Ayana vertelt

Ayana (16) volgt de opleiding Mediavormgever op MBO College Poort.

Ayana zag zichzelf in eerste instantie wel als fotograaf werken. Maar nu is zij heel blij dat ze voor de opleiding Mediavormgever heeft gekozen op MBO College Poort. “Ik zag de opleiding op de website van het ROC van Flevoland. Ik was meteen geïnteresseerd. Het is echt een hele leuke opleiding. Het is creatief en inspirerend. Je maakt de tofste designs na, maar je maakt ook je eigen ontwerpen. Fotografie doe ik nu meer als hobby.”
Love at first sight
Eigenlijk wist Ayana al bij de open dag dat ze deze studie wilde doen. “Bij binnenkomst wist ik meteen dat ik hierheen wilde. Er hangt een hele gezellige sfeer. De docenten zijn ook echt superaardig. Je kunt ook altijd je hart bij ze luchten als dat nodig is. Een ander voordeel is dat de school dichtbij mijn huis is.”
Eerste jaar 
Het eerste jaar is voor de meeste studenten even wennen. Alles is nieuw en vaak ook heel anders. “De middelbare school is veel schoolser. Op het mbo mag en moet je veel meer je eigen keuzes maken. Je hebt bijvoorbeeld veel meer verantwoordelijkheden over wanneer je opdrachten inlevert. Niemand neemt je bij de hand. Je mag je eigen tijd indelen, maar je hebt wel strakke deadlines. Je moet dus ook echt goed leren plannen. 

Ik vind het een voordeel dat je qua vakken veel gerichter aan het leren bent. Ik volg nu vakken die ik ook echt interessant vind.”
Vrijheid lonkt
“Mediavormgeving is best wel breed. Ik hoop dus dat ik tijdens mijn stages een wat beter idee krijg over wat ik later wil doen. Ik vind het nu nog lastig om te zeggen, maar ik zit pas in mijn eerste jaar. Ik heb dus nog even de tijd. Wel weet ik dat ik later in een baan een bepaalde vorm van zelfstandigheid zou willen. Ik hoef niet per se mijn eigen baas te zijn, maar wil wel een bepaalde vrijheid hebben. Leuke collega’s vind ik wel heel belangrijk.”
Tip voor toekomstige studenten
“Koop een goede laptop. Liefst een beetje een snelle. Zorg ook dat je alvast alle programma’s hebt geïnstalleerd. Anders start je niet lekker.”