Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker - 25697
Pedagogisch Werk - 23285
Sector:
Zorg & Welzijn
Online Voorlichting (webinars) voor deze opleiding:
» MBO College Almere - Pedagogisch Werk & Onderwijs
» MBO College Lelystad - Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker

Hoe lang de opleiding duurt, hangt af van je vooropleiding en hoe jij je ontwikkelt.

Wil je de BBL-variant volgen? Dan heb je een baan nodig. Ondanks de coronacrisis nemen de instellingen personeel aan. We raden je dan ook aan om te solliciteren.
MBO College Almere
Straat van Florida 1, Almere Buiten
4
2-3jr.
jan '22
aug '22
BBL 25697
MBO College Almere
Straat van Florida 1, Almere Buiten
4
3jr.
jan '22
aug '22
BOL 25697
MBO College Lelystad
Agorawagenplein 1, Lelystad
4
3jr.
jan '22
aug '22
BOL 23285
MBO College Lelystad
Agorawagenplein 1, Lelystad
4
2-3jr.
Meerdere startdata
nov '21
jan '22
aug '22
BBL 25697
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker lever je een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van baby’s, peuters en kinderen. Je biedt opvang en doet activiteiten met hen die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling. Bovendien zorg je voor een goede sfeer en straal je begrip, rust en plezier uit. Eventuele problemen probeer je op te lossen en je schrikt niet van onverwachte situaties. Merk je dat een kind het moeilijk heeft of achterloopt in de ontwikkeling? Dan bespreek je dat met je leidinggevende en met de ouders of verzorgers. Je kunt ook zelf een leidinggevende rol hebben. Dan neem jij beslissingen en stuur je collega’s aan.

Enthousiast geworden? Lees dan snel verder hoe je met ons de weg naar gespecialiseerd pedagogisch medewerker kunt bewandelen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker is beschikbaar als BBL-opleiding of BOL-opleiding. Je krijgt 2 tot 3 jaar lang les en praktijk op niveau 4. De lessen zijn erg praktijkgericht. Kies je voor de BBL-opleiding? Dan zit je ongeveer 20% van de tijd op school. De rest van de tijd werk je bij een leerbedrijf. Kies je voor de BOL-opleiding? Dan zit je ongeveer 60% van de tijd op school. Daarnaast loop je stage en doe je praktijkervaring op. Je kunt in het eerste jaar te maken krijgen met een combinatie van opleidingen. Aan het einde van het jaar kies je dan voor een profiel. Een studieloopbaanbegeleider helpt je om de juiste keuze te maken.  
 
De opleiding is op alle leslocaties ongeveer hetzelfde. Je leert hoe je kinderen zo goed mogelijk kunt ondersteunen bij hun ontwikkeling. Het is belangrijk dat jij ze kunt leren hoe ze met elkaar moeten omgaan. Je ontwikkelt allerlei vaardigheden om contact te maken met kinderen. En je als er problemen zijn, moet jij ze kunnen oplossen. Daarnaast speelt de taalontwikkeling van kinderen een grote rol binnen de opleiding. Ook oefen je in het geven van leiding en het coachen van collega’s. Je leert hoe je contact onderhoudt met andere instellingen, zoals de basisschool en het consultatiebureau. 
 
Wil je meer weten over de opleiding? Bel dan met ons Informatiecentrum: 0900 – 95 99. Wij helpen je graag!  De opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker is beschikbaar als BBL-opleiding of BOL-opleiding. Je krijgt 2 tot 3 jaar lang les en praktijk op niveau 4. De lessen zijn praktijkgericht. Kies je voor de BBL-opleiding? Dan zit je ongeveer 20% van de tijd op school. De rest van de tijd werk je bij een leerbedrijf. Kies je voor de BOL-opleiding? Dan zit je ongeveer 60% van de tijd op school. De opleiding is op alle leslocaties ongeveer hetzelfde.

Tijdens de opleiding leer je hoe de ontwikkeling van kinderen verloopt en hoe je herkent als de ontwikkeling anders verloopt dan verwacht. Je krijgt handvaten om kinderen hierin te begeleiden en ouders, verzorgers en collega’s erbij te betrekken. Ook oefen je met vaardigheden om contact met kinderen te maken en leer je hoe zij met andere kinderen kunnen omgaan. Bovendien komt het geven van leiding, het coachen van collega’s en het contact onderhouden met instellingen als de basisschool en het consultatiebureau aan bod. Daarnaast speelt de taalontwikkeling van kinderen een belangrijke rol binnen de opleiding. Hetzelfde geldt voor Wetenschap & Technologie, daar lees je later meer over.

Het onderwijs is opgebouwd uit leereenheden, lesmodules gebaseerd op echte beroepstaken. De lessen volg je op school, de opdracht die bij de leereenheid hoort, maak je in de praktijk. Elke beroepstaak leer je uit te oefenen op basis, gevorderd en start bekwaam niveau. Naast leereenheden volg je ook beroepsvakken, creatieve vakken, talen, rekenen en burgerschap. Daarnaast zijn er mentoruren. Jouw mentor begeleidt jou en je groep en helpt je bij het maken van keuzes of het oplossen van problemen.

Wetenschap & Technologie
Omdat de wereld om ons heen sneller dan ooit verandert en technologie een steeds grotere rol speelt, is het vak Wetenschap & Technologie een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je leert hoe je met uitdagende spelsituaties de technologische nieuwsgierigheid van kinderen tussen de 0 en 12 jaar kunt prikkelen. Ook ga je aan de slag met het uitvoeren en ontwerpen van spelsituaties waarbij allerlei beroepen centraal staan. De kinderen spelen dit beroep na en jij verbindt daar met hen alledaagse wetenschap en technologie aan. Zo breng jij als gespecialiseerd pedagogisch medewerker de wetenschap en technologie naar het kinderdagverblijf.

Doorstromen naar het hbo
Droom jij ervan om straks naar het hbo te gaan? Met een diploma Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker op zak kun je gemakkelijk doorstromen. We helpen je graag met de voorbereiding voor een hbo-studie. En het is in ieder geval handig dat jij met jouw ervaring als gespecialiseerd pedagogisch medewerker al grotendeels weet wat jou te wachten staat tijdens je toekomstige stages.

Wil je meer weten over de opleiding? Bel dan met ons Informatiecentrum: 0900 - 9599. Wij helpen je graag.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Opvoeden en begeleiden van kinderen en jongeren 
 • Kennis over hoe kinderen leren 
 • Bedenken en uitvoeren van creatieve activiteiten 
 • Advies geven 
 • Beslissingen nemen en uitvoeren 
 • Samenwerken 
 • Leidinggeven en coördineren 
 • Opstellen van een plan van aanpak
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

 • Kinderdagverblijf 
 • Peuterspeelzaal 
 • Instellingen voor naschoolse opvang 
 • Brede scholen 
 • Voorscholen
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder

Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Wil je de BBL-opleiding volgen? Dan moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over. 
 • Kennismakingsgesprek en/of bijeenkomst
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
 • Hbo - Culturele Maatschappelijke Vorming
 • Hbo - Maatschappelijk Werk & Dienstverlening
 • Hbo - Pedagogische Academie, Lerarenopleiding
 • Hbo - Sociaal Pedagogische Hulpverlening
Lees verder
 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De kosten per mbo-college kunnen verschillen, vanwege een andere invulling van het lesprogramma. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 

MBO College Almere - indicatie kosten BBL: € 432, exclusief verplichte laptop. 
MBO College Almere - indicatie kosten BOL: € 496, exclusief verplichte laptop.  
MBO College Lelystad - indicatie kosten BBL/BOL: € 585, laptop niet verplicht.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Student Cherry
De hele dag achter een computer zitten is niks voor mij. Met deze opleiding ben je lekker actief bezig
Student Jihna
Ik heb voor deze opleiding gekozen, omdat ik graag met kinderen of jongeren wil werken. Zij geven mij energie.
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Apothekersassistent
Apothekersassistent
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Mbo-Verpleegkundige voor VIG'ers (Flex-opleiding)
Mbo-Verpleegkundige voor VIG'ers (Flex-opleiding)
Leerweg BBL
Niveau 4
Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg
Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (Flex-opleiding)
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Doktersassistent
Doktersassistent
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Sociaal Werk
Sociaal Werk
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Pagina inhoud
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Brochure
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Ontvangen per post Downloaden als PDF
Meld je aan