Fieldlabs on Tour

Fieldlabs on Tour brengt het onderwijs dichtbij en daar waar het gebeurt; namelijk in de wijk. Hiermee spelen we in op de actualiteit. Tamer el Masri, projectleider Fieldlab -Almere vanuit de Gezondheidfabriek: “Deze manier van opleiden sluit aan bij de veranderingen in de sector Zorg en Welzijn, en brengt de student dichtbij daar waar de zorg nodig is; bij de mensen thuis!”

Samenwerking Fieldlabs on Tour
Gedurende 4 weken krijgen 300 studenten op een andere manier les, dankzij een samenwerking tussen diverse zorginstellingen uit de regio, MBO College Almere, Zorgfix Thuiszorg en Cinnovate. Fieldlabs on Tour is onderdeel van Fieldlabs –Zorg in de wijk in de 21e eeuw.

In de wijk
In het kader van de leereenheden ‘Ik en mijn beroep’ en ‘Oriëntatie op mijn beroep’ gaan de studenten de wijk in. Tijdens deze tour gaan de studenten bij verschillende zorginstellingen langs, zoals Senior Life, Zorgfix Thuiszorg, Cinnovate, Zorgcentrum Buitenhaeghe en diverse locaties van Zorggroep Almere; Polderburen, woonzorgcentrum Toonladder ‘Het akkoord’ en wijkverpleging ZGA Haven. Ook het stadhuis van Almere wordt aangedaan. In het kader van de leereenheid LB en politiek vindt deze les plaats in de burgerzaal.

Opleiden van zorgprofessionals
Deze manier van lesgeven sluit aan bij de verandering in de sector Zorg en Welzijn. Want mensen blijven langer thuis wonen, belanden minder snel en verblijven minder lang in het ziekenhuis. Voor de zorgprofessional vindt het werk dus steeds meer ‘in de wijk’ plaats. Tevens willen mensen meer eigen regie en maken daarbij gebruik van technologie en e-health.  Dit vraagt andere vaardigheden en kwalificaties van de zorgprofessional. Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de zorgbehoefte van de cliënt, is in samenwerking met de zorg, onderwijs, overheid en bedrijven het concept Fieldlabs ontwikkeld. Dit is zorg dichtbij huis.

Wat is ‘Fieldlabs, Zorg in de wijk in de 21e eeuw’?
De personeelstekorten in Zorg en Welzijn zijn een feit. Hoe leiden we nu het juiste personeel op, dat de student op het moment dat hij klaar is meteen de praktijk in kan? Onderwijs sluit aan bij de actualiteit en gebeurt daar waar het werk is. Het concept Fieldlabs gaat om een innovatieve setting van opleiden in de wijk, altijd ‘bij de tijd’ en ‘bij de cliënt’ en is gericht op ontmoeting . Studenten, docenten, zorgprofessionals, wijkbewoners, cliënten en ICT-partijen zijn betrokken. Fieldlabs zijn fysieke locaties, 2 in Amsterdam en 1 in Almere. Aan deze publiek-private samenwerking nemen Cinnovate en de Gezondheidfabriek deel, maar ook: ROC van Amsterdam, ROC van Flevoland, ROC TOP, Esprit Scholen, Windesheim, Ahti, Amstelring, Cordaan, Zorgfix Thuiszorg, SIGRA, Gemeente Almere, Gemeente Amsterdam, Metropoolregio Amsterdam en ZorgInc.

Ander nieuws

Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws MBO College Poort opent eerste oefenrechtbank binnen het mbo Deze week vond de officiële opening plaats van het ‘Legal Lab’ op MBO College Poort, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland. MBO College Poort
Nieuws Bert Beun nieuw lid Raad van Toezicht van het ROC van Amsterdam - Flevoland Bert Beun treedt per 1 februari 2024 toe tot de Raad van Toezicht van het ROC van Amsterdam - Flevoland, als lid van de Raad van Toezicht en...
Bekijk al het nieuws