Fabian vertelt

Fabian (24) is cum laude geslaagd met een 9,5 voor de opleiding Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties. 
Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Voordat ik aan de opleiding Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties begon heb ik eerst havo gedaan. Ik kwam op de havo net een paar punten tekort en had niet meer de motivatie om dit af te ronden. Daarnaast heb ik altijd al met mijn handen willen werken. Ik heb in grote loodsen gewerkt waar veel technici rondliepen. Door hun ben ik geïnteresseerd geraakt in de techniek. Er leek bij hun een hele fijne sfeer op de werkvloer te hangen en ze kwamen altijd heel rustig en relaxt over. Bij de techniekopleiding heb ik mijn motivatie weer teruggevonden. Ik had leuke klasgenoten waarmee ik dezelfde interesses deel.” 


Wat maakt het werk in de techniek zo leuk?

“Het werk in de techniek is heel divers. Je bent veel met je handen bezig en mag aan spullen komen waar mensen niet aan mogen komen. Ook kom je op plekken die voor veel mensen verboden zijn. Werken in de techniek is een heel dankbaar beroep. Je werkt om de mensen tevreden te stellen. De waardering die je krijgt van mensen als je een airco weet te repareren is heel fijn.”


Wat maakte de opleiding voor jou zo makkelijk? 

“Mijn interesse voor het vak is groot. Ik vind techniek heel interessant. Het is net een soort sneeuwbaleffect. Hoe meer ik met techniek bezig ben, hoe groter mijn interesse wordt. Daarnaast heeft het mij geholpen dat ik even bij het leger heb gezeten. Hierdoor ben ik heel gedisciplineerd geworden. Als ik iets wil ga ik er helemaal voor. Ik kom mijn afspraken op tijd na en als er iets af moet ga ik er ook goed voor zitten. Daarnaast krijg je les van vakbekwame leraren en word je door de coaches echt door de opleiding gesleept.”


Hoe zie je je toekomst voor je?

“Rooskleurig. Ik wil eerst wat werkervaring opdoen en hoop uiteindelijk een eigen bedrijf te starten. Ik blijf in ieder geval in de techniek werken. Ik hoop dat het straks zo goed gaat dat ik de klussen uit kan kiezen die ik leuk vind om te doen. Of ik wil doorstuderen weet ik nog niet. Ik heb nu een goede baan bij een goede werkgever. Misschien wil ik nog van monteur naar technicus doorgroeien. Dan kan je wat extra stappen zetten. Via mijn werkgever worden er ook verschillende cursussen aangeboden, daar wil ik mij eerst maar eens op focussen.”