Student ROC van Flevoland genomineerd voor TaalHeldenprijs 2018
Marina is gekozen als TaalHeld van Flevoland in de categorie Taalcursist omdat zij op volwassen leeftijd is gestart met lessen Nederlands op het ROC van Flevoland. Ze rijdt 2 keer per week van Swifterbant naar Almere om naar school te gaan. Daarnaast is ze Taalambassadeur bij Stichting Lezen & Schrijven. Als ambassadeur zet zij zich vrijwillig met hart en ziel in om anderen te stimuleren om ook hun wereld te vergroten.

De Swifterbantse kon lange tijd geen woord of bijsluiter lezen. Op de basisschool in Harderwijk miste ze regelmatig lessen omdat ze op haar broertje en zusje moest oppassen. Op school moest ze de planten water geven of het papier versnipperen. Zelfs haar man en kinderen wisten lange tijd van niets. Haar woonkamer was haar wereld. "Ik kon met niemand meepraten", zegt Marina. Ze wist nergens iets vanaf. "En als ik dan met iemand in gesprek was, blokkeerde ik."

Anne Frank
Haar schoonzus lokte haar 15 jaar geleden met een smoes naar het ROC van Flevoland. Marina volgt nu al een poosje de cursus Nederlands. Het lezen gaat steeds beter. Vorig jaar las ze zelfs Het dagboek van Anne Frank. Toen ze eraan begon, viel ze door alle inspanningen na vijf regels in slaap. Maar nu wil ze ook andere boeken lezen.

Verandering
Marina's leven is veranderd. Vorig jaar heeft zij voor het eerst van haar leven gestemd. Ook stapte zij naar de dokter omdat zij nu eindelijk eens wilde afvallen. Door haar laaggeletterdheid had zij geen idee hoe zij anders moest koken om gewicht te verliezen. Nu is ze al 15 kilo kwijt.
Romana Fronczek geeft les aan Marina en nomineerde haar voor de TaalHeldenprijs. Romana: "Als TaalAmbassadeur van Stichting Lezen & Schrijven zet Marina zich met hart en ziel in om, door haar verhaal te vertellen, anderen te stimuleren ook hun wereld te vergroten."

Taalheldenverkiezing
Alle regionale TaalHelden mogen meedoen aan de landelijke Taalheldenverkiezing in januari. Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. In de provincie Flevoland heeft bijna 16 procent van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan een beter geletterd Nederland. Kijk voor meer informatie op: www.taalheldenprijs.nl 

Bron: Flevopost

Ander nieuws

Nieuws Duurzaamheid raakt al onze studenten, opleidingen en bedrijfsvoering Dieuwertje Westerbaan is lid van het Strategisch Transitie Team en drager van het strategisch thema duurzaamheid binnen het ROC van Amsterdam...
Nieuws ROC van Amsterdam - Flevoland neemt elektrisch vliegtuig in gebruik en start fieldlab op Lelystad Airport Het ROC van Amsterdam - Flevoland heeft onlangs een elektrisch vliegtuig, de Pipistrel Velis Electro, aangeschaft en gaat deze luchtwaardig houden... MBO College Airport
Nieuws ‘Het verder vormgeven van Diversiteit & Inclusie is iets wat we sámen moeten doen’ Vanuit het Strategisch Transitie Team zet André Cairo het thema Inclusie uit onze meerjarenstrategie op de kaart.
Bekijk al het nieuws