Duurzaamheid raakt al onze studenten, opleidingen en bedrijfsvoering
Voordat Dieuwertje zich bezighield met het thema duurzaamheid heeft ze verschillende andere rollen binnen het ROC van Amsterdam - Flevoland vervuld. In 2010 startte ze als zorgcoördinator op MBO College Zuidoost, daarnaast leidde ze verschillende projecten, was ze betrokken bij de studentenraad en groeide vanuit daar door naar een bredere rol binnen de organisatie. “Ik kreeg destijds de opdracht van de voorzitter van MBO College Zuidoost, Robert-Jan Janssen, om duurzaamheid binnen de organisatie verder te brengen. Hier kwam ik erachter dat we het thema integraal moesten benaderen, het raakt al onze studenten en daarmee al onze opleidingen en onze bedrijfsvoering.”

Strategisch Transitie Team
Inmiddels is duurzaamheid een van de dragende strategische thema’s van de nieuwe meerjarenstrategie. Dieuwertje werd gevraagd om dit thema verder de organisatie in te brengen en samen met André Cairo en Janneke Gulen het Strategisch Transitie Team te vormen. “Wij kunnen ondersteunen in het samen laden van de thema's. Wat betekent dit thema voor jou, je team, college, school, dienst en voor ons als organisatie? Daarnaast is al een beweging gaande op de thema's. We zijn in kaart aan het brengen wat er allemaal al gebeurt binnen de organisatie. Deze initiatieven, projecten en processen willen we zichtbaar maken binnen de organisatie en aan elkaar verbinden, zodat we van elkaar kunnen leren. Zo ontstaat verandering.”

Krachten bundelen
“Duurzaamheid is het containerbegrip en dat maakt het complex. Het gaat niet alleen over het milieu, maar het raakt alle Sustainable Development Goals (SDG). Denk aan klimaatactie, verminderde ongelijkheid en partnerschap. De drie dragende strategische thema’s gaan daarbij hand in hand, we moeten het echt samen doen. Sociale innovatie is de manier om onze krachten te bundelen en al lerend verder te komen. Waarin de student een heel belangrijke rol speelt. Als opdrachtgever en intern geweten, maar ook als mede innovator. Om de student meer inspraak te geven ontstond het idee voor een eigen Green Office. Veel andere hogescholen en universiteiten hadden al een Green Office, alleen in het mbo was het nog niet gebruikelijk.”

Dieuwertje wenst dat we binnen ieder mbo-college en dienst de stem van de student een plek geven. “Dit kan in vorm van een Green Office, maar het kan ook op andere manieren. Afhankelijk van wat past. De student als volwaardig partner benaderen is nog iets waar er in kunnen groeien.”

Doel 2026
“Het uiteindelijke doel in 2026 is dat duurzaamheid in het curriculum van iedere opleiding is gewaarborgd. Met kleine stapjes gaan we die kant op. Ook moeten we als organisatie een goed voorbeeld zijn. Het moet verweven worden in onze identiteit, zodat je ziet en voelt dat duurzaamheid onderwerp van gesprek is. Dat krijgen we ook terug van studenten: zorg dat je verhaal klopt en laat dit ook in je gedrag zien. Practice what you preach”, sluit Dieuwertje af.

Ander nieuws

Nieuws Jaarmagazine 2024 verschenen Ons jaarmagazine 2024 is verschenen! Hierin blikken we terug op het afgelopen jaar. Een jaar waarin op onze colleges veel aandacht was voor de...
Nieuws ROC van Flevoland biedt kijkje in de wereld van techniek op Girls' Day Op donderdag 11 april 2024 opende de afdeling Techniek van het ROC van Flevoland haar deuren voor een bijzonder evenement: Girls' Day. Meer dan...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Bekijk al het nieuws