Naar de inhoudNaar de navigatie
Tips & Tricks

Wat ik nu doe, is gewoon mijn passie! πŸ‘¨πŸΎβ€πŸ³

  • GEPLAATST OP
    11 maart 2025

sjoerd-portret-gespecialiseerdkok

Sjoerd van wees (20) is eerstejaars student van de opleiding Gespecialiseerd Kok op MBO College Almere.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? πŸ’―

Ik werk al van jongs af aan in de horeca. Toen ik in de afwas begon keek ik op naar de koks die daar rondliepen. Het is altijd mijn droom geweest om zelf ook te koken. Dus wat ik nu doe, is gewoon mijn passie.

Kook je veel of zit je ook vaak in de schoolbanken? πŸ‘¨πŸΎβ€πŸ³

Ik doe BBL dus ik ga maar één dag per week naar school. De andere vier dagen werk ik in een toprestaurant. Ik krijg daar volwaardig loon. Dat vind ik heel belangrijk want dan hoef ik niet te lenen en heb ik aan het eind van deze opleiding ook nog een zakcentje over.

Hoe ziet die ene schooldag eruit? πŸ“š

We beginnen om half negen met Nederlands. Dat hoort erbij. En dan gaan we om half tien de keuken in. Allemaal netjes in kokskleding. Vaak hebben we een gastles. Vandaag kwam een hele goede kok alles uitleggen over platvissen. Daarna moesten we daarmee zelf twee kleine gerechtjes bedenken en maken.

En dan? ✨

Als het klaar is worden je gerechten beoordeeld op smaak, opmaak en structuur. Dat moet allemaal kloppen. Daarna maken we met z’n allen de keuken schoon. Na een halfuurtje pauze hebben we dan nog vaktheorie, Engels en rekenen.

Wat vind je van deze aanpak? 🍽

Het bevalt mij wel. Alles is hier goed geregeld. In de lessen is veel mogelijk. Alle ingrediΓ«nten zijn gewoon beschikbaar, budget is geen probleem. Laatst hadden we hier herten en hazen hangen. Die kan je dan zelf uitbenen. Dat kan je op leerbedrijven vaak niet.

Wat vind je het moeilijkste deel van je opleiding? πŸ‘€

Ik heb best veel moeite met theorie. Niet de stof zelf, maar ik vind het moeilijk om geconcentreerd te blijven. Ik zou het niet meer volhouden om vijf dagen in de schoolbanken te zitten. Nee, ik was altijd al meer van doen.

Wat ga je na deze opleiding doen – wat is je droombaan? 🏀

Ik wil graag blijven werken in een goed restaurant en dan sous chef worden. Dan mag je wel mooie gerechten bedenken en maken maar heb je niet de stress en drukte van de chef!

Heb je nog een goeie tip voor mensen die twijfelen over deze opleiding? πŸ™ŒπŸΌ

Zeker! Kom gewoon eens een dagje meelopen en rondkijken. Dat kan gewoon.

Β» Kom meelopen bij een opleiding

Deel deze pagina