MBO College Lelystad start met opleiding Onderwijsassistent

De onderwijsassistent is bezig aan een opmars binnen het voortgezet onderwijs en met name bij de basisscholen. Voor veel kinderen, leerkrachten en ouders is de onderwijsassistent een vast en vertrouwd gezicht. Waar onderwijs zich meer en meer richt op eigenaarschap, ontwikkeling en samenwerking blijkt de onderwijsassistent een belangrijke schakel in het onderwijsproces.

In overleg met het bedrijfsleven (basisonderwijs Lelystad) en de gemeente Lelystad heeft MBO College Lelystad besloten om de opleiding Onderwijsassistent vanaf volgend schooljaar ook in Lelystad aan te gaan bieden. “De kansen op de markt, en met name de vraag naar onderwijsassistenten in deze regio gaven echt de doorslag bij het besluit om deze opleiding in Lelystad te gaan aanbieden”, zegt Beata Karolczyk (opleidingsmanager Zorg & Welzijn van MBO College Lelystad).

Ondersteuning en begeleiding

“Onderwijsassistenten en lerarenondersteuners zijn in de afgelopen jaren een steeds belangrijker schakel gebleken op scholen”, vertelt Beata Karolczyk. “In de dagelijkse praktijk wordt de kennis en kunde van onderwijsassistenten op heel veel verschillende manieren ingezet. Met name in de ondersteuning van collega’s, maar ook in de extra begeleiding van leerlingen is de rol van de onderwijsassistent enorm van belang. In nauw overleg met de basisscholen in Lelystad en de gemeente Lelystad hebben we besloten om deze opleiding aan ons opleidingsaanbod toe te voegen.

De vraag uit de markt heeft ons doen besluiten om vanaf augustus met deze opleiding in Lelystad te starten. We starten eerst met de voltijd variant (BOL) en we hopen op korte termijn ook de deeltijd opleiding (BBL) aan te kunnen gaan bieden. De opleiding is niet nieuw in ons opleidingsaanbod en wordt al bij MBO College Almere (ook onderdeel van ROC van Flevoland) aangeboden. Cijfers laten ons echter zien dat veel jongeren uit Lelystad toch voor Zwolle kiezen als ze deze opleiding gaan volgen. We vinden het als organisatie belangrijk – ook met het oog op de kansen in de lokale markt - om deze groep jongeren de mogelijkheid te bieden om ook in hun eigen stad de opleiding Onderwijsassistent te kunnen volgen.”

Wat doet de onderwijsassistent?

Jongeren die het leuk vinden om met kinderen te werken, een afwisselende baan zoeken en zich prettig voelen in een dynamische omgeving passen wellicht goed bij deze opleiding. Plezier, begrip en (persoonlijke) ontwikkeling staan voorop in deze functie die steeds belangrijker wordt in het basis- of voortgezet onderwijs. Ook wetenschap en technologie speelt een grote rol binnen deze opleiding. Jongeren die het diploma onderwijsassistent op zak hebben kunnen terecht in het basis- of voortgezet onderwijs.

>> Lees meer over de opleiding Onderwijsassistent
 

Ander nieuws

Nieuws ROC van Flevoland biedt kijkje in de wereld van techniek op Girls' Day Op donderdag 11 april 2024 opende de afdeling Techniek van het ROC van Flevoland haar deuren voor een bijzonder evenement: Girls' Day. Meer dan...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws MBO College Poort opent eerste oefenrechtbank binnen het mbo Deze week vond de officiële opening plaats van het ‘Legal Lab’ op MBO College Poort, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland. MBO College Poort
Bekijk al het nieuws