Wil jij leren door te doen?

Havo of mbo?

Zit jij in het vierde jaar van mavo/vmbo-tl en twijfel je tussen de havo en het mbo? Of doe je havo en overweeg je de stap naar het mbo? Het maken van een studiekeuze kan lastig zijn. Maar bij het mbo hoef je niet bang te zijn dat je een ‘foute’ keuze maakt.

Door de praktijklessen en stages leer je op het mbo juist goed wat wel en niet bij je past. Ook bieden we een aantal brede opleidingen aan waar je na het behalen van je diploma nog veel kanten mee op kan. 

Kom je erachter dat een opleiding toch niet bij je past? Geen probleem. Dan helpen we je bij het vinden van een andere opleiding binnen onze scholen. 
 

Voordelen van het mbo

  • Je loopt stage en doet ervaring op met het bedrijfsleven. Zo ontdek je of een richting of een beroep echt bij je past.
  • Door naar het hbo? Yes you can! Dankzij de praktijk- en theorielessen op het mbo doe je als mbo-student veel ervaring op. Dit geeft je op het hbo vaak een voorsprong op havisten. 
  • Aan het werk? Dat kan! Na het doorlopen van het mbo heb je een vakdiploma op zak waarmee je al kan gaan werken. Dit geldt niet voor een havodiploma.
  • In twee jaar al je mbo-diploma halen? Dat is ook mogelijk. Kies dan voor een flex-opleiding.
Meer weten? We leggen hieronder uit wat de mogelijkheden zijn voor jou:

1) Kies een niveau 4-opleiding

Weet je al wel welke richting je op wil?

Onze niveau 4-opleidingen duren meestal drie of vier jaar. Kies je voor een flex-opleiding? Dan kun je je opleiding versneld volgen. Op het mbo doe je veel praktijkervaring op door stages en projecten. Die werkervaring komt ook heel goed van pas wanneer je doorstudeert op het hbo!

» Bekijk hier alle niveau 4-opleidingen
 

2) Snel door naar het hbo?

Check onze flex-opleidingen!

Wil je versneld in twee jaar of soms zelfs in één jaar je mbo-diploma halen? Check of je in aanmerking komt voor een flex-opleiding. We passen het studietempo aan naar jouw wensen en behoeften. Een flex-opleiding vergt vaak extra inzet en motivatie. Tijdens de kennismaking wordt er gekeken naar je vooropleiding, studieresultaten en (werk)ervaring.

» Ga naar flex-opleidingen

Is Skillshavo iets voor jou?

Met deze praktijkgerichte havo start je met een mbo 4-opleiding. Daarnaast volg je één of meer keuzedelen op havo-niveau. De havo-vakken volg je met een aantal andere ambitieuze studenten. Deze praktijkgerichte havo wordt gegeven bij MBO College Almere.

» Ga naar Skillshavo

Eerst mbo en daarna naar het hbo? Dit zijn de voordelen!

 

3) Beroepshavo

Is Beroepshavo iets voor jou?

De Beroepshavo is een nieuwe vorm van leren waarmee je snel naar het hbo kunt. Dit maakt ons anders dan een traditionele mbo-opleiding, die zich voornamelijk richt op het leren uitoefenen van een beroep. Maar ook anders dan de theoretische havo.

Bij de Beroepshavo Marketing & Communication Specialist op MBO College Lelystad ontwikkel je kennis, houding en persoonlijke vaardigheden die belangrijk zijn voor het succesvol doorstuderen op het hbo. In je eigen werktempo en je eigen regie, maar natuurlijk wel onder begeleiding van onze docenten en experts. Zij halen het beste in jou naar boven en zo ben je perfect voorbereid op je volgende stap.
 
» Meer over Beroepshavo

4) Weet je het nog niet zo goed?

Check onze Studiekeuzetips

Kom je er nog niet helemaal uit? Wij helpen je graag met je studiekeuze. Check onze Studiekeuzetips! 

» Bekijk Studiekeuzetips
 

Interviews met studenten

Wil je meer weten over doorstroom naar het hbo, onze skillshavo of de overstap van havo naar mbo? Lees meer in de interviews met onze studenten.

:

Storing telefonie

Let op: door een storing zijn wij op dit moment telefonisch niet bereikbaar.

We hopen het probleem zo spoedig mogelijk op te lossen. In geval van nood of gevaar kun je bellen met ons noodnummer 026 372 4400.