Decanen- en Mentoren­toolkit

Welkom decaan/mentor! Op deze pagina informeren wij u over alle tools die wij u ter beschikking stellen om uw leerlingen te begeleiden naar een vervolgopleiding.
  

Op deze pagina vindt u

 1. Webinars (online presentaties)
 2. (Online) voorlichtingen
 3. Ambassadeurs
 4. Online adviesgesprekken
 5. Nieuw: Studiekeuzetips op TikTok
 6. Try Out Studiekeuzetips
 7. Studiekeuzetesten
 8. Brochure aanvraag
 9. Contactpersonen
 10. Narrowcasting Open Dagen

1. Webinars (online presentaties)

We maken onderscheid in drie soorten webinars: themawebinars, sectorwebinars en opleidingenwebinars. 

A. Thema webinars
Dit zijn korte webinars van een aantal minuten. Deze gaan over algemene mbo-thema’s. 
B. Sectorwebinars
Speciaal voor derdejaars vo-leerlingen hebben we de onderstaande 14 sectorwebinars. Deze geven algemene informatie over de sectoren binnen het mbo.

Klik op de sectornaam om de webinar te bekijken.
C. Video’s MBO College Lelystad
Hier vindt u een aantal video’s van enkele minuten die een indruk geven van de verschillende sectoren en bijbehorende opleidingen van MBO College Lelystad. D. Video's MBO College Almere
Hier vindt u specifiek van MBO College Almere en MBO College Poort een aantal video’s van enkele minuten die een goede indruk geven van deze mbo-colleges.
E. Video's MBO College Poort

2. Voorlichtingen

Om uw leerlingen goed voor te bereiden op de overstap naar een vervolgopleiding helpen wij ze hier graag bij. Heeft u interesse in een algemene mbo-voorlichting, een specifieke voorlichting over één of meerdere sectoren of opleidingen en/of een rondleiding door onze gebouwen? Geef dit als mentor dan door aan uw decaan. En neem als decaan contact op met de afdeling Communicatie:  

3. Ambassadeurs

 
Ambassadeurs geven in de klas op het vmbo voorlichting aan leerlingen over o.a. de overgang van het vmbo naar het mbo. Onze ambassadeurs laten uit eigen ervaring zien hoe zij het leren op het mbo beleven, vertellen over hun ondervindingen en geven tips waar toekomstige studenten rekening mee kunnen houden. Het doel hiervan is om de overgang van het vmbo naar het mbo kleiner te maken en hen voor te bereiden op deze belangrijke stap in hun leven. Deze vorm van voorlichting wordt heel goed beoordeeld door zowel decanen, docenten als leerlingen van het vmbo.

Neem contact op met uw contactpersoon als u ambassadeurs wilt inzetten op uw school.

4. Online adviesgesprekken

Heeft uw leerling moeite met het maken van een studiekeuze dan is het mogelijk een
een online adviesgesprek aan te vragen via het Informatiecentrum. Hierbij gaat een studiekeuze adviseur via video bellen in gesprek met uw leerling. En ouders zijn dan ook welkom.
 
Een individueel adviesgesprek aanvragen kan via het Informatiecentrum

5. Nieuw: Studiekeuzetips op TikTok

TikTok kan naast leuk, ook heel leerzaam zijn. Op ons TikTok-account delen we korte video’s met informatie over het mbo en handige studiekeuzetips. Een laagdrempelige en leuke manier voor leerlingen om te starten met hun studiekeuze. 
 
» Naar TikTok-account ROC van Flevoland

6. Try Out Studiekeuzetips

Om leerlingen te helpen bij het maken van een goede studiekeuze, hebben we de Try Out Studiekeuzetips ontwikkeld. Op een laagdrempelige manier neemt deze ‘online studiekeuzeadviseur’ de leerling aan de hand mee langs alle studiekeuzetips. Onderweg zijn er ook video’s met tips van onze eigen studenten te zien. Handig ook ter voorbereiding van een open dag! De tool staat online dus de leerling kan er op elk gewenst tijdstip mee aan de slag!  

» Bekijk de Try Out Studiekeuzetips

7. Studiekeuzetesten

Wanneer een studiekeuze maken voor een leerling moeilijk is, kan een studiekeuzetest hem of haar verder helpen. Er zijn meerdere studiekeuzetesten mogelijk. 

 • Motivatietest: test wat jij belangrijk vindt in je studie en je werk
 • Sectorchecker: test welke sector bij jou past    
 • Competentietest: krijg antwoord op de vraag welke opleidingen het meest aansluit bij jouw talenten
 • Overzicht alle studiekeuzetesten

8. Brochure-aanvraag

Wij bieden de mogelijkheid om brochures MBO Opleidingen 2023 – 2024 aan te vragen voor uw leerlingen. Deze worden dan naar uw school gestuurd. 

Als u voor uw leerlingen de brochure MBO Opleidingen 2023 – 2024 brochure kosteloos wilt bestellen, stuur dan een mailtje naar decanen@rocvf.nl. 

9. Contactpersonen

Ieder jaar stappen honderden jongeren over van het voortgezet onderwijs naar een van de mbo-opleidingen van het ROC van Flevoland. Omdat deze overstap niet altijd even makkelijk is, werken de mbo-colleges met contactpersonen. Zij zijn de gesprekspartner en aanspreekpunt voor een vmbo-school. Heeft u vragen over de overstap van een leerling naar een opleiding bij een van onderstaande mbo-colleges? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met de desbetreffende contactpersoon. 

 • MBO College Almere: Anouk Mulder - commalmere@rocvf.nl
 • MBO College Poort: Anouk Mulder - commalmere@rocvf.nl
 • MBO College Lelystad: commlelystad@rocvf.nl

10. Narrowcasting Open Dagen

Aan het begin van het jaar hebben wij onze Open Dagen poster met u gedeeld met daarop een overzicht van alle data. Maar wist u dat u ook per Open Dag (en dus per datum) een poster kunt downloaden. Wel zo handig als uw school gebruik maakt van Narrowcasting. De bestanden voor de Open Dag van dinsdag 21 maart zijn hier te downloaden: Zit het juiste formaat er niet tussen of heeft u liever een gedrukt exemplaar dan kunt u deze gerust aanvragen via decanen@rocvf.nl. Op deze manier kunnen we samen zorgen voor minder papierverspilling.