Voor decanen

Voor decanen

Contact

Wij helpen u graag bij uw werkzaamheden. Voor afspraken over samenwerking en de planning van loopbaanoriëntatie-activiteiten kunt u contact opnemen met het Informatiecentrum:
Telefoon: 0900 - 0918
E-mail: informatiecentrum@rocvf.nl

Mentorenmiddag bij MBO College Poort en Lelystad


Mentorenmiddag bij MBO College Poort
Op donderdag 28 september organiseert het ROC van Flevoland een mentorenmiddag bij MBO College Poort. U bent als mentor van harte uitgenodigd om deze middag bij te wonen.
We ontvangen u graag tussen 14.45 - 15.00 uur onder het genot van een kopje koffie of thee. Tussen 15.00 - 16.30 uur vertellen wij u meer over het mbo in het algemeen, het ROC van Flevoland, onze drie colleges in Almere en Lelystad, de doorstroom vmbo-mbo en de belangrijke rol van u als mentor in het studiekeuzeproces. We sluiten af met een hapje en drankje.

Aanmelden gaat via uw decaan. Wilt u meer informatie? Mail dan naar commflevoland@rocvf.nl

Locatie: MBO College Poort
Winterspelenplein 25
1362LE Almere

Programma:
14.45 - 15.00 uur: ontvangst
15.00 - 16.30 uur: presentatie + afsluiting met hapje en drankje
We zien uit naar uw komst!
 
Mentorenmiddag bij MBO College Lelystad
De datum voor de mentorenmiddag van het ROC van Flevoland bij MBO College Lelystad is nog niet bekend. Meer informatie volgt later.
Lees verder

Een dag meelopen op het mbo

Veel leerlingen vinden het lastig om een juiste studiekeuze te maken. Daarom hebben we ikkiesmbo ontwikkeld: een interactieve website voor leerlingen die zich willen oriënteren op een mbo-opleiding.

Online studiekeuzetests

Leerlingen die moeite hebben met het kiezen van een opleiding kunnen op deze website studiekeuzetests doen. Door verschillende tests te maken, ontdekken zij welke opleiding bij hen past.

Virtuele Sectorenmarkt

Om leerlingen op een laagdrempelige manier te helpen bij hun studiekeuze, hebben we een virtuele lens ontwikkeld in Snapchat. Deze virtuele lens zet een voorlichtingstand in je eigen woonkamer of klaslokaal. De voorlichting komt dus letterlijk bij de leerling thuis of in de klas! Gebruikers kunnen in de lens swipen van stand naar stand en informatie lezen over de sectoren.

» Meer informatie en video met uitleg bekijken

Toelatingsrecht

Iedereen met een diploma van de middelbare school is welkom op een van onze mbo-opleidingen.

De vooropleiding bepaalt op welk niveau kan worden ingeschreven. Voor sommige opleidingen gelden er aanvullende eisen. Studenten die nog geen diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar 4 hebben, starten in een Entree-opleiding.

Mocht u als decaan een leerling hebben die geen diploma heeft, maar wel toe is aan een vervolg op het mbo en daar ook voldoende voor toegerust is, dan hebben wij daar een procedure voor. U kunt dan contact opnemen met het Loopbaanexpertisecentrum van het mbo-college waar de leerling zich wil aanmelden. U bent als decaan de enige gemachtigde om deze uitzondering aan te vragen voor uw leerling. Warme overdracht maakt deel uit van onze procedure.

» Procedure toelating kandidaatstudenten vmbo zonder diploma

Bekijk onderstaand filmpje om meer te weten te komen over hoe je je kunt aanmelden voor een van onze opleidingen.Aanmelden uiterlijk 1 april!
Om toelatingsrecht te hebben tot een mbo-opleiding die na de zomer start, moet je je uiterlijk 1 april aanmelden voor die opleiding!

Het kan zijn dat de opleiding naar keuze maar een beperkt aantal plaatsen heeft. Het is dan ook verstandig dat aankomend studenten zich zo snel mogelijk aanmelden, want meestal plaatsen we op volgorde van aanmelding. Zorg er in elk geval voor dat uw leerling zich uiterlijk op 1 april 2025 heeft ingeschreven.

Wij helpen onze aankomend studenten natuurlijk graag om zo snel mogelijk bij de juiste opleiding terecht te komen. Na aanmelding en eventuele kennismakingsactiviteiten geven wij een studiekeuzeadvies.

Meer weten? Bekijk hieronder het filmpje van de Rijksoverheid voor meer informatie over waar aankomend studenten op moeten letten.

Bron: rijksoverheid.nl
 
Lees verder

Numerus fixus (maximum aantal plaatsen)

Voor sommige opleidingen geldt een numerus fixus. Dat kan zijn vanwege een beperkte capaciteit van praktijklokalen (denk aan een lesrestaurant of een kapperslokaal) of omdat er maar een beperkt aantal stageplekken beschikbaar is.

Opleidingen met een numerus fixus:
 
Lees verder

Overstap havo - mbo

Vaak is het voor een havo-4-zittenblijver al bij het eerste rapport duidelijk dat het jaar afmaken geen zin heeft. Tussentijds overstappen naar het mbo is mogelijk. Bij alle opleidingen staat aangegeven of er een startmoment is in januari/februari.  

Doorstroom mbo - hbo

Er zijn mogelijkheden om versneld een mbo-diploma te halen en door te stromen naar het hbo. Voor een succesvolle doorstroom van het mbo naar het hbo werken wij samen met hbo-opleidingen. Bijvoorbeeld met Windesheim Flevoland. 

» Meer over doorstroom mbo – hbo

Entree-opleidingen

Voor leerlingen die nog geen diploma hebben, zijn onze Entree-opleidingen een aantrekkelijk alternatief. Ze moeten dan wel over de capaciteiten beschikken om een mbo-opleiding te volgen en minimaal 16 jaar zijn. 

» Alles over Entree-opleidingen 

Informatiecentrum

Kunnen leerlingen ondanks loopbaanoriëntatie- en voorlichtingsactiviteiten toch niet kiezen, dan kunnen ze een afspraak maken bij ons Informatiecentrum voor een gesprek met een adviseur en mogelijk een beroepsinteressetest.

» Informatiecentrum

Handige links

» Data open dagen
» Onze opleidingen