MBO College Lelystad zet in op duurzaamheid
Fotobijschrift: v.l.n.r Frenk van den Berg, Maurijn Odé, Harm Edens, Eva van Hagen en Bram Peters​

Dagvoorzitter Harm Edens maakte het publiek bewust van het feit dat we jaarlijks zo’n 50 kilo plastic per persoon gebruiken en dat 40 procent van het geproduceerde voedsel niet eens op een bord belandt. Van zulke uitspraken kan de moed je natuurlijk in de schoenen zakken. Maar niets bleek minder waar: ruim 80 betrokkenen en geïnteresseerden woonden de sessie bij. Dit leidde tot een vol Agora-theater met publiek dat vooral geïnspireerd raakte zelf aan de slag te gaan, bomvol ideeën zat en vooral ook goede voorbeelden aandroeg van dingen die ze al deden. 
 

We hebben maar één aardbol om op te leven

Practor en trekker van dit initiatief Maurijn Odé, nam het publiek mee in de aanpak van het practoraat. In het panelgesprek dat vervolgens volgde, vulde Bram Peters (Save Plastics) aan: "De koppeling met scholen is essentieel voor frisse en nieuwe ideeën." Een circulaire economie krijg je niet met alleen studenten of juist alleen met werknemers die al veel ervaring hebben op gang, maar juist de combinatie van die twee leidt tot (circulair) succes. Eva van Hagen, student Bouwkunde en voorzitter van de studentenraad sluit zich helemaal aan bij dit project: "Je ziet het nu overal in het nieuws: het klimaat is echt een ding. We kunnen niet langer bouwen zoals we nu bouwen, want we hebben maar één aardbol om op te leven. Daarom moeten we kijken naar manieren om circulair te bouwen." 
 

Wat is de Leerlijn Circulaire Regionale Economie?

MBO College Lelystad vindt het belangrijk dat het thema duurzaamheid niet beperkt blijft tot het universitair en hoger onderwijs. Middenin de circulaire transitie van Nederland voelt MBO College Lelystad een eigen verantwoordelijkheid om ook mbo-studenten kennis te laten maken met de circulaire economie en de gevolgen hiervan voor hun toekomstige beroep. Het practoraat CRE is daarom verbonden aan MBO College Lelystad. Binnen het expertiseplatform werkt MBO College Lelystad nauw samen met Aeres Hogeschool, het bedrijfsleven en de overheid. In de komende vijf jaar ontwikkelt het practoraat een gedegen leerlijn CRE voor de hele regio. Studenten gaan in diverse fases van hun opleiding kennis maken met de theorie over de circulaire economie en de praktische uitvoering daarvan binnen het lokale bedrijfsleven.

Ander nieuws

Nieuws ROC van Flevoland biedt kijkje in de wereld van techniek op Girls' Day Op donderdag 11 april 2024 opende de afdeling Techniek van het ROC van Flevoland haar deuren voor een bijzonder evenement: Girls' Day. Meer dan...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws MBO College Poort opent eerste oefenrechtbank binnen het mbo Deze week vond de officiële opening plaats van het ‘Legal Lab’ op MBO College Poort, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland. MBO College Poort
Bekijk al het nieuws