Een terugblik op de XXL-sessie over publiek-privaat samenwerken

Wennen Harm Edens opende de dag met vice-voorzitter van de Raad van Bestuur Ronald Wilcke. Hij weet als geen ander hoe lastig het is om een publiek-private samenwerking (PPS) tot stand te brengen. Een mooie prikkel voor alle deelnemende partijen, zo beschouwde hij het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van het ministerie van OCW: “Als roc leiden wij mensen op voor de praktijk. Toch vroegen wij ons weleens af of we het goed deden. Leiden we ze wel doelmatig genoeg op, is het echt praktijkgericht? Samenwerken leek lastig, want van oudsher hadden de partijen binnen de PPS beelden over elkaar. Door zo’n RIF-subsidie worden mensen ineens enthousiast. En toen moesten we elkaar gaan vertrouwen. Samen een ambitie formuleren. Dat was wennen." Inmiddels zijn er elf PPS-en actief binnen het ROC van Amsterdam en het ROC van Flevoland en twee PPS-en in de maak. Wilcke: “Er gebeuren ineens dingen die ik als bestuurder nooit had kunnen bedenken.” 

Modellen op basis van waarden 
Marjolein ten Hoonte is directeur Arbeidsmarkt en MVO bij Randstad Groep Nederland en weet alles van de noodzaak van samenwerking. Deelnemers luisterden ademloos naar haar visie op hoe demografie, technologie, globalisering en duurzaamheid de wereld enorm snel veranderen: “Een meisje dat nu in Nederland wordt geboren, maakt 50 procent kans om 100 jaar te worden. In wat voor wereld gaat zij werken?” Ten Hoonte pleitte ervoor om mensen tijdens hun opleiding te leren om om zich heen te kijken en samen te werken. In een PPS dus. "Handen omhoog als je denkt dat je huidige businessmodel over 100 jaar nog relevant is?" - Geen handen - "Dat dacht ik al, we moeten samenwerken en starten met modellen op basis van waarden. Alleen die zijn duurzaam." Maar ze had gelukkig ook aanmoedigende woorden voor de aanwezigen: "U mag er trots op zijn dat u aan het experimenteren bent." 

Verduurzamen 
Na twee workshoprondes, waarin de deelnemers in gesprek gingen om de lessen van de betrokken PPS-en te bespreken, sloot Edens de dag af met een vierkoppig panel. Wat vonden de twee aanwezigen studenten, tevens lid van de centrale studentenraad, eigenlijk van vandaag? Fatima: “Ik kende het begrip PPS nog niet. Maar ik had dit allemaal eigenlijk wel in mijn eerste jaar wel willen weten, zodat ik meteen in de praktijk aan de slag had gekund.” Student Farah sloot zich daarbij aan: “Ik zit nu in mijn laatste jaar van Juridische Dienstverlening. Wij leren vaak wat droge stof, misschien kunnen wij als klas vaker de rechtbank bezoeken en opdrachten maken?”

Bas Derks, het derde panellid en tevens directeur mbo bij het ministerie van OCW: “Vanuit OCW ben ik trots om hier zulke mooie resultaten van de ondersteuning door het RIF te zien. Een aandachtspunt is verduurzamen. In de toekomst willen we vluchtige samenwerkingen voorkomen. Daarom hebben we een vervolg gegeven aan het RIF.” Het vierde lid van het panel, Helene Bakker, is het met Derks eens. Zij is beleidsadviseur bij de Gemeente Amsterdam: “Ik ben blij om te merken dat partijen nu al goed nadenken over wat ze doen als de ondersteuning van - onder andere - de gemeente straks stopt.” 

Drie doelen 
Simone Kukenheim, wethouder van de Gemeente Amsterdam, onderstreepte tenslotte het belang van samenwerken: “Het is een middel om drie doelen te bereiken: goed opgeleide werknemers voor bedrijven, werk voor iedereen én het best mogelijke onderwijs. Anders werken en anders opleiden is soms wennen, maar het is ook hard nodig.” 

Bekijk onderstaand filmpje voor een terugblik van de XXL-sessie 'Het kan dus wel'. 

Ander nieuws

Nieuws ROC van Flevoland biedt kijkje in de wereld van techniek op Girls' Day Op donderdag 11 april 2024 opende de afdeling Techniek van het ROC van Flevoland haar deuren voor een bijzonder evenement: Girls' Day. Meer dan...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws MBO College Poort opent eerste oefenrechtbank binnen het mbo Deze week vond de officiële opening plaats van het ‘Legal Lab’ op MBO College Poort, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland. MBO College Poort
Bekijk al het nieuws