Lancering doorstroomprogramma’s voor de pabo
Studenten en studiekiezers konden tijdens deze bijeenkomst voor het eerst kennismaken met de nieuwe doorstroomprogramma’s. Vanaf september 2017 kunnen mbo-studenten namelijk starten met dit aanvullende onderwijsprogramma. Zo kunnen zij hun kansen voor het succesvol doorlopen van de pabo vergroten.
 

Minister Bussemaker

Het belang van de doorstroomprogramma’s werd tijdens de bijeenkomst onderstreept door minister Bussemaker en vertegenwoordigers van de deelnemende scholen. Benadrukt werd dat de kwaliteit van de pabo overeind moet blijven. De pabo toelatingseisen zijn daar een goed middel voor, maar de instellingen in de grote steden merken nogal eens dat in de praktijk een bepaalde groep gemotiveerde studenten zich door deze eisen laat afschrikken, of dat zij de bijbehorende toelatingstoets niet haalt. Veelal zijn dit studenten die vanuit het mbo instromen, of studenten met een migratieachtergrond. Terwijl juist in de grote steden de behoefte aan goede leerkrachten met een diverse achtergrond de komende jaren groeit.

Het ministerie van OCW stelt daarom de komende twee jaar voor de drie grote steden subsidie beschikbaar voor de totstandkoming van extra doorstroomprogramma’s. De programma’s zijn een gezamenlijk initiatief van de roc’s en Hogescholen uit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam en moeten er voor zorgen dat studenten uit het mbo die door de al bestaande ondersteuning nog onvoldoende bereikt worden, het niveau van de toelatingstoetsen kunnen halen. De studenten leren niet alleen over de theorievakken die worden getoetst, maar doen bijvoorbeeld ook praktijkervaring op. Deelname aan het programma is niet verplicht, en is vooral bedoeld voor mbo-studenten met een andere vooropleiding dan mbo Onderwijsassistent. Voor hen is het een mooie kans om goed van start te gaan.

De ontwikkeling van de doorstroomprogramma’s is op dit moment in volle gang, zodat studenten in september kunnen deelnemen. Informatie over aanmelden wordt verspreid via de opleidingen van de deelnemende scholen.
 

Deelnemers

Deelnemers Amsterdam: ROC van Amsterdam, ROC TOP Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam en iPabo.
Deelnemers Den Haag: ROC Mondriaan, ROC Leiden, ID College, Haagsche Hogeschool, Hogeschool InHolland
Deelnemers Rotterdam: ROC Zadkine College, ROC Albeda, Thomas More Hogeschool, Hogeschool InHolland en Hogeschool Rotterdam.

Ander nieuws

Nieuws MBO College Poort opent eerste oefenrechtbank binnen het mbo Deze week vond de officiële opening plaats van het ‘Legal Lab’ op MBO College Poort, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland. MBO College Poort
Nieuws Bert Beun nieuw lid Raad van Toezicht van het ROC van Amsterdam - Flevoland Bert Beun treedt per 1 februari 2024 toe tot de Raad van Toezicht van het ROC van Amsterdam - Flevoland, als lid van de Raad van Toezicht en...
Nieuws Nieuw samenwerkingsverband pakt personeelstekort in bouw- en infrasector aan Het ROC van Amsterdam - Flevoland en detacheringsbureau Karackter slaan de handen ineen om gezamenlijk het nijpende tekort aan goed gekwalificeerde...
Bekijk al het nieuws