Kim en Ilona vertellen

Kim en Ilona vertellen over hun opleiding Verpleegkunde niveau 4 en hun toekomstplannen.
Wat studeer je en in welk jaar zit je?

Kim: “We studeren Mbo-Verpleegkundige en zitten nu in ons laatste jaar. Over een maand zijn we klaar en hebben we ons diploma.” 

Heb je altijd al in de zorg willen werken?

Kim: “Ik moest na de middelbare school een opleiding kiezen en koos toen voor Verpleegkunde. Ik had nooit verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. We zijn niet alleen bezig met medische handelingen, maar ook een stuk verzorging. Daar hoort ook het wassen en aankleden van mensen bij. Dat is in het begin even wennen, maar daar groei je in mee.”
Ilona. “Klopt! Ook aan de vieze geurtjes wen je vanzelf. Als je van je vak houdt en er een passie voor hebt is kun je alles aan. Ook sta je er niet alleen voor, je bent samen met collega’s.”


Wat maakt werken in de zorg zo leuk?

Ilona: “Iedere dag is anders en de waardering die je krijgt is heel fijn. Ik hou het persoonlijke contact met de mensen. Je hebt altijd mensen die je in je hart sluit, maar je moet wel een gezonde balans vinden in de relaties die je opbouwt met de zorgvragers. Het kan gebeuren dat er iemand komt te overlijden waarmee je een goede band hebt en dit moet je dan niet mee naar huis nemen. Vaak praat ik dan ook met collega’s om het toch ‘los’ te laten.” 
Kim: “Het werk is heel variërend. Elke dag is anders en je krijgt veel waardering van je patiënten.”


Wat ga je na je opleiding doen?

Kim:  “Ik heb al een baan gevonden in het Onze Lieve Vrouwengasthuis op de afdeling Chirurgie. Op 1 augustus begin ik al dus dat is super spannend.”
Ilona: “Ik ben nog druk aan het solliciteren. Ik wil graag werken in de palliatieve zorg, dan help je mensen die in hun laatste levensfase zitten. Ik heb nu een brief gestuurd naar het Anthonie van Leeuwenhoek waar ze zich richten op Oncologie. Ik vind het mooi om mensen in hun laatste levensfase nog te kunnen helpen. Dit gevoel is gedurende de opleiding alleen maar sterker geworden. ” 


Wat zal je het meest bijblijven na je opleiding?

Kim: “Ik heb tijdens de opleiding een enorme groei gemaakt en dat zal alleen maar meer worden. Je blijft groeien als je werkt in de zorg en maakt steeds nieuwe ervaringen mee. Je leert veel over jezelf maar ook over de mensen om je heen.”
Ilona: “Ik zou alle eerste keren niet meer vergeten. Mijn eerste reanimatie, de eerste persoon die ik moest wassen, de eerste keer dat er een patiënt overleed.” 


Hoe zie je jouw toekomst voor je?

Kim: “Ik wil uiteindelijk op de Intensive Care werken, om daar mensen te helpen uit een heftige ziekte terug te komen en weer naar huis te gaan.”
Ilona: “Ik wil nog heel graag een hbo-opleiding volgen. Hiervoor ga ik eerst aan het werk om meer ervaring op te doen. Ik wil mij blijven ontwikkelen, mensen gelukkig maken en er alles aan doen om de patiënten en familieleden zo goed mogelijk te begeleiden tijdens het ziekteproces. ”