Aanmelding & toelating

Wat leuk dat je overweegt om een studie bij ons te gaan volgen! Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je je aanmeldt. Op deze pagina zetten we dit voor jou op een rij.

Iedereen is welkom

Iedereen met een vo-diploma is welkom op een van onze mbo-opleidingen. Jouw vooropleiding bepaalt op welk niveau je je kunt inschrijven. Voor sommige opleidingen gelden daarnaast aanvullende eisen. Bijvoorbeeld wanneer je een sport- of dansopleiding wilt volgen. Heb je nog geen diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar 4? Dan start je in een Entree-opleiding.

Ben je legaal in Nederland (bijvoorbeeld als inburgeraar of statushouder), maar heb je jouw vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan moet je jouw diploma’s opnieuw laten beoordelen. Dat kan via deze website. Dat is ook nodig als je in het buitenland woont, geen EU-paspoort hebt en met een studievisum bij ons wil komen studeren. Kijk in dat geval hier voor meer informatie.

Voorwaarden

Je wordt in principe toegelaten tot de mbo-opleiding van je keuze als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
  • Meld je uiterlijk op 1 april 2025 aan voor het schooljaar 2025-2026.
  • Je voldoet aan de vooropleidingseisen.
  • Je neemt deel aan de verplichte intake- en kennismakingsactiviteiten.
Let op!
  • Voor sommige opleidingen is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
  • Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen, bijvoorbeeld een auditie of toelatingstest. Bekijk dit van tevoren goed.
  • Bij veel opleidingen kan ook in januari gestart worden, maar niet bij alle opleidingen. Bekijk dit bij de opleidingsinformatie.
  • Het is voor het recht op plaatsing van belang dat je je op tijd, uiterlijk vóór 1 april, aanmeldt.
  • Heb je ondersteuning nodig tijdens je opleiding? En heeft dat te maken met een ziekte of een handicap (ook dyslexie of dyscalculie vallen hieronder)? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten, dan maken we nog voor je aanmelding afspraken over welke ondersteuning bij jou past.
  • Ben je minderjarig? Let dan op dat je ouders ook hun contactgegevens invullen. Die hebben we namelijk nodig voor het verlenen van toegang tot het Eduarte ouderportaal, ons studentenvolgsysteem. 

Meld je snel aan!

Het kan zijn dat de opleiding die jij kiest maar een beperkt aantal plaatsen heeft. Het is dan extra belangrijk dat jij je tijdig aanmeldt. Meestal plaatsen we op volgorde van aanmelding. Meld je in ieder geval op 1 april 2024 aan voor het schooljaar 2024-2025. Dit is ook belangrijk zodat je mee kunt doen aan de (verplichte) kennismakingsactiviteiten van jouw nieuwe opleiding.
 

Aanmelden na 1 april 2024

  • Na 1 april 2024 kun je je, als je je nog niet hebt aangemeld voor het studiejaar 2024-2025, voor maximaal 1 opleiding aanmelden. Deze aanmelding kun je maximaal twee keer wijzigen.
  • Als je je na 1 april aanmeldt, proberen we je zoveel mogelijk te plaatsen bij de opleiding van jouw voorkeur. Als de opleiding vol zit, zoeken we samen met jou naar een andere passende opleiding binnen onze mbo-colleges. 
Studenten die geen EU-paspoort hebben kunnen zich tot uiterlijk 1 april 2024 aanmelden voor een studie in 2024-2025. Voor schooljaar 2024-2025 nemen wij geen studenten zonder EU-paspoort meer aan.

Bekijk onderstaand filmpje om meer te weten te komen over hoe je je kunt aanmelden voor een van onze opleidingen.
 

Na je aanmelding

Na je aanmelding maken we graag snel kennis met je! De kennismakingsactiviteiten worden meestal op vaste momenten in het jaar gepland. Meld je daarom zo snel mogelijk aan. Zo spoedig mogelijk na je aanmelding laten we je weten wanneer deze kennismakingsactiviteiten plaatsvinden. De kennismaking verschilt per opleiding. We houden rekening met jouw voorkennis en ervaring. De kennismakingsactiviteiten zijn meestal verplicht. We willen je namelijk graag zo goed mogelijk informeren en begeleiden voordat je je definitieve opleiding kiest.

Als je hebt aangegeven dat je ondersteuning nodig hebt vanwege ziekte of handicap, dan kijken we ook welke afspraken we al met jou kunnen maken. Meer over hulp en ondersteuning vind je hier.

Passend onderwijs

Passend onderwijs is er voor studenten die extra ondersteuning nodig hebben. Dit kan zijn vanwege een lichamelijke, visuele of communicatieve beperking, een chronische ziekte, maar ook bij dyslexie en andere problemen. Samen kijken we naar welke ondersteuning en/of aanpassingen het beste voor jou werken. 

Studiekeuzeadvies

Na aanmelding en kennismaking geven we je eventueel een studiekeuzeadvies. Wij laten je weten of we denken dat de gekozen opleiding goed bij je past. Ook geven we het aan als we denken dat een andere opleiding beter bij jou aansluit. We helpen je natuurlijk graag om zo snel mogelijk bij de juiste opleiding te komen. 

Toelating en start van de opleiding

Binnen zes weken (uitgezonderd schoolvakanties) na de kennismakingsactiviteiten hoor je of je kunt starten met de opleiding van jouw keuze. Zo weet je snel waar je aan toe bent. We hopen je terug te zien bij een van onze opleidingen! Klik hier voor een overzicht van onze mbo-opleidingen. Wij wensen je alvast veel studieplezier toe!

Meer weten over waar je als aankomend student op moet letten wanneer je je aanmeldt? Bekijk dan hieronder het filmpje van de Rijksoverheid over de nieuwe wet Toelatingsrecht.

Bron: rijksoverheid.nl
 

Opleidingen met een beperkt aantal plaatsen

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft bij sommige opleidingen maar een beperkt aantal plaatsen. Het gaat dan om opleidingen waar bijvoorbeeld niet genoeg stageplaatsen of praktijkruimtes voor beschikbaar zijn. Bij elke opleiding kun je zien of dat het geval is.

We informeren jou zo snel mogelijk als je een plek op de wachtlijst krijgt. Ook laten we het weten als we denken dat de kans klein is, dat er een plek in de opleiding die vol zit, vrij komt. Mocht de opleiding van jouw keuze vol zijn, dan doen wij ons best om jou te helpen met het zoeken naar een andere opleiding idee past bij jouw interesse.

Wij plaatsen kandidaten voor opleidingen met een beperkt aantal plekken als volgt:
  • eerst de kandidaat-studenten die jonger zijn dan 18 jaar en / of nog geen startkwalificatie hebben;
  • vervolgens de kandidaat-studenten die op grond van een negatief bindend studieadvies van de instelling of van een andere mbo-instelling uit een andere opleiding zijn uitgeschreven;
  • vervolgens de overige kandidaat-studenten.