Technicus Engineering

Technicus engineering - 25919

Wil je kennismaken of meelopen met deze opleiding? Heb je vragen? Of wil je hulp bij aanmelden? Stuur dan een e-mail naar techniek@rocvf.nl 

Wil je nog meer uitdaging en je mbo-4-opleiding aanvullen met havo-certificaten? Kijk dan
 hier.
MBO College Almere
Straat van Florida 1, Almere Buiten
4
3-4 jr.
Meerdere startdata
aug 2024
jan 2025
jan 2025
mrt 2025
apr 2025
mei 2025
jun 2025
BBL 25919
MBO College Almere
Straat van Florida 1, Almere Buiten
4
3-4 jr.
Meerdere startdata
aug 2024
nov 2024
dec 2024
jan 2025
jan 2025
mrt 2025
apr 2025
mei 2025
jun 2025
BOL 25919
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Heb je een brede interesse in techniek, elektrotechniek of werktuigbouw en wil je de werking van bijvoorbeeld robots, windmolens, scooters of apparaten verkennen en verbeteren? Ben je creatief? Dan is de opleiding Technicus Engineering iets voor jou. Je wordt in leerjaar 1 en 2 breed opgeleid in verschillende hoogwaardige technieken. Ter voorbereiding op je afstuderen kies je aan het einde van leerjaar 2 welk vakgebied het beste bij jou past: elektrotechniek of werktuigbouw. Door te kiezen kun je meer focussen op de vakrichting waarin je wilt afstuderen, doorstuderen of eventueel in wilt gaan werken.

Als technicus engineering werk je op een afdeling engineering of in de uitvoering. Daarbij werk je opdrachten of ideeën uit, maak je een conceptontwerp, overleg je met de opdrachtgever en werk je het ontwerp uit met bijbehorende materiaalkeuze en kostenberekening. Het uitgewerkte ontwerp wordt als karwei of project uitgevoerd. Je werkt onder andere in de industrie of de dienstverlening. Of bijvoorbeeld bij een onderhouds- en servicebedrijf in het werkgebied metaal, elektrotechniek, installatietechniek, machinebouw of mechatronica.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding technicus engineering is beschikbaar als BOL- of BBL-opleiding. Je krijgt 3 tot 4 jaar lang les en praktijk op niveau 4. Tijdens de opleiding werk je aan 'prestaties'. Dit zijn praktijkopdrachten zoals je ze (later) ook in het bedrijfsleven gaat maken. Om zo'n praktijkopdracht goed te kunnen uitvoeren, moet je ook de theorie kennen. Je krijgt dus ook les in vakken als elektrotechniek, kennis over materialen, service en onderhoud, rekenen, taal, tekenen en tekeningen lezen.

In ons Toekomstgericht Technisch Onderwijs (TTO) is het mogelijk te verbreden, te verdiepen of te versnellen. Je hebt dus zelf heel veel sturing in hoe jij wilt leren.
 
Kies je voor de BOL-opleiding? Dan zit je wat meer op school en loop je stage. Wij helpen je zoeken naar een bedrijf dat bij je past. Je leert in je eigen tempo. Ook krijg je begeleiding van een loopbaanbegeleider. Kies je voor de BBL-opleiding? Dan moet je al een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Vanuit de vakken elektrotechniek, automatisering, werktuigbouw, wiskunde en natuurkunde leer je de basis om moderne technieken als robotica, domotica en mechatronica toe te passen. Je raakt vertrouwd met industrieel ontwerpen, waarbij vorm en techniek belangrijke uitgangspunten zijn. Alle ontwerpen moeten slim te gebruiken zijn en natuurlijk duurzaam en energiezuinig. Denk hierbij aan zorgrobots, volledig geautomatiseerde productielijnen, robotarmen in de auto-industrie of alle elektronica in vliegtuigen.  

MBO College Almere werkt nauw samen met hightech bedrijven in Nederland en Windesheim Flevoland, waar ook het Lectoraat Robotica gevestigd is. In leerjaar 3 en 4 kun je je passie voor Elektrotechniek of Werktuigbouw volgen en je specialiseren in bepaalde technieken en werkprocessen. 
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Wanneer jij het diploma van deze opleiding op zak hebt, mag je jezelf met recht een supertechnicus noemen. Je kunt dan solliciteren op vrijwel alle functies waar technici met een mbo-diploma worden gevraagd. Na je opleiding ga je aan de slag, vaak als onderdeel van een team, met het bedenken, ontwerpen en fabriceren van een product.

Ook het verlenen van service, contacten met leveranciers en klanten en het uitvoeren van onderhoud hoort bij je werk. Andere voorbeelden van banen zijn: servicecoördinator, procesoperator, accountmanager, servicemonteur, maintenance engineer, sales engineer en elektrotechnicus of werktuigbouwer.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden er aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

 
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
  • Hbo - Bedrijfskundige Informatica
  • Hbo - Elektrotechniek
  • Hbo - Werktuigbouw
Lees verder
  • Je betaalt les- /cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 

​MBO College Almere - indicatie kosten BBL: volgt later.  
MBO College Almere - indicatie kosten BOL: € 403,-, exclusief verplichte laptop.  
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Allround Operationeel Technicus
Allround Operationeel Technicus
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Commerciële Engineering
Commerciële Engineering
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Operator C
Operator C
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Procesoperator B
Procesoperator B
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Operationeel Technicus
Operationeel Technicus
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Mechanisch Operator B
Mechanisch Operator B
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Meld je aan