Danique vertelt

Danique vertelt over Skills Heroes. Danique is laatstejaars student Verzorgende IG niveau 3 en strijdt 15, 16 en 17 maart in Zwolle tijdens Skills The Finals voor de titel ‘Beste vakvrouw Verzorgende IG’. 
Hoe vind je het om mee te doen aan Skills Heroes?
“Ik vind het heel leuk om mee te doen en ben een ervaring rijker. Onze opleiding deed dit jaar mee aan Skills Heroes. Eerst wist ik niet zo goed wat ik ervan moest denken, maar het bleek ontzettend leuk te zijn.“

Wat voor opdracht moest je uitvoeren?
“Tijdens de voorrondes op school kreeg ik een kraamcasus. Dat lag gelukkig helemaal in mijn straatje, want ik had een snuffelstage gedaan op de kraamafdeling en ook mijn eindstage doe ik nu op de kraamafdeling. Toen ik deze opdracht had gewonnen en door mocht naar de kwalificaties werd het ineens een stuk groter aangepakt. Er waren meer mensen en de zenuwen begonnen toe te nemen. Ik moest tijdens de kwalificatieronde twee casussen doen waarbij ik een gehandicapte man moest helpen. Gehandicaptenzorg is niet iets waarin ik mij gespecialiseerd heb. Voor mijn gevoel ging het daarom ook niet zo goed. Ik verwachtte er niet teveel van en toen bleek ik ineens door te zijn naar de finale.”

Hoe bereid je je voor op de finale?
“Bij de vorige twee opdrachten kreeg ik van tevoren een casus met daarin de voorgeschiedenis van de patiënt en alle handelingen die ik moest uitvoeren. Nu weet ik een stuk minder. Wel weet ik de voorgeschiedenis van de patiënt, maar de opdracht blijft nog geheim. Het is daarom een stuk lastiger om me voor te bereiden. Ik probeer me nu veel in te lezen en in te denken wat de opdracht kan zijn, zodat ik voor zo min mogelijk verrassingen kom te staan.”

Hoe belangrijk is de winst voor jou?
“Ik zou het heel gaaf vinden om te winnen, maar ik ga er niet van uit. Ik kan al best onzeker zijn over mijn handelingen en als er dan een jury meekijkt is dat extra spannend. Ik probeer er daarom blanco in te gaan. Ik ben in ieder geval al een ervaring rijker!”

Wat heb je het meest geleerd van deze wedstrijd?
“Het heeft me vooral op persoonlijk vlak vooruit geholpen. Ik heb geleerd dat ik niet zo onzeker hoef te zijn. Dat ik nu door ben naar de finale bevestigt dat ik het kan en mijn ‘skills’ goed zijn. Ook heb ik een bredere kennis opgedaan in mijn vakgebied. Zo heb ik me tijdens de wedstrijden in de gehandicaptenzorg verdiept, terwijl ik hier eerst niet zoveel over wist.”

Waarom zouden andere studenten mee moeten doen aan Skills Heroes?
“Het is een verrijking van je vakgebied, maar ook persoonlijk heeft het mij erg geholpen. Ik vind het een eer dat ik de school mag vertegenwoordigen.”

Ben je benieuwd naar de verhalen van de andere finalisten van Skills Heroes? Lees het hier!