Elayne en Nikita vertellen

Studentes Elayne en Nikita volgen allebei een techniekopleiding op het ROC van Flevoland, maar in twee verschillende richtingen. Ze vertellen je er graag meer over!

Studentes Elayne en Nikita volgen allebei een techniekopleiding, maar in twee verschillende richtingen. Ze vertellen je er graag meer over!
Waarom een opleiding in techniek? 
Elayne: “Omdat het gewoon harstikke leuk is. En binnen de techniek kun je ook nog eens alle kanten uit.”

Nikita: “Ik wist eerst niet wat het was, daarom ben ik naar de open dag geweest. Ik zag daar de machines staan en ik was meteen verkocht. Ik heb me ingeschreven voor de opleiding Technicus Engineering. Die is beslaat alles wat met techniek te maken heeft: van werktuigbouw en elektro tot plaatbewerking. Ook zit er een stukje leidinggeven in.”
Verliefd op techniek
Elayne: “Ik koos op mijn 15e op de middelbare school voor metaaltechniek. Dat beviel goed en ging me ook goed af, maar een passende baan kon ik daarna niet vinden. Mij werd gevraagd wat ik het leukst vond. Dat was elektrotechniek. Nu ben ik bezig met het tweede jaar van de opleiding Eerste Monteur Elektrotechniek Woning en Utiliteit. Soms is het wel aanpoten, maar het is echt mijn ding.”

Nikita: “Ik was altijd al creatief bezig met hout en maakte ook sieraden. Thuis deed ik daarnaast de meeste technische klussen. Het zat er al vroeg in. Ik ben verliefd geworden op de techniek. Vooral mooie dingen maken van staal en die vervolgens aan elkaar lassen vind ik heerlijk.”
Vrouw in mannenwereld
Elayne: “Vrouwen zijn heel creatief, op een manier die mannen niet kennen. Ze zijn subtieler, kunnen goed met fijne draadjes omgaan en gaan vaak net even wat beter met klanten om. Soms krijg je wel reacties. Gisteren nog, ik moest echt naar mijn logo wijzen en vertellen dat ik het probleem zou komen oplossen. Ze geloofde er niks van. Maar als je eenmaal je werk hebt gedaan, krijg je vaak complimenten. Ook van andere vrouwen die zeggen: ‘Zie je nou wel dat wij dat ook kunnen en niet alleen de mannen?’, haha.”

Nikita: “Ik denk dat wij bij veel bedrijven moeten strijden voor onze plek. Niet op school, hoor. Hier worden we geaccepteerd. Dat wil niet zeggen dat ik opzie tegen een stage. Ik sta mijn mannetje wel. Daarnaast zijn vrouwen creatiever dan de mannen, die toch vaak rechttoe rechtaan denken. Dat probeer ik ook over te brengen op andere meiden. Ik wil laten zien hoe leuk techniek kan zijn. Tijdens een open dag kwamen bijvoorbeeld verschillende meisjes naar me toe om te vragen of dat wel kan, een meisje in de techniek. Ik heb er een aantal over de streep getrokken. Die volgen hier hun technische opleiding. Leuk, toch?”
De toekomst
Elayne: “Ik vind het vak leuk, ik blijf dit doen. Verder zie ik mezelf in de toekomst ook wel doorgroeien naar de rol van werkvoorbereider of begeleider van leerlingen. Dat lijkt me erg leuk.”

Nikita: “Ik wil uitgroeien tot leidinggevende. Dat ik als vrouw bovenaan de ladder sta en mannen mag zeggen wat ze moeten doen. Dat lijkt me wel stoer.”

Het originele interview is gepubliceerd in het Henk & Fred magazine van juni 2022. 

» Lees hier het volledige interview met Elayne
» Lees hier het volledige interview met Nikita