Ryanne vertelt

Ryanne (20) studeert Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 en haalt, ondanks een moeilijke tijd, binnenkort haar diploma.
 
Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Ik heb altijd veel op kinderen gepast en wist daardoor dat ik met kinderen wilde werken. Al snel bedacht ik dat het mij leuk zou lijken om op een kinderopvang te werken. De keuze voor de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang was daarom snel gemaakt.”

Wat maakt het werk in een kinderopvang zo leuk? 

“Geen dag is hetzelfde in een kinderopvang, omdat we niet met een vaste dagplanning werken. We proberen de dag zo in te delen dat het aansluit op de behoeften van het kind. Ik vind zelf de kinderen tussen 2 tot 4 jaar het leukst. Deze kinderen kunnen je al echt vertellen wat ze vinden en willen.”

Wat vond je moeilijk tijdens je opleiding?

“Mijn opleiding was moeilijk te combineren met mijn thuissituatie. Doordat het thuis vaak botste kon ik niet de rust vinden om mij volledig op mijn opleiding te richten. Toen heb ik ervoor gekozen om uit huis te gaan. Ik ben toen in een begeleid wonen traject terecht gekomen. Dit betekent dat je niet helemaal alleen woont en hulp krijgt. We wonen met vier personen in een huis, je hebt een eigen kamer en een gedeelde woonkamer, badkamer en keuken. Iedereen heeft een eigen takenrooster en een persoon waarmee je kunt praten over persoonlijke problemen en je financiële situatie. Ook stel je met je begeleider verschillende doelen. Een van mijn doelen was het behalen van een diploma. Hier hebben we heel lang naartoe gewerkt en nu is het gelukt!”

Hoe ben je op school geholpen?

“Ik ben op school erg geholpen door iemand van het LEC (Loopbaan Expertise Centrum). In het begin was ik heel gesloten en vond ik het moeilijk om mijn problemen te benoemen. Mijn problemen waren van mij en niet van een ander. Door haar ben ik veel opener geworden en durfde ik het aan te geven als het even niet zo lekker liep. 

Ook mijn studiecoach heeft enorm geholpen. Ik wilde eigenlijk stoppen met de opleiding, omdat het voor mijn gevoel niet meer ging. Mijn coach heeft mij er doorheen geholpen. Zij is degene die altijd in mij is blijven geloven.”

Hoe zie je je toekomst voor je?

“Ik heb inmiddels een baan aangeboden gekregen bij mijn stage. Hier ben ik heel blij mee en daarom wil ik eerst wat werkervaring op doen. Ik hoop dat ik met mijn werk een positieve invloed heb op de kinderen en dat ze, als ze wat groter zijn, nog steeds terugdenken aan de leuke dingen die we gedaan hebben of de kennis die ik ze heb meegegeven. Daarnaast zou ik op een dag graag een niveau 4 diploma halen. Én hoop ik natuurlijk op huisje-boompje-beestje.”