je FPZ, dat staat voor Farmaceutische Patiënten Zorg. Hierbij leer je alles over allerlei aandoeningen, welke risico’s daaraan verbonden zijn en wat je kan doen om het te voorkomen. Maar ook welke medicatie bij die aandoening gebruikt kan worden en of die medicatie samengaat met andere medicijnen of niet. Verder krijg je Farmaceutisch Rekenen, waarbij je leert om doseringen te berekenen. Denk bijvoorbeeld aan antibiotica voor kinderen. Rekenen is niet mijn sterkste vak, maar gelukkig is dit heel anders dan rekenen op de middelbare school. En de docenten leren je op verschillende manieren rekenen, zodat er altijd wel een manier is die bij je past.”

“Een ander vak dat je tijdens de opleiding krijgt is Productzorg. Dit gaat over bereidingen en hier krijg je de theorie over het maken van onder meer zetpillen en crèmes Vroeger werd er in een apotheek zelf ook bereid, maar tegenwoordig gebeurt dat haast niet meer. Daarom krijgen wij hier met name theorie over, inclusief informatie over diverse stoffen en hoe je hier zo veilig mogelijk mee om kunt gaan. Tot slot krijg je, natuurlijk naast de generieke vakken, ook het vak Zelfzorg. Persoonlijk vind ik dit samen met FPZ het leukste om te doen, want hierbij moet je met een medestudent acteren alsof je bij een balie staat. Je speelt dan dus in een rollenspel diverse situaties na, gaat op zoek naar oplossingen en geeft de ‘patiënt’ instructies over het medicijngebruik.”
Wat wil je na de opleiding gaan doen?
“Ik denk erover om na deze opleiding nog verder te studeren op het hbo. Ik weet nog niet welke opleiding ik dan zou willen doen, dus misschien ga ik eerst ook wel gewoon aan het werk, geld verdienen en ervaring opdoen.”
Heb je tips voor studenten die voor hun studiekeuze staan?
“Motiveer jezelf om iets te doen wat je misschien niet gewend bent en verras jezelf! Op de middelbare school was ik heel lui, deed ik alles op het laatste moment en ging ik niet vaak naar de les. Nu ben ik echt gemotiveerd en kan ik met trots zeggen dat ik in relatief korte tijd bijna mijn diploma op zak heb!”

Lees meer over de opleiding Apothekersassistent