Damiën vertelt

Damiën (20) zit in het laatste jaar van de opleiding Bouwkunde op MBO College Lelystad.


Op de middelbare school wist Damiën al dat hij architect wilde worden. Zodoende koos hij toen al voor de richting Techniek. “Onze klas bestond niet alleen uit middelbare scholieren, maar ook uit studenten van MBO College Lelystad en we kregen ook al af en toe les van docenten van het mbo. Op dat moment had ik dus al een connectie met de opleiding en kon ik, naast het bezoeken van open dagen en het deelnemen aan meeloopdagen, al veel informatie inwinnen.”

Architectuur

De broer en zus van Damiën volgden hun opleiding ook bij MBO College Lelystad en waren daar allebei erg positief over. Dat, in combinatie met Damiëns uiteindelijke doel om architect te worden, maakte dat de keuze om naar MBO College Lelystad te gaan snel gemaakt was. De opleiding Bouwkunde is namelijk de perfecte opstap om op het hbo in de richting van architectuur verder te studeren. “De opleiding is heel uitgebreid en biedt je de mogelijkheid om drie richtingen te kiezen: werkvoorbereiding, de architectuurwereld of de aannemerskant. Mijn voorkeur gaat uit naar architectuur. Na mijn huidige opleiding zou ik gelijk bij een architectenbureau kunnen gaan werken, maar dan zou ik vooral als tekenaar werken en dingen controleren. Ik wil me echter nog veel verder in het vak verdiepen en daarom ben ik van plan om straks door te studeren op de Hogeschool van Amsterdam. Daar ga ik dan verder met architectuur!”

Lijstje

Voor Damiën was het in gesprek gaan met docenten en studenten, en het proeven van de sfeer binnen een school of opleiding doorslaggevend bij het maken van zijn studiekeuze. “Weet je nog niet welke opleiding je straks wilt gaan doen? Bezoek diverse open dagen en bekijk zoveel mogelijk opleidingen. Een opleiding gevonden die je leuk lijkt? Volg dan een meeloopdag. Op deze manier kun je een lijstje maken: is dit een opleiding die bij mij past? Zie ik mijzelf later dit werk doen? Zo niet, streep de opleiding dan van je lijstje af.”