Samenwerking Porteum en MBO College Lelystad in doorlopende leerlijn IT

Op het Porteum, de gloednieuwe onderwijscampus voor middelbare scholieren in Lelystad, kunnen GL-/TL-leerlingen sinds dit schooljaar Informatietechnologie als examenvak kiezen. Dit breed opgezette examenprogramma biedt kennis en ervaring voor veel vervolgopleidingen op het mbo. Door de leerlijnen tussen het voortgezet onderwijs en het mbo op elkaar af te stemmen, zorgen we voor een goede overgang tussen vo-mbo. Bovendien kunnen leerlingen op deze manier op de middelbare school al onderdelen afsluiten die ze anders pas op het mbo zouden krijgen. Zo halen we de lesstof naar voren en kan de leerling daarna bij ons op het mbo verbreding of verdieping zoeken en zo meer kennis opdoen. En dat heeft nog beter opgeleide vakmensen voor de regio als gevolg!

Examenopdracht derdejaars TL-leerlingen

Afgelopen week werd het eerste resultaat van deze nieuwe samenwerking zichtbaar tijdens de examenopdracht demonteren-assembleren van derdejaars TL-leerlingen van het Porteum. Op MBO College Lelystad rondden zij allemaal met goed gevolg de opdracht af. Leuk om te benoemen is dat er een hoog percentage meisjes aanwezig was; ze werkten snel, secuur en gestructureerd samen. Naast de technische handelingen bij het uit elkaar halen en het in elkaar zetten van een computer, lieten de leerlingen zien dat ze ook al veel professionele vaardigheden beheersen. Ze communiceerden duidelijk, maakten gebruik van moderne digitale middelen en ondersteunden elkaar met feedback.

Begeleiding door mbo-studenten

Het hele examen werd voorbereid en begeleid door drie studenten van MBO College Lelystad. Zij lopen stage op het Porteum en leerden zelf ook veel tijdens het proces van het project. De onderwijsinstellingen organiseren naast examenopdrachten als deze ook gezamenlijke projecten, wisselen studenten, ruimtes en faciliteiten uit, en trekken samen op bij het vergaren en delen van kennis als een professionele leergemeenschap. Kortom: een mooie samenwerking tussen voortgezet onderwijs en mbo.

Ander nieuws

Nieuws ROC van Flevoland biedt kijkje in de wereld van techniek op Girls' Day Op donderdag 11 april 2024 opende de afdeling Techniek van het ROC van Flevoland haar deuren voor een bijzonder evenement: Girls' Day. Meer dan...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws MBO College Poort opent eerste oefenrechtbank binnen het mbo Deze week vond de officiële opening plaats van het ‘Legal Lab’ op MBO College Poort, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland. MBO College Poort
Bekijk al het nieuws