Stagelopen in coronatijd bij MBO Moves
Patricia Jansen, derdejaarsstudent Leisure & Hospitality, was één van de studenten die aan de slag mocht bij MBO Moves! “De school was op zoek naar studenten voor het organiseren van een sportevenement. Vanuit mijn studie was het mogelijk om te solliciteren, en daarbij telde het project mee als stage”, vertelt Patricia. “Ik was gelijk enthousiast. Niet alleen omdat ik op deze manier aan een stage kon komen, maar ook omdat het project me gewoon heel interessant leek.” Patricia werd samen met vijftien andere studenten aangenomen. Het project waar ze aan gingen werken kreeg de naam ‘MBO Moves!’.
 
Alternatieven voor een stageplek
Annika van der Lee, opleidingsmanager bij MBO College Poort, was nauw betrokken bij de stage. “Voor veel studenten was het lastig om in coronatijd bij een leerbedrijf binnen te komen. Daarom kregen we vanuit de onderwijsinstelling de vrijheid om zelf over alternatieven na te denken. Dat was best lastig. We moesten iets bedenken dat hoe dan ook door kon gaan. Ook wilden we graag iets doen rondom ‘sport en bewegen’, omdat de reguliere sportactiviteiten door corona waren komen te vervallen. Mijn collega Eefke Stagge, opleidingsmanager Sport & Bewegen, en ik kwamen op het idee voor een online sportevenement, georganiseerd door studenten zelf.”
 
Officiële stageplek
Het project werd goedgekeurd als officiële stageplek door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Van buitenaf werden twee eventmanagers gevraagd om het traject te begeleiden. MBO Moves! kreeg ook een accreditatie, een keurmerk dat de stageplek aan alle eisen voldoet, toegewezen. Dit keurmerk is normaalgesproken essentieel, maar door de coronacrisis had het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een servicedocument opgezet. Hierin staat dat ook alternatieve projecten en opdrachten kunnen worden meegerekend als beroepspraktijkvorming(BPV)-ervaring of stageplek, omdat veel SBB-erkende leerbedrijven dicht waren.
 
Online sportlessen
De studenten bedachten een plan voor een online sportevenement. De studenten besloten zich met het project te richten op de eigen doelgroep: mbo-studenten. En met het thema sport en bewegen in het achterhoofd kozen ze voor de toepasselijke naam MBO Moves! Een digitaal platform met een aanbod van verschillende online sportlessen.
 
Voor het project maakten de studenten een eigen website waar ze onder andere de online lessen konden delen. Ook bekende Nederlanders, waaronder danser Juvat Westendorp en wereldkampioen kickboksen Chellina Chirino, wilden meewerken aan het project. Zij gaven een aantal online lessen.
 
Bewondering
Annika kijkt met veel bewondering naar wat de studenten in slechts een paar maanden tijd van de grond hebben gekregen. “De positiviteit en vrolijkheid van dit project; ik heb er elke dag van genoten. Dat komt niet alleen door de geweldige inzet van de studenten, maar ook door de twee eventmanagers die dit project leidden. Hierdoor ontstond een heel andere dynamiek binnen de school. We zijn zelfs zo enthousiast dat deze manier van werken nu ook onderdeel is van ons onderwijsprogramma. En dat maakt me trots. Want we hebben in een moeilijke tijd laten zien dat het ook anders kan.”
 
Fysieke finaledag MBO Moves!
Inmiddels is MBO Moves! afgerond. Het project werd officieel afgesloten met een fysiek sportevenement in het atrium van MBO College Poort. Er mochten vijftig studenten aanwezig zijn door de versoepeling van de coronaregels. Patricia kijkt tevreden terug op de stageperiode: “Het was echt ontzettend leuk en leerzaam om met deze groep medestagiairs aan de slag te gaan met MBO Moves! Dat je in een paar maanden tijd zo’n website en evenement kunt neerzetten, daar heb ik mijzelf toch wel over verbaasd. Zeker in tijden van corona. Ik ben erg blij dat we die kans vanuit de school hebben gekregen.”
 
Bron: OCW Magazine
 

Ander nieuws

Nieuws ROC van Flevoland biedt kijkje in de wereld van techniek op Girls' Day Op donderdag 11 april 2024 opende de afdeling Techniek van het ROC van Flevoland haar deuren voor een bijzonder evenement: Girls' Day. Meer dan...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws MBO College Poort opent eerste oefenrechtbank binnen het mbo Deze week vond de officiële opening plaats van het ‘Legal Lab’ op MBO College Poort, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland. MBO College Poort
Bekijk al het nieuws