Wil jij leren door te doen?

Van havo naar mbo. Dan door naar hbo of arbeidsmarkt!

Doe jij vmbo-tl en wil je naar het hbo? Of heb je havo gedaan en leer je het liefst eerst in de praktijk?

Via het mbo kan je goed doorstromen naar het hbo! Op het mbo word je opgeleid tot vakspecialist. Met je mbo-diploma kun je alle kanten op. 

We bieden meerdere trajecten aan voor ambitieuze studenten. Volg bijvoorbeeld je mbo-opleiding versneld of tweetalig. Eerst een mbo-opleiding doen heeft veel voordelen!

Waarom via het mbo naar het hbo

  • Dankzij de praktijk- en theorielessen op het mbo doe je als mbo-student veel ervaring op, dit geeft je op het hbo vaak een voorsprong op havisten. 
  • Je loopt stage en komt in aanraking met het bedrijfsleven.
  • Door de praktijkervaring die je opdoet, ontdek je of een richting echt bij je past.
  • Na het doorlopen van het mbo heb je een vakdiploma op zak waarmee je al kan gaan werken. Dit geldt niet voor de havo.

Trajecten voor ambitieuze studenten

Wil je meer uitdaging? De volgende trajecten kun je doen:

Niveau 4-opleidingen

Met een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of een vmbo-tl, havo of vwo-diploma kun je starten met niveau 4-opleiding. Een niveau 4-opleiding duurt meestal drie of vier jaar. Soms is een versnelde variant ook nog mogelijk. Tijdens de kennismaking wordt er gekeken naar je vooropleiding, studieresultaten en (werk)ervaring.
» Bekijk hier alle niveau 4-opleidingen

Flex-opleidingen

Met een flex-opleiding kun je versneld doorstromen naar het hbo. We passen het studietempo aan naar jouw wensen en behoeften. Een flex-opleiding vergt vaak wel extra inzet en motivatie. Tijdens de kennismaking wordt er gekeken naar je vooropleiding, studieresultaten en (werk)ervaring.
» Ga naar flex-opleidingen

Skillshavo

Met deze praktijkgerichte havo start je met een mbo 4-opleiding. Daarnaast volg je één of meer keuzedelen op havo-niveau. De havo-vakken volg je met een aantal andere ambitieuze studenten. Deze praktijkgerichte havo wordt gegeven bij MBO College Almere.
» Ga naar Skillshavo
 

 

Interviews met studenten

Wil je meer weten over doorstroom naar het hbo, onze skillshavo of de overstap van havo naar mbo? Lees meer in de interviews met onze studenten.

Samenwerking met Windesheim Flevoland
Het ROC van Flevoland en Windesheim Flevoland werken nauw samen in een uniek doorstroomtraject. Dit om de aansluiting van mbo niveau 4 naar het hbo voor jou zo goed mogelijk te laten verlopen.

Op het hbo werk je zelfstandiger en moet je meer plannen en zelf uitzoeken. Je studeert ook anders: je doet niet alleen kennis op, maar je leert vooral hoe je kennis kunt toepassen. Je kunt meedoen aan een algemeen introductieprogramma:

Je maakt een doorstroomtest. Daarmee krijg je inzicht in je sterke punten en de punten waaraan je moet werken om succesvol te zijn op het hbo.

Je volgt 10 weken lang een oriëntatieprogramma. Je volgt lessen op het hbo, gaat in gesprek met studenten van Windesheim Flevoland en doet in een groep een onderzoeksopdracht.

Sommige opleidingen bieden een apart oriëntatieprogramma aan. Je krijgt dan een goed beeld van hoe het is om de opleiding die je leuk lijkt bij Windesheim Flevoland te volgen.

Bij de opleiding HBO-ICT - Information Engineering kun je een paar maanden ochtendcolleges volgen en daarna de afsluitende tentamens maken.

De opleiding Verpleegkunde, Pedagogiek, Logopedie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) bieden je de mogelijkheid om drie periodes  een vak te volgen. Tussendoor kun je ook wisselen met een vak bij één van de andere opleidingen. Op deze manier kom je er niet alleen achter of studeren aan het hbo bij je past, maar ook of de hbo-opleiding die je leuk lijkt de juiste is voor jou.

» Met deze mbo-4 opleidingen kun je naar een hbo-opleiding bij Windesheim Flevoland
 

Informatiecentrum

Heb je vragen over één van de trajecten, opleidingen of de route mbo-hbo? Neem dan contact op met ons Informatiecentrum. Zij helpen je graag.

Telefoon: 0900 0918
E-mail: informatiecentrum@rocvf.nl
» Meer informatie