Decanen Toolkit

Welkom decaan/mentor! Op deze pagina informeren wij u over alle tools die wij u ter beschikking stellen om uw leerlingen te begeleiden naar een vervolgopleiding.
  

Op deze pagina vindt u

 1. Webinars (online presentaties)
 2. (Online) voorlichtingen
 3. Rondleidingen
 4. Ambassadeurs
 5. Online adviesgesprekken
 6. Sectorenmarkt in Snapchat
 7. Nieuw: Try Out Studiekeuzetips
 8. Studiekeuzetesten
 9. Brochure aanvraag
 10. Contactpersonen

1. Webinars (online presentaties)

We maken onderscheid in drie soorten webinars: themawebinars, sectorwebinars en opleidingenwebinars. 

A. Thema webinars
Dit zijn korte webinars van een aantal minuten. Deze gaan over algemene mbo-thema’s. 
B. Sectorwebinars
Speciaal voor derdejaars vo-leerlingen hebben we de onderstaande 14 sectorwebinars. Deze geven algemene informatie over de sectoren binnen het mbo.

Klik op de sectornaam om de webinar te bekijken.
C. Opleidingen webinars
Speciaal voor vierdejaars leerlingen heeft u ruim 80 opleidingen webinars tot uw beschikking. De opleidingen webinars zijn per mbo-college en per sector verdeeld.  D. Video’s MBO College Lelystad
Hier vindt u specifiek van MBO College Lelystad een aantal video’s van enkele minuten die een indruk geven van de verschillende sectoren en bijbehorende opleidingen. E. Video's MBO College Almere en MBO College Poort
Hier vindt u specifiek van MBO College Almere en MBO College Poort een aantal video’s van enkele minuten die een goede indruk geven van deze mbo-colleges.

2. (Online) voorlichtingen

Om uw leerlingen goed voor te bereiden op de overstap naar een vervolgopleiding is het mogelijk om te kiezen uit verschillende soorten voorlichting. In het aanvraagformulier kunt u aangeven naar welke voorlichting uw voorkeur uitgaat of contact opnemen met uw contactpersoon.  

De vorm van een voorlichting (fysiek/online) is in overleg met de school en de voorlichters van het ROC van Flevoland. Uiteraard is het voorwaardelijk dat bij een fysieke voorlichting er rekening wordt gehouden met alle RIVM-maatregelen! 
 
We maken onderscheid in: 

 • Algemene mbo-voorlichtingen 
 • Specifieke voorlichtingen over de opleidingen. Deze bieden wij aan voor verschillende doelgroepen en op verschillende manieren. 

» Naar het aanvraagformulier 

3. Rondleidingen

 
Wilt u graag een kijkje nemen op een van onze mbo-colleges? Voor kleine groepen bezoekers willen we korte rondleidingen organiseren om toch sfeer te laten proeven en een indruk te geven van onze gebouwen.

4. Ambassadeurs

 
Ambassadeurs geven in de klas op het vmbo voorlichting aan leerlingen over o.a. de overgang van het vmbo naar het mbo. Onze ambassadeurs laten uit eigen ervaring zien hoe zij het leren op het mbo beleven, vertellen over hun ondervindingen en geven tips waar toekomstige studenten rekening mee kunnen houden. Het doel hiervan is om de overgang van het vmbo naar het mbo kleiner te maken en hen voor te bereiden op deze belangrijke stap in hun leven. Deze vorm van voorlichting wordt heel goed beoordeeld door zowel decanen, docenten als leerlingen van het vmbo.

Neem contact op met uw contactpersoon als u ambassadeurs wilt inzetten op uw school.

5. Online adviesgesprekken

Heeft uw leerling moeite met het maken van een studiekeuze dan is het mogelijk een
een online adviesgesprek aan te vragen via het Informatiecentrum. Hierbij gaat een studiekeuze adviseur via video bellen in gesprek met uw leerling. En ouders zijn dan ook welkom.
 
Een individueel adviesgesprek aanvragen kan via het Informatiecentrum

6. Sectorenmarkt in Snapchat

Deze tool is het meest geschikt voor leerlingen die nog aan het begin van hun oriëntatie staan. Met de Virtuele Sectorenmarkt kunnen de leerlingen via de Snapchat-lens vanaf hun mobieltje op ieder moment onderzoeken bij welke sectoren zij het beste passen.  

7. Nieuw: Try Out Studiekeuzetips

Om leerlingen te helpen bij het maken van een goede studiekeuze, hebben we de Try Out Studiekeuzetips ontwikkeld. Op een laagdrempelige manier neemt deze ‘online studiekeuzeadviseur’ de leerling aan de hand mee langs alle studiekeuzetips. Onderweg zijn er ook video’s met tips van onze eigen studenten te zien. Handig ook ter voorbereiding van een open dag! De tool staat online dus de leerling kan er op elk gewenst tijdstip mee aan de slag!  

» Bekijk de Try Out Studiekeuzetips

8. Studiekeuzetesten

Wanneer een studiekeuze maken voor een leerling moeilijk is, kan een studiekeuzetest hem of haar verder helpen. Er zijn meerdere studiekeuzetesten mogelijk. 

 • Motivatietest: test wat jij belangrijk vindt in je studie en je werk
 • Sectorchecker: test welke sector bij jou past    
 • Competentietest: krijg antwoord op de vraag welke opleidingen het meest aansluit bij jouw talenten
 • Overzicht alle studiekeuzetesten

9. Brochure-aanvraag

Wij bieden de mogelijkheid om via een online formulier de brochure MBO Opleidingen 2021 – 2022 aan te vragen voor uw leerlingen. Deze worden dan naar uw school gestuurd. 

Als u voor uw leerlingen de brochure MBO Opleidingen 2021 – 2022 brochure kosteloos wilt bestellen, vult u dit aanvraagformulier in.
  
Als u sectorbrochures wilt bestellen, kunt u uw leerlingen verwijzen naar deze site

10. Contactpersonen

Ieder jaar stappen honderden jongeren over van het voortgezet onderwijs naar een van de mbo-opleidingen van het ROC van Flevoland. Omdat deze overstap niet altijd even makkelijk is, werken de mbo-colleges met contactpersonen. Zij zijn de gesprekspartner en aanspreekpunt voor een vmbo-school. Heeft u vragen over de overstap van een leerling naar een opleiding bij een van onderstaande mbo-colleges? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met de desbetreffende contactpersoon.

 • MBO College Almere: Anouk Mulder (commalmere@rocvf.nl)
 • MBO College Poort: Anouk Mulder (commalmere@rocvf.nl)
 • MBO College Lelystad: Martine Kamps - van het Ende
  (m.kampsvanhetende1@rocvf.nl / 06 42 59 60 52 )