Alles over stage

Bent u op zoek naar een goede stagiair? Het ROC van Flevoland biedt talloze mogelijkheden. Onze opleidingen sluiten goed aan op de praktijk. Onze docenten komen vaak zelf uit het bedrijfsleven en geven de studenten de juiste beroepshouding mee. Praktijkgericht onderwijs, gastlessen en excursies zorgen ervoor dat studenten tijdens hun stage vlot hun draai weten te vinden.


Hier vindt u een overzicht van de mogelijkheden.

Regelingen en overeenkomsten

Stage-overeenkomst

Samen met u leiden wij de student op voor een beroep. Daarvoor sluit u als stagebedrijf een stage-overeenkomst met de stagiair en het ROC van Flevoland. Deze overeenkomst biedt u duidelijkheid en heldere afspraken over de onderlinge relatie.

» Naar de 'Algemene bepalingen Stageovereenkomst' (linkt naar nieuwe pagina, zie daar onder kopje Stage)

Professionele begeleiding

Begeleiding op de werkvloer vraagt om een deskundige en enthousiaste praktijkopleider uit uw bedrijf. Vanuit het ROC van Flevoland is een praktijkdocent het vaste aanspreekpunt voor de stagiair én u.

Erkend leerbedrijf

We vinden het belangrijk dat mbo-studenten goed worden begeleid tijdens hun opleiding. Als u met uw onderneming studenten wilt begeleiden bij hun stage (Beroeps Praktijk Vorming), heeft u een officiële erkenning nodig als leerbedrijf.
 
Aanvragen voor erkenning tot leerbedrijf worden beoordeeld en toegekend door de landelijke organisatie Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Op de website van SSB kunt u uw aanvraag voor erkenning indienen. Na uw aanvraag neemt een accountmanager van SBB contact met u op om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek.

Stage en leerwegen

Het mbo-onderwijs kent twee leerwegen: BOL en BBL. Welke past het best bij uw bedrijf of instelling?


BOL
In de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) beslaat de beroepspraktijkvorming (stage) 20 tot 60 procent van de studieduur. De student komt in aanmerking voor tegemoetkoming in de studiekosten of studiefinanciering.

Duur, vorm en leerdoelen van de stage zijn afhankelijk van opleiding en leerjaar. Op basis daarvan kiest u de student die úw wensen kan vervullen. Bijvoorbeeld een eerstejaars die enkele weken uitvoerend werk kan verrichten. Of juist een ervaren vierdejaars, die in een paar maanden tijd zelfstandig een onderzoek voor u uitvoert.


BBL
In de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) omvat de beroepspraktijkvorming 60 tot 80 procent van de studieduur. Deze leerweg is bij uitstek geschikt om uw personeel (verder) te scholen.

Ombudsman

Heeft u een klacht met betrekking tot stage of de school? Dan verwachten wij dat u het altijd eerst zelf probeert op te lossen. Als u een klacht heeft, bespreek die dan eerst met de school. Als u er niet uitkomt, dan kunt u contact opnemen met de Ombudsman.

» Meer over de Ombudsman