Frits vertelt

Frits (20) studeert Applicatieontwikkeling. De opleiding duurt normaal 2 tot 3 jaar, maar hij heeft het voor elkaar gekregen om zijn diploma in 1 jaar te behalen. 
Waarom heb je voor de opleiding gekozen?

“Toen ik klaar was met het vmbo kon ik ervoor kiezen om naar de havo te gaan of een mbo-opleiding te volgen. Ik koos toen liever voor een mbo-opleiding, omdat je daarmee een beroepsgericht diploma krijgt. Ik ben vanaf mijn veertiende al met programmeren bezig, dus de opleiding Applicatieontwikkeling was voor mij een logische stap.”

Wat maakt de opleiding zo leuk? 

“Met programmeren ben je continu met puzzelen en het uitzoeken van dingen bezig. Dat vind ik leuk om te doen. Er is altijd wel iets nieuws te leren en het is leuk om te zien wat je uiteindelijk hebt gemaakt.”

Hoe heb je de opleiding zo snel kunnen afronden?

“Ik wist dat er een mogelijkheid was om de opleiding in twee jaar te doen. Dit is afhankelijk van wat je al weet en kunt. Ik heb bij mijn intake direct aangegeven dat ik de opleiding wel in twee jaar zou willen afronden. Doordat ik al zo lang bezig ben met programmeren heb ik alle examens het eerste jaar mogen doen. Hierdoor had ik de twee jaar niet nodig en heb ik de opleiding in één jaar afgerond.” 

Wat heeft de meeste indruk gemaakt?

“De docenten zijn heel flexibel en bieden je verschillende mogelijkheden aan om nog beter te worden in wat je al doet. Zo hebben de docenten mij verteld over een Google Scholarship. Hier geven 10.000 mensen zich voor op. Om je aan te melden moet je een motivatie sturen en een challenge doen. Uiteindelijk blijven er van die 10.000 mensen, 1.000 mensen over die het scholarship mogen doen. Ik was daar één van. Je mag maximaal 6 maanden over de scholarship doen en ik heb hem in 4 maanden afgerond. Tussendoor heb ik ook nog stage gelopen.

Daarnaast heeft school mij aangeboden om een certificeringsexamen Google Mobile Web Specialist te doen. Omdat ik de eerste student ben die het scholarship heeft afgerond, wil school dit voor mij betalen. Hier wil ik in de zomervakantie mee aan de slag.”


Hoe zie je je toekomst voor je?

“Ik wil op het Windesheim Flevoland een hbo-opleiding volgen. Ik zou graag een ICT-opleiding willen volgen. Ik weet nog niet zeker wat ik later wil worden. Misschien ga ik wel verder met development, maar consultancy lijkt mij ook leuk.”