Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (Flex-opleiding)

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker - 25697

Sector:
Zorg & Welzijn
MBO College Almere
Straat van Florida 1, Almere Buiten
4
2 jr.
aug 2024
BOL 25697
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Heb je een havo-diploma, een vergelijkbaar diploma, een hbo-diploma of wil je switchen van opleiding? Houd je ervan met baby’s, peuters en kinderen te werken? Ben jij graag van betekenis bij hun ontwikkeling? Kun je je verplaatsen in hun behoeften en heb je oog voor de uitdagingen waar ze tegenaan lopen? Ben je ook nog eens geduldig en stressbestendig? En wil je aan de slag in de kinderopvang? Dan is de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker iets voor jou.

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker lever je een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van baby’s, peuters en kinderen. De kinderopvang gebeurt volgens een dagindeling waarbij je volgens een bepaald plan werkt. Samen met de kinderen doe je activiteiten die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling. Bovendien zorg je voor een goede sfeer en straal je begrip, rust en plezier uit. Eventuele problemen probeer je op te lossen en je schrikt niet van onverwachte situaties. Merk je dat een kind het moeilijk heeft of achterloopt in de ontwikkeling? Dan bespreek je dat met je leidinggevende en met de ouders of verzorgers. Je kunt ook zelf een leidinggevende rol hebben. Dan neem jij beslissingen en stuur je collega’s aan.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een flex-opleiding. We kijken samen met jou wat je al kunt en weet. Zo wordt dit een opleiding die precies bij jou past. Naar aanleiding van de intake bepalen we welk traject het beste bij jou past. De flex-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker is een BOL-opleiding. Je zit ongeveer 60% van de tijd op school. Daarnaast loop je stage en doe je praktijkervaring op.

Tijdens de opleiding leer je hoe de ontwikkeling van kinderen verloopt en hoe je herkent als de ontwikkeling anders verloopt dan verwacht. Je krijgt handvatten om kinderen hierin te begeleiden en ouders, verzorgers en collega’s erbij te betrekken. Ook oefen je met vaardigheden om contact met kinderen te maken en leer je hoe zij met andere kinderen kunnen omgaan. 
Het onderwijs is opgebouwd uit leereenheden, lesmodules gebaseerd op echte beroepstaken. De lessen volg je op school, de opdracht die bij de leereenheid hoort, maak je in de praktijk. Elke beroepstaak leer je uit te oefenen op basis, gevorderd en startbekwaam niveau. Naast leereenheden volg je ook beroepsvakken, creatieve vakken, talen, rekenen en burgerschap. Daarnaast zijn er mentoruren. Jouw mentor begeleidt jou en je groep en helpt je bij het maken van keuzes of het oplossen van problemen.

Wetenschap & Technologie
Omdat de wereld om ons heen sneller dan ooit verandert en technologie een steeds grotere rol speelt, is het vak Wetenschap & Technologie een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je leert hoe je met uitdagende spelsituaties de technologische nieuwsgierigheid van kinderen tussen de 0 en 12 jaar kunt prikkelen. Ook ga je aan de slag met het uitvoeren en ontwerpen van spelsituaties waarbij allerlei beroepen centraal staan. De kinderen spelen dit beroep na en jij verbindt daar met hen alledaagse wetenschap en technologie aan. 


Wil je meer weten over de opleiding? Bel dan met ons Informatiecentrum: 0900 - 0918. Wij helpen je graag!

Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Opvoeden en begeleiden van kinderen en jongeren, kennis over hoe kinderen leren, bedenken en uitvoeren van creatieve activiteiten, advies geven, beslissingen nemen en uitvoeren, samenwerken, leiding geven en coördineren en het opstellen van een plan van aanpak.
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, instellingen voor naschoolse opvang, brede scholen en 
voorscholen.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder

Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Flex-opleiding
Dit is een specifiek traject binnen de reguliere opleiding. Voor dit specifieke traject gelden toelatingsvoorwaarden. Deze gelden niet voor de reguliere opleiding.
 
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over. 
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
  • Hbo - Culturele Maatschappelijke Vorming
  • Hbo - Maatschappelijk Werk & Dienstverlening
  • Hbo - Pedagogische Academie, Lerarenopleiding
  • Hbo - Sociaal Pedagogische Hulpverlening
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 
 
MBO College Almere - indicatie kosten BOL: € 529,-, exclusief verplichte laptop. 
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Onderwijsassistent
Onderwijsassistent
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Apothekersassistent
Apothekersassistent
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Sociaal Werk
Sociaal Werk
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Mbo-Verpleegkundige
Mbo-Verpleegkundige
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Sociaal Werker (Flex-opleiding)
Sociaal Werker (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Geen open dagen voor deze opleiding
Brochure
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (Flex-opleiding) Ontvangen per post Downloaden als PDF
Meld je aan