André Kuipers spreekt in Lelystad over ruimtemissies en circulariteit

In het proces om studenten op te leiden tot circulair medewerker van de toekomst is het van belang om overheid, onderwijs en organisaties met elkaar te verbinden. Alleen door samen te werken kan de circulaire transitie versneld worden. Om het belang van duurzaamheid te benadrukken, sprak André Kuipers tijdens het diner over zijn ruimtemissies en over de impact van onder andere ontbossing en CO2-uitstoot op de aarde. Ook de Lelystadse burgemeester, Ina Adema, en Cora Smelik (gedeputeerde namens GroenLinks) waren bij het diner aanwezig om mee te praten over circulaire thema’s.

Practor Maurijn Odé van MBO College Lelystad opende het diner en introduceerde de drie stellingen die tijdens het diner centraal stonden. De aanwezigen waren over 15 tafels van elk 8 personen verdeeld: aan elke tafel zaten één of twee leerlingen van het Technasium, MBO College Lelystad, Windesheim Almere of Aeres Hogeschool Almere. Ook bevatte elke tafel iemand van de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven. Tijdens het voor- en hoofdgerecht werd er aan de diverse tafels in gesprek gegaan over de drie stellingen. Zo werd er onder andere besproken wat iedereen al aan duurzaamheid doet, of duurzaam leven ook echt duurder is en hoe we het goedkoper of aantrekkelijker kunnen maken.

Ruimtemissies en circulariteit

Na het hoofdgerecht nam André Kuipers het woord. Aan de hand van beeldmateriaal vertelde hij over de vele satellieten in de ruimte, waar die voor gebruikt worden en op welke wijze satellieten gerecycled worden. Ook de ruimtemissies van André kwamen uitgebreid aan bod: hij vertelde hoe zijn interesse voor de ruimte begon, welke langdurige training aan de ruimtemissies vooraf ging en hoe het is om los te zijn van de zwaartekracht. Maar het meest indrukwekkend waren de beelden van de klimaatverandering. Vanuit de ruimte zag André dat in korte tijd complete bossen werden weggekapt, dat enorme gebieden afbrandden en dat rivieren droog kwamen te staan. Na André’s verhaal was er tijd om onder het genot van koffie van lokale ondernemer ‘de Man met de Baard’ uitgebreid na te praten.

Lokale leveranciers

Het duurzame driegangendiner werd geheel verzorgd door lokale leveranciers. Zo verzorgde El Placer ambachtelijke biologische wijn en bereidde BoerKok het voor-, hoofd- en nagerecht met enkel producten uit de regio. Studenten van Praktijkschool De Steiger hielpen in de bediening en bij de garderobe, en studenten van SCALA boden ondersteuning bij het parkeren en de ontvangst.

Bekijk de aftermovie hier!

Wat is de Circulaire Regionale Economie?

De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en hierdoor waarde vernietiging te minimaliseren. Dit is goed voor zowel de economie als het milieu. Voor onze studenten betekent dit dat zij in diverse fases van hun opleiding kennismaken met de theorie over de circulaire economie en de praktische uitvoering daarvan binnen het lokale bedrijfsleven. Met een practoraat voor het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs, werkt MBO College Lelystad toe naar de circulaire transitie van 2050.

Ander nieuws

Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws MBO College Poort opent eerste oefenrechtbank binnen het mbo Deze week vond de officiële opening plaats van het ‘Legal Lab’ op MBO College Poort, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland. MBO College Poort
Nieuws Bert Beun nieuw lid Raad van Toezicht van het ROC van Amsterdam - Flevoland Bert Beun treedt per 1 februari 2024 toe tot de Raad van Toezicht van het ROC van Amsterdam - Flevoland, als lid van de Raad van Toezicht en...
Bekijk al het nieuws