Voor decanen

Als decaan bent u voor leerlingen belangrijk bij het kiezen van een opleiding. Samen met u zorgen wij voor een 'warme overdracht' van de leerlingen uit het voortgezet onderwijs naar het mbo.

Contact

Wij helpen u graag bij uw werkzaamheden. Voor afspraken over samenwerking en de planning van loopbaanoriëntatie-activiteiten kunt u contact opnemen met het Informatiecentrum:
Telefoon: 0900 - 0918
E-mail: informatiecentrum@rocvf.nl

Een dag meelopen op het mbo

Veel leerlingen vinden het lastig om een juiste studiekeuze te maken. Daarom hebben we ikkiesmbo ontwikkeld: een interactieve website voor leerlingen die zich willen oriënteren op een mbo-opleiding.

Online studiekeuzetests

Leerlingen die moeite hebben met het kiezen van een opleiding kunnen op deze website studiekeuzetests doen. Door verschillende tests te maken, ontdekken zij welke opleiding bij hen past.

Nieuwe wet Toelatingsrecht

Met ingang van het schooljaar 2018-2019 geldt de wet Toelatingsrecht. Dat betekent dat iedereen met een diploma van de middelbare school welkom is op een van onze mbo-opleidingen.

De vooropleiding bepaalt op welk niveau kan worden ingeschreven. Voor sommige opleidingen gelden er aanvullende eisen. Studenten die nog geen diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar 4 hebben, starten in een Entree-opleiding.

Bekijk onderstaand filmpje om meer te weten te komen over hoe je je kunt aanmelden voor een van onze opleidingen.Aanmelden vóór 1 april
Het kan zijn dat de opleiding naar keuze maar een beperkt aantal plaatsen heeft. Het is dan ook verstandig dat aankomend studenten zich zo snel mogelijk aanmelden, want meestal plaatsen we op volgorde van aanmelding. Zorg er in elk geval voor dat uw leerling zich vóór 1 april 2020 heeft ingeschreven.

Wij helpen onze aankomend studenten natuurlijk graag om zo snel mogelijk bij de juiste opleiding terecht te komen. Na aanmelding en eventuele kennismakingsactiviteiten geven wij een studiekeuzeadvies.

Meer weten? Bekijk hieronder het filmpje van de Rijksoverheid voor meer informatie over waar aankomend studenten op moeten letten.

Bron: rijksoverheid.nl
 
Lees verder

Numerus fixus (maximum aantal plaatsen)

Voor sommige opleidingen geldt een numerus fixus. Dat kan zijn vanwege een beperkte capaciteit van praktijklokalen (denk aan een lesrestaurant of een kapperslokaal) of omdat er maar een beperkt aantal stageplekken beschikbaar is.

Opleidingen met een numerus fixus:
 
Lees verder

Overstap havo - mbo

Vaak is het voor een havo-4-zittenblijver al bij het eerste rapport duidelijk dat het jaar afmaken geen zin heeft. Tussentijds overstappen naar het mbo is mogelijk. Bij alle opleidingen staat aangegeven of er een startmoment is in januari/februari.  

Doorstroom mbo - hbo

Er zijn mogelijkheden om versneld een mbo-diploma te halen en door te stromen naar het hbo. Voor een succesvolle doorstroom van het mbo naar het hbo werken wij samen met hbo-opleidingen. Bijvoorbeeld met Windesheim Flevoland. 

» Meer over doorstroom mbo – hbo

Entree-opleidingen

Voor leerlingen die nog geen diploma hebben, zijn onze Entree-opleidingen een aantrekkelijk alternatief. Ze moeten dan wel over de capaciteiten beschikken om een mbo-opleiding te volgen en minimaal 16 jaar zijn. 

» Alles over Entree-opleidingen 

Informatiecentrum

Kunnen leerlingen ondanks loopbaanoriëntatie- en voorlichtingsactiviteiten toch niet kiezen, dan kunnen ze een afspraak maken bij ons Informatiecentrum voor een gesprek met een adviseur en mogelijk een beroepsinteressetest.

» Informatiecentrum

Handige links

» Data open dagen
» Onze opleidingen 

Meld u aan voor de nieuwsbrief voor decanen