Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over het ROC. 

Algemene vragen

  • Welke mbo-niveaus zijn er?
    Mbo-opleidingen zijn er van niveau 1 tot en met niveau 4. Daarnaast bieden wij ook opleidingen op niveau 5 aan. Dat niveau staat gelijk aan studeren op hbo-niveau. Op welk niveau je een opleiding kunt volgen, hangt af van je vooropleiding.

    » Meer informatie over de verschillende mbo-niveaus
  • Wat is het verschil tussen BOL en BBL?
    Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en loop je tijdens je opleiding één of meerdere periodes stage.
     
    Bij een BBL-opleiding combineer je werken met leren. Je werkt dan tijdens je opleiding bij een erkend leerbedrijf en hebt één of twee dagen per week les. Je leert dus vooral op de werkvloer.

    » Meer over de verschillen tussen BOL en BBL
  • Wanneer en waar zijn de open dagen? 
    Elk schooljaar organiseren we meerdere Open Dagen. Kom gezellig sfeer proeven, maak kennis met onze opleidingen en bekijk onze leslocaties.

    » Overzicht van alle Open Dagen 
  • Kan ik een dag meelopen bij een opleiding?
    Ja, dat kan zeker! Elk schooljaar organiseren we meerdere meeloopactiviteiten, waaronder meeloopdagen. Tijdens deze dagen krijg je een goed beeld van de opleiding en hoe het is om te studeren bij het ROC van Flevoland.

    » Bekijk het overzicht van onze meeloopactiviteiten
  • Waar kan ik mijn boeken en andere leermiddelen bestellen?
    Je kunt je boeken (en andere schoolartikelen en leermiddelen) bestellen via MBOmarktplaats.

    Ga naar portaalvoortalent.nl. Hier kun je inloggen met je gebruikersnaam (studentnummer@talnet.nl) en wachtwoord. Ga dan naar 'Mijn apps' en klik op de tegel van MBOmarktplaats. Via deze link log je in op MBOmarktplaats en zie je wat je nodig hebt voor komend schooljaar en kun je het meteen bestellen.
  • Is een laptop verplicht bij mijn opleiding?
    Dat verschilt per opleiding. Bij sommige opleidingen is een laptop verplicht. Wil je weten of dat ook voor jouw opleiding geldt? Je vindt hier meer informatie over op de webpagina van jouw opleiding.

Aanmelding en toelating

  • Wat zijn de toelatingseisen?
    De toelatingseisen kunnen per opleiding verschillen. Kijk op de pagina van jouw opleiding om te zien welke toelatingseisen daar gelden. 

    Kom je er zelf niet uit en heb je vragen over de toelatingseisen die voor jouw opleiding gelden? Het informatiecentrum helpt je graag.

    » Meer informatie over de algemene toelatingseisen 
    » Contactgegevens van het Informatiecentrum
  • Hoe meld ik mij aan voor een opleiding?
    Aanmelden kan online via onze website. Vanaf elke opleidingspagina kun je je aanmelden. Dat is makkelijk en snel. Maar het kan ook nog steeds met een papieren formulier.
     
    Er zijn een paar zaken die belangrijk zijn als je je aanmeldt. Bijvoorbeeld dat je het voor een bepaalde datum doet en dat je wel aan alle voorwaarden voldoet.

    » Meer informatie over het aanmeldproces
  • Kan ik mij aanmelden voor meerdere opleidingen?
    Ja, dat kan. Het ligt er wel aan wanneer je je aanmeldt. Als je je namelijk uiterlijk 1 april aanmeldt (en in het komende schooljaar wil starten) kun je je voor maximaal drie opleidingen aanmelden. Dat is handig als je bijvoorbeeld niet zeker weet of je wordt toegelaten bij een opleiding.

    Na 1 april kun je je nog steeds aanmelden, maar dan nog maar voor één opleiding. De opleiding waarvoor je je als eerste aanmeldt, wordt gezien als voorkeursopleiding.
     
  • Kan ik zonder diploma naar het mbo?
     
    Heb je nog geen diploma? Dan kun je op twee manieren instromen. Als je een overgangsbewijs van het derde naar het vierde jaar havo of vwo hebt, kun je starten met een mbo-opleiding op niveau 4.

    Als je geen diploma of overgangsbewijs van de middelbare school hebt, kun je starten in een Entree-opleiding op mbo-niveau 1. Deze opleiding duurt 1 jaar. Na deze opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2.

    » Alles over Entree-opleidingen
  • Kan ik zonder diploma naar het mbo?
    Heb je nog geen diploma? Dan kun je op twee manieren instromen. Als je een overgangsbewijs van het derde naar het vierde jaar havo of vwo hebt, kun je starten met een mbo-opleiding op niveau 4.

    Als je geen diploma of overgangsbewijs van de middelbare school hebt, kun je starten in een Entree-opleiding op mbo-niveau 1. Deze opleiding duurt 1 jaar. Na deze opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2.

    » Alles over Entree-opleidingen

Tijdens de opleiding

  • Wanneer start mijn opleiding?
    Veel van onze opleidingen starten in augustus en januari, maar we hebben ook opleidingen die op een ander moment starten.

    Op de opleidingspagina vind je de startdata van de opleiding. Heb je je al aangemeld voor een opleiding? Dan vind je de startdatum ook in de bevestigingsmail van je aanmelding.
  • Kan ik extra begeleiding krijgen tijdens de opleiding?
    Ja, dat kan zeker! Als je een beperking hebt, dyslectisch bent of om een andere reden behoefte hebt aan extra ondersteuning kun je dit aangeven. Vanuit het Expertisecentrum Passend Onderwijs (ExPO) helpen we je en kijken we samen naar wat er mogelijk is.

    » Meer informatie over begeleiding en ondersteuning
  • Ik wil stoppen met de opleiding, kan dat?
    Voor de start van de opleiding kan je de opleiding nog afzeggen. Dit laat je schriftelijk (bijvoorbeeld per e-mail) weten aan Bureau Studentenzaken. Als je al onderwijsbenodigdheden en/of kledingpakketten hebt besteld, dan moet je deze wel betalen.
     
    Je kan ook stoppen met de opleiding als je al gestart bent. Je kan dan bij de zorgcoördinator of je mentor aangeven dat je wil stoppen. Bureau Studentenzaken stuurt je dan een brief waarin staat dat je bent uitgeschreven van de opleiding.
     
  • Waar vind ik mijn rooster en cijfers?
    Ben je student bij het ROC van Flevoland? Op Portaal voor Talent vind je je rooster.

    Via Portaal voor Talent heb je ook toegang tot het programma Eduarte. Daarin vind je onder andere je cijfers. Om ze ook op je telefoon te kunnen bekijken heb je de Eduarte-app nodig. Deze is er voor iOS (Apple) en Android. 

     

Na je opleiding

  • Wat zijn mijn kansen op een baan?
    Dit verschilt per opleiding. Er is een handige site waar je dit kunt bekijken.

    » Op deze site vind je alles over kans op werk
  • Kan ik doorstromen naar een hoger mbo-niveau?
    Je kunt binnen het mbo doorstromen van het ene niveau naar het andere. Voorbeeld: als je eerst een opleiding op niveau 2 hebt gevolgd, kun je daarna door naar niveau 3. Op welk niveau je een opleiding kunt volgen is afhankelijk van het niveau van je behaalde opleiding.

    » Meer informatie over mbo-niveaus
  • Kan ik na het mbo naar het hbo?
    Ja, dat kan! Met een diploma op mbo-niveau 4 kun je doorstromen naar het hbo. Voor een soepele overstap van het mbo naar het hbo, werken wij samen met een aantal hbo-opleidingen in het binnen- en buitenland. 

    » Meer informatie over de stap van mbo naar hbo
  • Wat is mijn buitenlandse diploma waard in Nederland?
    Op de site IDW (Internationale Diplomawaardering) vind je hierover informatie.

Kosten en studiefinanciering

  • Wat kost een opleiding?
    De kosten verschillen per opleiding. Op de webpagina van de opleiding zelf vind je meer informatie over de opleidingskosten.

    » Meer informatie over kosten
     
  • Zijn er extra kosten waar ik rekening mee moet houden?
    Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld heb je kosten voor leermiddelen. Sommige leermiddelen moet je verplicht aanschaffen. Andere leermiddelen worden aangeraden, maar zijn niet verplicht.

    » Meer informatie over de kosten
  • Kan ik studiefinanciering krijgen?
    Als je aan alle voorwaarden voldoet, kom je als mbo-student in aanmerking voor studiefinanciering.

    » Meer informatie over studiefinanciering
  • Kan ik financiële hulp krijgen?
    Zijn de kosten een probleem voor je? Dan zijn er mogelijkheden om deze vergoed te krijgen. De vergoeding is alleen voor leermiddelen die op de leermiddelenlijst van je opleiding staan.

    Andere kosten, zoals lesgeld en reiskosten, worden niet vergoed. Mogelijk kan je voor deze kosten studiefinanciering aanvragen. 

    » Meer informatie over financiële hulp
    » Meer informatie over studiefinanciering

Vakantie, ziekte en verlof

  • Wanneer zijn de vakanties?
     
    Op deze pagina vind je een overzicht met alle vakanties en vrije dagen van dit schooljaar.
  • Hoe meld ik mij ziek?
    Dat verschilt soms per college. Op deze pagina vind je meer informatie over hoe je je ziek moet melden bij jouw college.
  • Hoe kan ik speciaal verlof aanvragen?
    Voor bijzondere omstandigheden, zoals het bijwonen van een huwelijk of een religieuze feestdag, kun je vooraf een verlofaanvraag indienen bij je studiecoach of mentor. De mentor of opleidingsmanager beslist of je verlofaanvraag wordt goedgekeurd.  

    » Meer informatie over verlof aanvragen

Contact

  • Hoe kom ik in contact met het ROC van Flevoland?
    Heb je vragen of wil je meer informatie over bijvoorbeeld onze opleidingen? Bij het Informatiecentrum helpen we je verder!

    Je kunt ons bellen of appen van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 uur en 17.00 uur. Je mag ons ook altijd mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
    • Telefoon: 0900 – 0918
    • E-mail: informatiecentrum@rocvf.nl
    • WhatsApp: 06 250 385 66

    » Webpagina Informatiecentrum
  • Met wie neem ik contact op bij een noodgeval?
    Neem in geval van calamiteiten tijdens schooluren contact op met de betreffende locatie. Bel buiten schooluren met (026) 372 44 00.

    » Alle locatieadressen
  • Waar kan ik een klacht indienen?
    Het ROC van Flevoland heeft een Meldpunt Studenten. Hier kunnen studenten terecht als ze het ergens niet mee eens zijn en een klacht willen indienen. 
     
    Als je te maken hebt met ongewenst gedrag, dan kun je terecht bij de vertrouwenspersoon. Je klacht wordt in vertrouwen behandeld, de vertrouwenspersoon doet niets wat jij niet wilt.

    » Meer informatie over het indienen van klachten